Sektörel

En önemli sorun patron müteahhitler!

2007 yılından bu yana kendi firmaları Bertek Şirketler Grubu ile inşaat sektörüne yapı denetim hizmeti veren inşaat mühendisleri Murat Emeksiz ve Tolga Berber, sektörün sorunlarına dikkat çekti.

Bertek Şirketler Grubu ile Kocaeli Bölgesinde ve İstanbul'da birçok AVM, hastane, toplu konut, rezidans, fabrika ve otel gibi prestij projelerin de içinde olduğu 6.5 milyon metrekare inşaata yapı denetim hizmeti veren inşaat mühendisleri Murat Emeksiz ve Tolga Berber, sektörün sorunları hakkında şu bilgileri verdi: 


YÜZLERCE FİRMA VE MÜHENDİSE CEZA

"Başlangıçta 19 pilot ilde uygulanmaya başlayan yapı denetimi 2011 yılı başından itibaren Türkiye geneline yayılmış ve minimal yönetmelik ve kanun değişiklikleri ile bugüne kadar beraberinde birçok sorunla birlikte gelmiştir. İnşaatlarda binanın taşıyıcı sistemini etkilemeyen mimari değişiklikler veya proje müelliflerinin bilgisi ve onayı ile yapılmış değişikliklerin 3 iş günü içerisinde idareye bildirilmemesi sebebi ile kanunda da başka karşılığı olmadığından Türkiye genelinde yüzlerce firma ve binlerle ifade edilen mühendis cezalandırılmış, imar kanunu ve deprem yönetmeliklerine ve mevzuatlarına aykırı olmayan bu sebeplerle savcı ve mahkeme karşısına çıkmak zorunda kalmıştır. Bugüne geldiğimizde ise 23.04.2015 tarihli resmi gazetede yayımlanan kanun değişikliği ile bundan böyle binanın taşıyıcı sistemini etkilemeyen veya evraksal bazdaki kusurlardan dolayı yapı denetim firmaları belli oranlardaki para cezaları ile karşılaşacaklar, binanın taşıyıcı sistemini etkileyen bir kusur var ise de 1 yıl yeni iş almaktan men cezası ile karşılaşacaklar. Yeni iş alamama kusurunu 3 kez işlerlerse de belgeleri iptal edilip yine yeni kanunda öngörüldüğü gibi verilecek olan teminatları da irat kaydedilme yoluna gidilecektir. 


YENİ DÜZENLEME İLE EKONOMİK KAYBIN ÖNÜNE GEÇİLDİ 

En azından kanunun bu şekli daha önceki uygulamada örneğin bir firmanın üzerinde 500 adet inşaat var ise cezalandırıldığında tüm işler firmanın üzerinden düştüğünden ve inşaatlar yapı denetimsiz kaldığından ceza alan yapı denetimin inşaatla ilgili seviye tespiti yaptırması, yapı sahibinin tekrar yeni bir yapı denetim firması bulması, tekrar ruhsat yazılması, ruhsata imza atan tüm insanların tekrar zaman harcayarak idareye gitmesi gelmesi, inşaatların da devam edememesinden kaynaklı ciddi bir ekonomik kayba sebebiyet vermesinin önüne geçilmiştir. 


HAVUZ SİSTEMİ KALİTEYİ ARTIRACAK 

Bir diğer konuda yapı denetim hizmet bedelinin Avrupa ve Amerika ile kıyasladığımızda neredeyse 5 ile 10 kal arasında düşük olmasıdır ki deprem gerçeği ile yaşayan ülkemizde her geçen gün giderleri ve sorumlukları artan bir hizmetin fiyatının düşmesi de avnı kalitede denetimin önünü tıkayan bir gerçektir. Bunun çözümü de çok basittir aslında, asgari bedel oranı minimum yüzde 3 ve işlerin dağıtılması hususu bir havuz sistemi ile yapılmış olsa müteahhitlerin patron olması sorunu ve sistemin kalitesi kat be kat artacaktır. 


EN ÖNEMLİ SORUN PATRON MÜTEAHHİTLER 

Ancak sektörün sorunları gene de devam etmektedir. Zira tüm platformlarda dile getirildiği gibi, dünyada örneği olmayan bir şekilde müteahhitlerin parayı veren olarak gerek iş güvenliği sektöründe gerekse bizim sektörümüzde patron konumunda olmaları kanunun bu şekli ile sektörün bağımsızlığı tartışmalarını daima devam ettirecek ve kaliteli ve bağımsız bir denetimin önünde bir set olmaya devam edecektir. Bir diğer konuda yapı denetim hizmet bedelinin Avrupa ve Amerika ile kıyasladığımızda nerede ise 5 ile 10 kat arasında düşük olmasıdır ki deprem gerçeği ile yaşayan ülkemizde her geçen gün giderleri ve sorumlukları artan bir hizmetin fiyatının düşmesi de aynı kalitede denetimin önünü tıkayan bir gerçektir. Yine sektörün sorunlarından bir diğeri de kalifiye eleman, denetçi ve kontrol mühendisleri konusundaki yetersizliktir. Olumsuz yönler konusundaki son sözümüzde ciddi bir üretimi olan TOKİ ve kamu inşaatlarının 4708 sayılı yapı denetim kanununun dışında bırakılmasıdır. Yeni yapılacak mevzuat düzenlemelerinde mutlaka bunun da göz önüne alınması ve iyileştirilecek sistemin içerisine dahil edilmesi ülkemiz için faydalı olacaktır." 


Posta