26 / 12 / 2024

En uygun konut kredisini hangi banka veriyor

En uygun konut kredisini hangi banka veriyor

Faiz oranlarının artmasına rağmen kredi faiz oranlarını artırmayan bazı bankalar, kampanya üzerine kampanya düzenleyerek konut kredisi almak isteyen tüketiciler için fırsatlar sunuyor



Yeni yıl ile birlikte inşaat sektörü de hedef büyütüp, konut projelerine hız verirken,  bankalarda konut kredisi faiz oranlarını olabildiğince aşağıya çekmeye çalışıyor. Yüzde 0.78lere kadar düşen konut kredisi faiz oranları ise ev sahibi olmak isteyen vatandaşların hayalini gerçekleştiriyor.

Birçok banka konut kredi oranlarının artmasının yanı sıra bu artışa aldırış etmeyen bazı bankalar fırsattan yararlanarak konut kredilerini cazip kampanyalarla tüketiciye sunuyorlar. Şubat ayı içerisinde yapılan kampanyalar ile beraber son 2 yılın en düşük YMO değerinin yakalandığı göz ardı edilmemeli.

FAİZLER 2-3 PUAN ARTABİLİR!

Merkez Bankasının ikinci munzam karşılıklarda artış kararı bugün uygulanıyor.  Artış kararı ile birlikte bankaların kasasından 10 milyar TL nakit para çıkışının olması beklenirken, uzmanlara göre  bankalar doğacak nakit açığını  faizlere yansıtarak kapatacak.  Bundan dolayı kredi faizlerinde önümüzdeki günlerde  23 puanlık bir artış yaşanması da söz konusu.

1 MARTTA İŞLEMLER DURABİLİR!

Konut kredilerinde yaşanması beklenen bir diğer sıkıntı ise gayrimenkul değerlendirme şirketleri tarafından gelecek. Bankaların gayrimenkul değerleme ücretlerini az bulan Gayrimenkul değerlendirme şirketleri,  250 TLlik ücretin 350 TLye çıkmaması halinde 1 Marta işlemleri durduracaklarını açıkladı. İşlemlerin  durması halinde ise konut kredisi başvurusu yapan vatandaşların kredileri geç sonuçlanabilir ve  ciddi mağduriyetler yaşabilir.

BANKALARIN KONUT KREDİSİ KAMPANYALARI

AKBANK
Akbank , Büyük Kırmızı Ev kampanyası  120 ay vade, yüzde %81 faiz oranı ve indirimli masraflarla ev sahibi olmanızı sağlıyor.  Kampanyaya başvuru için son gün 28 Şubat!

FİNANSBANK
Finansbank  Konut kredinizi biz verelim, yeni evinizin kapısını birlikte açalım diyerek  120 ay vade, yüzde 0.93  faiz oranıyla en uygun koşullarda ev sahibi olmanızı sağlayacak konut kredi seçenekleri sunuyor.

MİLENNİUM BANK
Türkiyeyi ilk defa Avrupa standartlarında düşük faizli, uzun vadeli konut kredileri ile tanıştıran Millennium Bank,  60 ay vade, yüzde 1.18 faiz oranı ile hayallerinizdeki eve sahip olmanızı sağlıyor.

ZİRAAT BANKASI
Ziraat Bankası  Kış Güneşi Kredisi kampanyası ile 120 ay vade, yüzde 0.79 faiz oranı ile ödemelerinizde rahatlık sağlayarak ev sahibi olmanızı kolaylaştırıyor.

ANADOLUBANK
Anadolubank, geri ödeme planınızı kendi koşullarınıza göre oluşturma imkanı ve ekspertiz bedelinin %50 sine kadar kefilsiz teklif etme imkanı vererek kredide 120 ay vade, yüzde 0.84 faiz oranı ile konut alma imkanı sağlıyor. Ayrıca kredi kullanımı sırasında oluşan masraflarınızı da krediniz içine dahil ederek kredilendirebilirsiniz.

GARANTİ
Garanti bankası, erken ödeme yapıldığı takdirde, erken ödenen anaparanın tutarının %2si kadar erken ödeme ücreti alma imkanı sağlıyor. Azalan taksitli mortgage ile 120 ay vade, yüzde 1.05 faiz oranı ve başlangıçta yüksek taksit, sonraki dönemde ise taksitlerinizi düşürme seçeneği sunuyor.

HALK BANKASI
Halk bankası kira öder gibi ev sahibi olmak için iki kampanya gerçekleştirdi. Bu iki kampanya:

1. Emekliliğe 5 Kala Evim Olsun Konut Kredisi

Halkbank Emekliliğe 5 Kala Evim Olsun Konut Kredisi 120 ay vade, yüzde 0.95 faizle hem düşük faiz oranıyla ev sahibi olmanızı sağlıyor. Halkbank, Kamu personeli ve kamu kurumlarında sözleşmeli olarak çalışan kişilere, emeklilik ikramiyesini ödeme planına yerleştirmek suretiyle konut kredisi kullandırıyor.

2. Evimi seçerim, Halkbank'la kolayca öderim

Halkbank Ah bir evim olsa diyenler için yeni kampanya başlattı. Faizdeki dalgalanmalardan etkilenmek için sabit ödemelerle ev sahibi olmanızı sağlıyor. Kullandırım tutarı en az 10 bin TL olmak üzere, belirli bir üst limiti yoktur. Kredide 120 ay vade, yüzde 0.95 faizle ev sahibi olabilirsiniz.

