Genel

En zengin 100 Türk'ün gözde yatırımı enerjiden sonra gayrimenkul!

FORBES Türkiye'nin açıkladığı "En Zengin 100 Türk" listesine göre dünya krizle boğuşurken Türkiye'de milyarder sayısı 39'a çıkıp rekor kırdı. Sonuçlar Amerikalılar'ı bile şaşırttı...

100 zenginin toplam serveti bir önceki yıla göre 17 milyar artarak 104 milyar dolara yükseldi. Bu yıl 6'ncısı açıklanan "En Zengin 100 Türk Listesi" nde milyarder rekoru kırıldı. Bu yıl listede tam 39 dolar milyarderi var. Listedeki isimlerin tamamının toplam serveti 104 milyar dolar. Etkileri hl sürmekte olan global krize rağmen son üç yılda Türkiye'deki dolar milyarderlerinin sayısının artması FORBES Amerika editörlerini bile şaşırttı. Çünkü ekonomik olarak en parlak yıl olan 2008'de bile 36 milyarderimiz olmuştu. Geçen yıl ise dolar milyarderi sayısı sadece 28'di. 2009'da yayınlanan listede ise 13 dolar milyarderi vardı. Yani bu yıl listenin üçte biri dolar milyarderlerinden oluşuyor. Böylece mart ayında Amerika'da yayınlanacak olan küresel listede tam 38 milyarder göndereceğiz. 1 milyar dolarlık servetiyle 34'üncü sırada yer alan Kıbrıs Yakındoğu Üniversitesi'nin sahibi Suat Günsel ise 39'uncu zenginimiz olarak Kıbrıs'tan listeye girecek. Geçen yıl listedekilerin toplam serveti 87 milyar dolarken bu sayı bu yıl yüzde 19.5 artışla 104 milyar dolar oldu. Ancak bu artışa rağmen henüz 2008 rakamlarına ulaşılabilmiş değil. Çünkü 2008 Mart ayında yayınlanan listede 36 dolar milyarderinin toplam serveti 111 milyar dolardı.

EN ZENGİN KARAMEHMET
Listenin en zengin adamı Mehmet Emin Karamehmet. Geçen yıl 2.9 milyar dolarlık servetiyle Hüsnü Özyeğin'in ardından ikinci sırada yer alan Karamehmet'in bu yılki serveti 4 milyar dolar. Bu yıl servetini artırarak yeni milyarder olan 11 kişiden üçü Koç Ailesi'nden: Mustafa, Ömer ve Ali Koç. Sabancı Ailesi'nden Serra Sabancı ve Çiğdem Sabancı Bilen ile Kıbrıs Yakındoğu Üniversitesi'nin sahibi Suat Günsel de milyarderler listesine geri dönüş yaptı.

Enerji zengin yaratıyor
En Zengin 100 Türk Listesi'nde yer alan zenginlerin toplam servetlerinin (104 milyar dolar) yüzde 34.5'i halka açık şirketlerinden sağlanıyor. Listedeki 104 ismin 77'sinin enerji alanında farklı oranlarda da olsa yatırımları bulunuyor. Bu anlamda enerji en gözde yatırım alanı diyebiliriz. İkinci gözde yatırım alanı ise gayrimenkul.

Doğu Karadeniz önde
100'deki isimlerin 27'si İstanbul doğumlu. Yurtdışında doğan 4 kişi var. 15 kişiyle Doğu Karadeniz en çok zengin çıkaran bölgelerden biri. Ankara'da doğan zengin sayısı 14. Ankara ve İstanbul'da doğan zenginlerin büyük bir kısmı memleketlerinde iş yapmıyor.

Kadın girişimci az
ZENGİNLER listesinde tam 23 kadın yer alıyor. Kadınların ortalama serveti 1 milyar dolar. Bunların 8'i ise dolar milyarderi. Ancak içlerinde kendi işini kurup geliştirenler olsa da, kadın milyonerlerin servetlerini ya ailelerine ya da eşlerinin şirketlerindeki hisselere borçlu olduğu görülüyor.

Forbes ABD editörleri inanmakta zorlandı!
Listeye baktığımızda 2010'un iyi bir yıl olduğunu görüyoruz. Hesaplamaları yaparken FORBES ABD editörlerini, Türkiye'de bu kadar çok milyarder olduğuna ikna etmekte epey zorlandık. Çünkü Amerikan ekonomisi hala kan ağlıyor ve "Amerika hapşırsa dünya nezle olur" mantığı damarlarına işlemiş insanları, durumun bu coğrafyada başka olduğuna inandırmak epey zor oldu. Liste açıklandığında Amerikalı zenginlerin durumunda -2009'a göre- bir iyileşme bekliyor olsak da Türkiye kadar parlak bir görünümde olmayacağını tahmin ediyoruz. Bir de Türkiye'de yaratılan sermayenin kaynağına baktığımızda çok parlak bir tablo görmüyoruz. Hala geleneksel sektörlerden yani inşaat, finans, imalat gibi alanlardan kazanılıyor para. Oysa dünyada artık daha taze damarlar var; Ar-Ge'ye dayanan, teknoloji, İnternet, sosyal medya gibi örneğin. Bizden neden hala bir Facebook ya da Apple çıkmadığını, niçin bir Zuckerberg'imiz olmadığını sorgulamak gerekiyor.

Burçak GÜVEN Forbes Türkiye Genel Yayın Yönetmeni

Koç Ailesi, Sabancılar'dan servet bayrağını devraldı
01.03.2011BU yıl, toplam milyar dolar sınırını geçen 25 ailenin yön verdiği servetin toplam büyüklüğü 78.1 milyar doları buluyor. Aile servetinin yarısını ilk beş aile paylaşıyor. Bu yıl FORBES'un zengin aileler liginde dolar milyarderi 25 aile bulunuyor. Sıralamada ise önemli değişiklikler var. En çarpıcısı, Koç Ailesi'nin nihayet "en zengin aile" unvanını Sabancı Ailesi'nin elinden alması oldu. Geçen yıl Sabancı Ailesi'nin 13 ferdinin servetinin toplamı 10 milyar 320 milyon dolar seviyesindeydi. Koç Ailesi ise bir hayli geriden 7 milyar 140 milyon dolarla Sabancıları takip ediyordu. Aradan geçen bir yılda Koç Ailesi toplam servetini 5 milyar 210 milyon dolar artırarak 12 milyar 350 milyon dolara çıkardı. Bu, Koçların servetlerini geçen yıla göre yüzde 42.2 artırdığı anlamına geliyor. Sabancı cephesindeyse servet artışı sadece 710 milyon dolar oldu. Her ne kadar azımsanacak bir miktar olmasa da geçen yıla göre sadece yüzde 6.4'lük bir artışı gösteriyor. Bu artış oranı, Sabancı Ailesi'nin zirvedeki yerini korumasına yetmiyor. Milyarder aileler listesinin üçüncü sırasındaysa 6.6 milyar dolarlık servetiyle Şahenk Ailesi bulunuyor. Şahenkler Ülker Ailesi'nin sıkı takibi altındalar.
Sabah