Mortgage

En uygun konut kredisi dosya masrafı hangi bankada?

Bankaların faiz oranlarını indirmesiyle, sektörde adeta bir talep patlaması yaşandı. Peki en uygun konut kredisi dosya masrafı ücretleri hangi bankada?

Konut kredisi faiz oranlarının inmesi piyasaları da hareketlendirdi. Bu anlamda binlerce vatandaş talep patlaması yarattı ve konut projelerine adeta akın etti. Onlarca banka kredi faiz oranlarını indirdi. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, bu bankalardan konut kredisi alırken dosya masrafı, konut sigortası gibi bazı ek ödemelerde yapmanız gerekli. Örnek olarak; Ziraat Bankası konut kredisi ekspertiz ücreti 573 TL olarak uygulanmaktadır. Konut alırken DASK ve Bireysel Yaşam sigortaları için maalesef gereksiz prim ödemeleri de söz konusu olabilir. Banka kredi kullandırma ücreti bankadan bankaya değişmekte olup yüzde 0,5 - yüzde 2 civarındadır. Peki Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Garanti Bankası en uygun konut kredisi dosya masrafı hangi bankada? İşte cevapları...

Konut kredisi kullanmak istiyorum diyen vatandaşların satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesini ziyaret etmeleri yeterli oluyor. Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurmanızı talep ediyor. Daha sonra kimlik numarası bilginiz üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılarak kredi için uygun olup olmadığınız değerlendirilir.

Ziraat Bankası Konut Kredisi Masrafları Kaç Lira?

Dosya Masrafı, Ekspertiz Ücreti ve Diğer Masraflar

Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranı yüzde 0.99

Ziraat Bankası DASK Ücreti 45 Lira

Ziraat Bankası Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti 573 Lira (taban fiyatı 2 bin 68 lira olarak uygulanmaktadır)

Ziraat Bankası Konut Kredisi Hayat Sigortası Ücreti 216 Lira (yıllık olarak tahsil edilmekte, yaşa göre hesaplanmaktadır)

Ziraat Bankası Konut Kredisi İpotek Tesis Ücreti 153,40 Lira

Ziraat Bankası konut sigortası 180 Lira

Ziraat Bankası konut kredisi dosya masrafı 1.000 TL (kredi tutarı üzerinden 0,50 olarak tahsil edilmektedir)

olmak üzere toplam 2 bin 167,40 Lira Yıllık Kredi Maliyet Oranı 12,89

Halkbank Konut Kredisi Masrafları Kaç Lira?

Dosya Masrafı, Ekspertiz Ücreti ve Diğer Masraflar

Halk Bankası konut kredisi faiz oranı yüzde 0.99

Halk Bankası DASK Ücreti 45 Lira

Halk Bankası Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti 800 Lira

Halk Bankası Konut Kredisi Hayat Sigortası Ücreti 216 Lira (yıllık olarak tahsil edilmekte, yaşa göre hesaplanmaktadır)

Halk Bankası Konut Kredisi İpotek Tesis Ücreti 155,76 Lira

Halk Bankası konut sigortası 180 Lira

Halk Bankası konut kredisi dosya masrafı 1.000 TL (kredi tutarı üzerinden 0,50 olarak tahsil edilmektedir) olmak üzere toplam 2 bin 396,70 Lira yıllık toplam maliyet oranı yüzde 12,8541

Vakıfbank Konut Kredisi Masrafları Kaç Lira? 

Vakıfbank konut kredisi faiz oranı yüzde 0.99

Vakıfbank DASK Ücreti 45 Lira

Vakıfbank Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti 950 Lira

VakıfbankKonut Kredisi Hayat Sigortası Ücreti 306 Lira (yıllık olarak tahsil edilmekte, yaşa göre hesaplanmaktadır)

VakıfbankKonut Kredisi İpotek Tesis Ücreti 155,76 Lira

Vakıfbank konut sigortası 180 Lira

Vakıfbank konut kredisi dosya masrafı 1.000 TL (kredi tutarı üzerinden 0,50 olarak tahsil edilmektedir) olmak üzere toplam 2 bin 636,76 Lira yıllık toplam maliyet oranı yüzde 12.9538


Garanti Bankası Konut Kredisi Masrafları Kaç Lira?