ŞEKERBANK
Şekerbank, ev sahibi olabilmeniz için İkinci Bahar Konut Kredisi kampanyasını başlatmıştır. Emekliliğine en fazla 2,5 yıl kalmış olan ve emekli ikramiyesini konut alımında kullanmak isteyenler için kullandırılan kredidir. Satın alacağınız konut için tüm vadelerde konut ekspertiz değerinin, %75ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 120 ay vade, yüzde 1.5 faiz oranı ile ev sahibi olabilirsiniz.

YAPI KREDİ
Yapı kredi, konut kredinizi aylık eşit taksitlerle, belirlenen sürede geri ödeyebilme, ayrıca ara ödeme ve erken ödeme seçenekleri sunuyor. 120 ay vade, yüzde 1.09 faiz oranı ile ev sahibi olabilirsiniz.

ING BANK
ING Bank, kredinin aylık taksitlerinden bile çok daha düşük taksitlerle, kira öder gibi ev sahibi olma, son taksitteki toplu tutarı masrafsız yeniden kredilendirme ve her yıl kredi tutarının %20'sine kadar olan miktarı, %2 erken ödeme ücreti olmadan bir kerede ödeyebilme imkanı sağlıyor. 120 ay vade, yüzde 0.87 faiz oranı ile ev sahibi olabilirsiniz.

İŞ BANKASI
İş bankasında, Belediye sınırları içinde ve kat irtifakı tapusu olan, asgari %75 oranında tamamlandığı ekspertiz raporu tarafından belirlenen oturulabilecek durumdaki tüm konutlar için Ev Kredisi kullanabilirsiniz.  120 ay vade, yüzde 1.05 faiz oranı ile ev sahibi olabilirsiniz.

Bankaların Şubat ayı içerisinde yapmış oldukları kredi faiz oranları ve kredi masrafları;

KREDİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

1-Krediyi zamanında ve ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra alın

Krediyi niçin kullanacağınız çok önemli. Kredi çekmeye karar verdiğinizde krediye ödeyeceğiniz faiz ile çektiğiniz kredinin size sağlayacağı fayda arasında tam bir denge oluşturun.

2 Kredi araştırması yapın:

Krediye gerçekten ihtiyaç duyduğunuzu belirleyip iyi bir plan yaptıktan sonra sıra krediyi hangi bankadan almanız gerektiğine, hangi tür kredinin size daha uygun olacağına ve hangi vadelerle kredi kullanırsanız karlı çıkacağınıza geliyor.Bunun için de ciddi bir araştırma şart.

3 Kredi uzmanlarına danışın :

Kredi kullanmaya karar verdikten sonra yaptığınız araştırmanın ardından mutlaka bir uzmandan destek alın. Uzman seçiminde ise uzmanın tarafsız olmasına ve sizi birkaç bankaya yönlendirmesine izin vermeyin. Bu konuda ön bir araştırma yaptığınızı destek alacağınız uzmana hissettirin ve sizin için uygun olan vade, banka ve kredi türüne dair alternatifli seçenekleri sunun.

4 Hukuki cezası olan kredileri tercih etmeyin:

Sözleşmede erken ödeme seçeneği bulunan kredilerde çoğu kez yatırımcının kredi çektiği bankaya kredi bitene kadar mahkum olmasını gerektirir. Böyle bir zorunluluk yaşamamak için pazarlığınızı baştan yapın ve sözleşmeye erken ödeme maddesini koydurmayın. Çünkü işleriniz tahmininizden daha iyi gidebilir ve kredi taksitlerinizi hızlıca ödeyebilirsiniz.

5 Tüm kredi maliyetlerini iyi hesaplayın:

Kredi kullanırken yapılan en büyük hatalardan bir de yıllık maliyet oranlarının baz alınmaması. Birçok tüketici yalnızca bankaların reklam olarak ilan ettiği faiz oranlarını karşılaştırarak karar veriyor. Gizli masrafların nasıl hesaba katacağını bilmiyor. Oysa masraflar dahil faiz oranı bütün gizli masrafları da hesaba katarak hesaplanıyor. Bu nedenle kredi kullandırma ücreti, ekspertiz ücreti, dosya parası, istihbarat ücreti, avukat masrafı, sigortalar ve vergiler gibi birçok gizli masraf ilan edilen faiz oranına dahil edilmeli.

6 Vadesi uzun kredileri tercih etmeyin:

Kredi seçiminde vadeler de önemli. Vadesi çok uzun olan kredi her zaman için kredi kullanan kişiler artı faiz maliyeti çıkarır. Uzmanlar YTL endeksli ihtiyaç kredisinde 15-18 ay, oto kredisinde 27-28 ay ve konut kredisinde 72-84 aylık vadelerin aşılmamasını tavsiye ediyor. Aksi taktirde daha uzun vadelerin yatırımcıya zarar ettireceği belirtiliyor.

7 Kredi bitene kadar kredi ödemeleri ve maliyetleri kontrol etmeye devam edin:

İşin son kısmı ise Kredi kullandıktan sonraki kısmıdır. Artık krediyi aldım ve bundan sonra bana düşen ödemelerimi düzenli olarak yapmak diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü kredi almak kadar kredi bitimine kadar yapacağınız takipte maliyetlerinizi aşağıya çekmek konusunda size ekstra fırsatlar yaratabilir.

Bunun için sürekli olarak faiz oranlarını ve ülkenin ekonomik durumunu takip etmek gerekiyor. Bu şekilde davranarak oluşan yeni fırsatları yakalamak ve daha düşük maliyetle borçlanmak mümkün.
Akşam


Geri Dön