Ekonomi

En yüksek sigorta emekli maaşı ne kadar? İşte detaylar!

Emekli olacak ya da emekli olma hayali kuranlar, emekli maaşına dair pek çok soru sormaktadır. En yüksek sigorta emekli maaşı ne kadar? sorusu da bunlardan bir tanesidir. Peki En yüksek sigorta emekli maaşı ne kadar? İşte merak edilen o detaylar!

Emekli olduktan sonra yüksek bir emekli maaşı almak her çalışanın hayalidir. Peki En yüksek sigorta emekli maaşı ne kadar? İşte merak edilen o detaylar!

EN YÜKSEK SİGORTALI EMEKLİ MAAŞI NASIL ALINIR?

Doğum ve askerlik borçlanmalarında ödemeyi asgari belirlenir ise bu maaşı etkilemez. Ama 2000 yılından en önceki bir süreyi borçlanacaksanız ödemeyi tavan tutardan yatırmaya çalışmalısınız. Çünkü emekli maaşı bağlama oranı en çok 2000 öncesi döneme ait ve bu döneme dair yüksek yatan tutar emekli maaşını kalıcı şekilde etkiler ve artırır.

İlk defa 1 Ekim 2008 yılından önce sigortalı olanların, emekli olacakları sigortalılık statülerini primi ödenen son yedi yıl belirliyor. Son 2520 gün prim ödemesi içinde fazla prim ödenen çalışılan kurumdan, prim ödemeleri eşitse, son olarak tabi olunan kurum şartları ile emekli olunuyor. Bu nedenle Bağkur’lular son 1260 gün primi sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya ödemeleri halinde SSK şartlarıyla emekli olabiliyor. Bu anlamda bağlanan maaş da yüzde 15-20 yükseliyor. İster SSK’lı olun ister Bağkur’lu, son 3.5 senede SGK’ya tavandan yani 26 bin 831 liradan kazanç bildirilirse öncesinde hep asgari ücret yatsa dahi tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 20-30 lira artar. 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 600 ile 700 liraya yakın artış yaşanmaktadır.

Bazı sektörlerde kayıt dışılık fazla. Ücretlerin de düşük gösterildiği çok oluyor. Bunda amaç işverenin, vergi ve SGK maliyetinden kaçınma yolunu seçmesidir. Ancak bu durum çalışanın geleceğinden çalıyor. Böyle bir duruma düştüyseniz çalışırken veya işten ayrılınca bu durumun yargı yoluyla da olsa düzeltilmesini sağlanmalıdır. Eksik bildirimde hizmet tespit davası açılabilir.

Yapılan ek işler için prim ödenir ise ya da ikinci bir işyerinden prim bildirimi yapılırsa bu, SGK matrahını yani emekli aylığını artırmaktadır.

Ocak ayında emekli ne kadar zam alacak? Ocak ayı zammı belli oldu mu? İşte detaylar!

Tapu için hangi evraklar gereklidir? İşte detaylar!

Eğitim ödeneği yattı mı? Öğretmen eğitim öğretim ödeneği ne kadardır? İşte detaylar!