28 / 04 / 2024

En fazla vergiyi Türkler ödüyor! Türkiye, ÖTV ve KDV'de açık ara Avrupa şampiyonu...

En fazla vergiyi Türkler ödüyor! Türkiye, ÖTV ve KDV'de açık ara Avrupa şampiyonu...

Türkiye, Avrupa’da otomobil satın alırken en çok verginin ödendiği ülke olarak kayda geçti. OECD’nin dört farlı araç kategorisi için yaptığı vergisiz ve tüm vergiler dahil rakamları karşılaştırıldığında her alanda Türkiye açık ara önde bulunduğu açıklandı. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye’de, otomobil piyasasını düzenlemek için ‘ikinci el araç fiyatı sıfır araç fiyatını geçemez’ yönetmeliği yürürlüğe girmişti, fakat Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarının güncellenmesi neticesinde en ucuz araç bile yüzde 80 ÖTV sınıfına girdi. Bu durumda yüzde 20 KDV de eklendiğinde toplam vergi yüzde 116 oluyor. Böylece vergisiz rakamı 100 lira olan aracın ÖTV ve KDV dahil vergili satış fiyatı en az 226 liraya kadar çıkıyor. 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) “Tüketim Vergisi Eğilimleri 2022” ve Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verileri kapsamında AB ülkelerinde otomobillerden alınan KDV'nin yüzde 17 ile yüzde 27 arasında değiştiğini kaydetti.. Buna göre, Türkiye’de ise KDV oranı 2023 yılında yüzde 18’den yüzde 20’ye kadar yükseldi. Birçok ülkede özellikle elektrikli araçlarda çeşitli vergi indirimleri ve teşvikler de bulunmaktadır.

EN YÜKSEK VERGİ TÜRKİYE'DE

euronews'in derlediği bilgilere göre; Avrupa ülkeleri arasında araç rakamları karşılaştırırken sadece KDV rakamına bakmak anlamlı değil çünkü bazı ülkelerde ÖTV gibi ilave vergiler de alınmaktadır. Bunların başında ise açık ara Türkiye gelmektedir. En düşük ÖTV dilimi matrah sonucu yüzde 80 uygulanmaya başladı.

Araç satın alırken ödenen toplam vergi miktarını “vergisiz” ve “tüm vergiler dahil” fiyatları karşılaştırmak. OECD son çalışmasında bunu 2022 senesi vergi oran ve düzenlemelerine göre kaydedildi. Yapılan bu hesaplama dört ayrı araç kategorisi için yapıldı. Buna göre dört ayrı kategoride de tüm vergiler dahil araç fiyatlarının en yüksek olduğu ülke Türkiye çıktı. Üstelik bu hesaplama 2022 yılı vergi oranlarını yansıtıyor. Türkiye’de hem KDV hem de ÖTV yükseldi. 2023’ün ikinci yarısında vergi sonrası son satış fiyatı daha da arttı.

En fazla vergiyi Türkler ödüyor! Türkiye, ÖTV ve KDV de açık ara Avrupa şampiyonu...

TÜRKİYE' DE ARAÇLAR ÇO DAHA YÜKSEK RAKAMLARLA SATILIYOR

A kategorisindeki aracın vergisiz rakamı 33 bin Amerikan doları olarak kabul edilirse bunun vergiler sonrası Türkiye’deki satış rakamı ise 62 bin 304 Dolar oluyor. Grafikte görüldüğü üzere İkinci sıradaki Macaristan’da bu aracın vatandaşa maliyeti 41 bin 910 Dolar. Arada çok büyük bir fark var. Birçok ülkede aracın son satış fiyatı 40 bin Dolar bile değil.

D kategorisinde vergiler öncesi fiyatı 50 bin Dolar olan bir aracın her şey dahil fiyatı Türkiye’de 188 bin 800 Dolar. Türkiye’yi Danimarka (154 bin 492) ve Hollanda (129 bin 329) takip ediyor. Bu kategorideki bir aracın son satış fiyatı ülkelerin yarıdan fazlasında 70 bin Dolardan daha düşük seyrediyor.

TÜRKİYE'DE 2023'TE KDV VE ÖTV YÜKSELDİ

Bu kapsamda,  OECD’nin rakamları hesaplaması 2022 senesi vergi oranlarını yansıtmaktadır. Türkiye’de araçlardan alınan KDV yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Aynı zamanda araç fiyatlarına gelen zamlarla birlikte en düşük vergi dilimi yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 80’e çıkmış durumda.

Bu durumda A kategorisinde vergisiz fiyatı 33 bin Dolar olan aracın rakamı 62 bin değil; 71 bin 280 Dolara kadar çıkıyor. B kategorisinde vergisiz rakamı da 55 bin Dolar olan aracın vergiler sonrası satış fiyatı ise 118 bin 800 Dolara kadar çıkmaktadır. 
 

Ne vergi ne ÖTV ne de KDV var! 2023 model sıfır km bu otomobil sadece 218 bin TL

Türkiye'de 1 milyon TL olan Fiat Egea, Bosna'da 460 bin TL! KDV ve ÖTV araç fiyatlarını katlıyor!

Yerli otomobil Togg'a bir haftada ikinci zam!

 


Geri Dön