Sektörel

En sağlam kredi müşterisi konutta!

Takipteki krediler bir önceki yıla göre azaldı. En sağlam kredi müşterisi konut alıcısı oldu. Konut kredileri geçen yılın mart ayına göre yüzde 8,04 azaldı. Konutu yüzde 7,66 azalışla taşıt, yüzde 4,86 ile tüketici, yüzde 4,54 ile ihtiyaç kredileri takip etti.

 

Yeni Şafak gazetesinden Emine Açar'ın haberine göre, takipteki krediler bir önceki seneye göre azaldı. Vatandaş çektiği kredilerde önceliği de ödemeye verdi. En sağlam kredi müşterisi ise konut için bankayla sözleşme imzalayan vatandaşlar olarak dikkat çekti. Konut kredileri bu yılın mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,04 oranında azaldı. Konutu ise yüzde 7,66 azalışla taşıt, yüzde 4,86 ile tüketici, yüzde 4,54 ile ihtiyaç kredileri takip etti.

Türk halkının borcuna sadık olduğunu rakamlar bir kez daha ortaya çıkardı. Takipteki krediler bir önceki yılın mart ayına göre bu yıl yüzde 7,49 oranında azaldı. Önceliği çektiği krediyi ödemeye veren vatandaş, konut, taşıt, ihtiyaç ve bireysel kredi kartlarında ise bu yıl daha az takibe düştü.

TAKİBE DÜŞME ORANI DÜŞÜK


Bireysel krediler içinde en sağlam kredi müşterisi ise konut için bankanın kapısını çalan vatandaşlar oldu. Mart 2017’de 866 milyon 580 bin TL'lik kredi takibe düşerken, bu yıl rakam yüzde 8,04 azalışla 796 milyon 900 bin TL'ye geriledi. Konutu yüzde 7,66 azalışla taşıt, yüzde 4,86 ile tüketici, yüzde 4,54 ile ihtiyaç kredileri izledi. Müteahhitler senetli konut satışlarında da sorun yaşamadıklarını takibe düşme oranının burada da düşük olduğunu belirtti.

Yüksek faiz etkili


Hatırlanacağı üzere Mart 2018 sonu itibariyle konut kredisi faizleri aylık yüzde 1,23 oranına yükselerek son 8,5 yılın rekorunu kırdı. Oran şu anda da geriye gitmiyor ve yükseliyor. Ama vatandaş oturmak istediği evi uygun fiyatla bulduğunda da almaktan çekinmiyor. Nitekim aynı dönemde konut kredisi stoku yüzde 12,1 artarak 172 milyar 556 milyon TL'den 193 milyar 418 milyon TL'ye yükseldi. Toplam kredi stoku da 2,2 trilyona erişti. Buna larşın takibe düşme oranı artmadı azaldı. Bankacılar bunu sektörün aktif kalitesinin güçlü olması kriteri olarak ele aldı. Bu verinin azalmasındaki asıl güçlü etken de vatandaşın borcu sevmemesi ve var olan borcun bir an önce kapatılması. Takibe düşen kredilerde geri ödeme maliyetlerinin daha da yükselmesi de borcun düzenli ödenmesinde bir başka önemli etkenlerden biri.

Bankalara faiz ayarı için mesaj


İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Türk insanının vatanına, toprağına ve yuvasına en bağlı millet olduğunu söyledi. Durbakayım, “Gerektiğinde boğazından yemeğinden kısar ama yine de evinin borcunu aksatmaz. Nitekim son 10 yılın TÜİK verilerindeki Türk aile bütçesindeki değişim bunun en önemli göstergesidir. TÜİK verilerine göre, yiyecek ve gıdanın toplam aile bütçesindeki payı 10 yıl içinde yüzde 27’den 19’a düşerken, konut ve kiranın payı yüzde 25’ten 27’ye çıkmıştır. Diğer taraftan finans sektörünün en büyük teminatı kendisi olan ve hiç değer kaybetmeyen bir kalem olan konut kredilerini, tüketici kredileri ile aynı derecede değerlendirmesini doğru bulmuyorum. Kredi kalemleri içinde riski en düşük olan konut kredi faizlerini tekrardan gözden geçirmeli, hatta konut kredi faizlerini düşürmek için yollar aranmalı” dedi.


İkincil piyasa gündeme tekrar gelmeli


GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, Türk halkının, konut kredisi ödemelerine çok özen gösterdiğini dile getirdi. Yetgin, “Tüketici bir an önce kendi evinin sahibi olmayı hedefliyor. Ülkemizde batık kredi oranı çok düşük. Bu nedenle konut kredilerinin; menkul kıymetleştirilerek ikincil pazarlarının oluşturulmasının, fonlama maliyetlerinin aşağı çekilmesinde faydalı olacağını düşünüyorum. Buradan hareketle bu konunun tekrar tartışmaya açılarak değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Konut kredisi faiz oranlarının makul seviyede olması; ivmenin hızlanması ve sektör olarak ülkemiz ekonomisine katkımızın artması için büyük önem arz ediyor” diye konuştu.