25 / 06 / 2024

En düşük emekli maaşı zammında yeni gelişme: Kök maaşa seyyanen zam formülü gündeme geldi! 

En düşük emekli maaşı zammında yeni gelişme: Kök maaşa seyyanen zam formülü gündeme geldi! 

Emeklilere zam düzenlemesi için geri sayım resmen başlarken merakla beklenen Temmuz zammı için yeni formüller gündeme geldi. Peki en düşük emekli maaşı Temmuz 2024'te ne kadar olacak? 



Gündemden düşmeyen emekli temmuz zammı için yeni hesaplamalar yapılmaya başlandı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre kök maaşı, en düşük emekli maaşı altında kalan emeklilerin sıfır zam almalarını önlemek amacıyla seyyanen zam formülü masada bulunuyor. Böylelikle kök aylıklar belli bir seviyeye çıkartılarak daha sonra temmuz artışı yapılabilecek. Emeklilere zam düzenlemesi için nihai rakamlar 6 aylık enflasyonun kesinleşmesi sonrası belli olmuş olacak.

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI İÇİN İYİLEŞTİRMELER MASADA

Sabah'tan Faruk Erdem imzalı habere göre geçtiğimiz Ocak ayında yüzde 49,25 ile eşit zam alan SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklilerinin şimdi gözü Temmuz'da yapılacak olan iyileştirmelere çevrildi. Ayrıca ikramiyelere yapılan yüzde 50 artış ve promosyonda taban ödemelerin 12 bin TL'ye kadar yükseltilmesinin ardından emekliler için yeni destek paketinin de hazırlıkları devam ediyor. Bu çalışmaların dışında emeklilere yapılacak Temmuz'daki iyileştirmeler de masada.

En düşük emekli maaşı zammında yeni gelişme: Kök maaşa seyyanen zam formülü gündeme geldi! 

EMEKLİYE ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak ve Temmuz'da yani her 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar artış yapılıyor. Böylelikle de maaşların enflasyon karşısında erimesinin önlenmesi hedefleniyor. Önümüzdeki Temmuz ayında da SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25-30 arasında oluşması beklenen 6 aylık enflasyon kadar artış almış olacak. Yine verilen bilgilere göre memurlar ve memur emeklileri de toplu sözleşme artışının üzerine enflasyon farkı alıyor. Ocak'ta yapılan yüzde 15'lik toplu sözleşmenin üzerinde oluşacak 6 aylık oran bu kesime fark olarak ödenecek. Ayrıca Temmuz ayında yüzde 10 toplu sözleşme zammı da var.


REFAH PAYI EKLENİR Mİ?

Son dönemde 6 aylık enflasyon oranının üzerine hükümet tarafından refah payı ismi altında bir ilave de yapılıyor. Ocak'ta 6 aylık enflasyonun üzerine 11,68'lik ilave yapılmış ve söz konusu bu zam oranı da yüzde 49,25'e çıkartılmıştı. Temmuz'da da bir refah payı ilavesi gündeme geldi. Burada genel olarak 5-15 puanlık bir refah payı uygulanıyor.

Ayrıca memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranlarının eşitlenmesi de gündeme gelebilir. Ocak'ta memur emeklilerinin oranı yüksek çıkmış SSK ev Bağ-Kur emeklilerinin zamları memurlarla eşitlenmişti. Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur zam oranları yüksek çıkacak. Bu durumda memur emeklilerinin oranlarının diğer kesimlerle eşitlenmesinin söz konusu olabileceği belirtiliyor.

En düşük emekli maaşı zammında yeni gelişme: Kök maaşa seyyanen zam formülü gündeme geldi! 

EMEKLİ KÖK MAAŞI NE OLACAK?

Pek çok kişinin de bildiği gibi taban maaş Ocak ayında 7 bin 500 Türk Lirası'ndan 10 bin Türk Lirası'na çıkartılmıştı. Söz konusu bu zam döneminde taban maaşın yeniden belirlenmesi de gündemde. Burada beklenti 13-15 bin Türk Lirası arasında bir yeni taban maaşın belirleneceği yönünde. Taban maaş yeniden belirlense bile yine bunun altında kalacak kök aylıklar bulunacak.

Çünkü söz konusu bu artışlar refah payı olsa da olmasa da kök aylığa yapılıyor. Bu durumda çalışırken az maaş aldığı için emekli aylığı da düşük olanlar açısından taban maaş artmazsa 0 zam tehlikesi de ortaya çıkmış oluyor. Gündemdeki taleplerden bir tanesi de kök aylıklara seyyanen zam yapılması. Hatta bu konuda Türkiye Emekliler Derneği 15 bin liralık seyyanen artış talebini de açıklamıştı.

Burada ortaya çıkan formüllerden bir tanesi de kök aylıkların taban maaşa eşitlenmesi. Yani önce 10 bin TL'ye tamamlanana kadar seyyanen artış yapılmasından sonra enflasyon artışının eklenmesi yönünde. Bu gerçekleştiği zaman çok düşük kalan kök aylıklar 10 bin Türk Lirası'na çıkmış olacak ve bundan sonraki tüm artışlar bu rakam üzerinden yapılacak.

Burada dikkat edilmesi gereken konu da kök aylığı 10 bin Türk Lirası'nın hemen üzerinde olan emekliler. Yani kök aylığı 7 bin 500 Türk Lirası şeklinde olan bir emekliye 2 bin 500 Türk Lirası seyyanen artış yapılıp sonra enflasyon farkı eklendiğinde kök aylığı 11 bin Türk Lirası şeklinde olan bir emekli ile arasındaki fark kapanacak. Burada kök aylığı taban maaşın hemen üstendeki emekliler için de bir formül bulunması gerekiyor.


NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Yapılan tüm bu çalışmaların neticesi 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacak Haziran enflasyon rakamları sonrasında belli olacak. Burada ortaya çıkacak 6 aylık enflasyon rakamına göre formüller devreye girecek. Yine verilen bilgilere göre taban maaş artışı ve refah payı gibi tedbirlerin uygulanabilmesi için yasal düzenleme gerekli. Verilecek olan bu karardan sonra yasal düzenleme hemen Meclis'e sevk edilerek yürürlüğe sokuluyor ve o ay içerisinde de farklar belli bir takvim çerçevesinde emekli vatandaşların hesaplarına yatırılıyor.

 

Kapalıçarşı çeyrek altın fiyatı kaç lira? Altın almak isteyenler acil baksın! Fiyatlar fırladı! Güncel altın fiyatları

Kiralık konut aramaları arttı, kira bedelleri yükseldi!

1 milyon TL konut kredisinin en az ödeme miktarı ne kadar? 


Geri Dön