Garanti Bankası konut kredisi faiz oranı yüzde 1.41

Garanti Bankası DASK Ücreti 45 Lira

Garanti Bankası Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti 715 Lira

Garanti Bankası Konut Kredisi Hayat Sigortası Ücreti 216 Lira (yıllık olarak tahsil edilmekte, yaşa görevhesaplanmaktadır)

Garanti Bankası Konut Kredisi İpotek Tesis Ücreti 225 Lira

Garanti Bankası konut sigortası 180 Lira

Garanti Bankası konut kredisi dosya masrafı 1.000 TL (kredi tutarı üzerinden 0,50 olarak tahsil edilmektedir) olmak üzere toplam 2 bin 381 Lira yıllık toplam maliyet oranı yüzde 19.222

Mortgage alırken birçok vatandaş yanlış yapmakta, sadece bankaların reklam olarak ilan ettiği faiz oranlarını karşılaştırarak karar vermektedir. Oysa, faizler ödeyeceğiniz tek masraf değildir. Mortgage masrafları dört ana kalemden meydana gelir.

Faiz
Alım ve satım masrafları
Banka kredi kullandırma ücreti
Ekspertiz Ücreti
Banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV)
Diğer: Dosya parası, istihbarat ücreti, başvuru ücreti, işlem ücreti ve avukat masrafı
Sigortalar
Bireysel Yaşam Sigortası
DASK (Doğal Afet Sigortası)
Konut Sigortası
Taşınmaza ödemek zorunda kalacağınız diğer vergi ve aidatlar

2. Alım ve Satım Masrafları. Ayrıca, mortgage ile taşınmaz mal almanın aşağıda belirtilen alım ve satım masrafları da bulunuyor.

Banka kredi kullandırma ücreti bankadan bankaya değişmekte olup yüzde 0,5 - yüzde 2 civarındadır. Bu ücretler bazı bankalarda pazarlığa tabidir. Bazı bankalar bu miktara ek olarak müşteriden banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV), dosya parası, istihbarat ücreti, başvuru ücreti, işlem ücreti ve avukat masrafı da ister.
Emlakçı komisyonu da alıcı ve satıcıdan yüzde 1-yüzde 2 oranında alınır ve genellikle pazarlığa tabidir.
Eksper raporu genellikle 200-500 TL arasında bir rakamdır.
Alım satım vergileri ve tapu masrafları yaklaşık yüzde 0,15 dir ve en az belediyenin tayin ettiği değer üzerinden alınır.

3. Sigortalar. Bankanız taşınmaza Konut Sigortası ve DASK (Doğal Afet Sigortası) ve ayrıca size Bireysel Yaşam Sigortası yapılmasını da zorunlu kılabilir. Ek masrafları kaleminde en önemli etkenlerden biri bu sigorta primleri.

Bireysel Yaşam Sigortası, DASK ve Konut Sigortası senelik olarak tahsil edilr, sigorta primleri yaşa, gelir seviyesine, konutun bulunduğu bölgenin deprem riskine ve ev fiyatlarına göre değişir. Her yıl yenilenmesi gereken bu sigorta, yıllık yaklaşık 200-250 liralık ödeme anlamına gelmektedir.

4. Vergi ve Aidatlar. Mortgage ile de alsanız peşin de alsanız taşınmaz mal sahibi olduktan sonra da belli aidatlar ve vergiler ödemeniz gerekli. Aidatlar değişmekte olup, bina bakım ve tamir masrafları v.s. gibi kalemlerden meydana geliyor. Ayrıca taşınmazların belediyelere ve maliyeye ödenmesi gereken senelik vergileri vardır. Bu vergi ve aidatları yaklaşık olarak hesaplamalı ve ödeme gücünüzün yettiğine de emin olmalısınız..

Mortgage alırken yaptırılacak olan konut, DASK ve Bireysel Yaşam sigortaları için maalesef gereksiz prim ödemeleri de söz konusu olabilir. Devlet tarafından belirlenmeyen sigorta primleri sigorta şirketlerince, serbest piyasada özgürce belirleniyor. Bu sebeple, sigorta almadan karşılaştırma yapmalı ve yalnızca bankanızın önerdiği sigorta şirketiyle yetinmemelisiniz.

 

Konut kredisi nedir, nasıl kullanılır?

Hangi bankalar 0.99 konut kredisi veriyor?