Sektörel

Ender Çikolata'nın fabrika binası satılıyor

İflas sürecinin içindeki Ender Çikolata'nın Şirinevler'deki fabrika binası satılıyor. Binayı Ender'den devralan Aytaş Gıda, 12 bin m2 büyüklükteki fabrika binasını 15 milyon euro'ya satılığa çıkardı.

Türkiye'nin en köklü çikolata markalarından arasında yer alan Ender Çikolata, şu aralar oldukça zor günler geçiriyor.İflas sürecinin içindeki şirketin 26 yıldır üretim yaptığı Şirinevler'deki fabrika binası ve üzerindeki arsa satılığa çıkarıldı. Uzun zamandır üzerinde satılık ilanı bulunan fabrika binası  için alıcı aranıyor.


15 milyon euro'ya satılığa çıkartılan fabrika, Şirinevler'de, oldukça merkezi bir konumda; E-5 Otoyolu'nun üzerinde yer alıyor. Büyüklüğü 12 bin m2 ve 4 katlı. Her bir katı 3 bin m2 civarında. Fabrika binasının satılığa çıkarılmasıyla ilgili olarak Ender Çikolata'nın sahibi Hamdi Kitapçı'yla görüşmeye çalıştık. Fakat tüm ısrarlarımıza Hamdi Bey, talebimize olumlu yanıt vermedi. Görüştüğümüz bir şirket yetkilisi ise "Fabrikamızın bulunduğu yer çok değerli. Fabrika binası ve arsasını hem bu hem de başka sebeplerden dolayı satılığa çıkartma kararı aldık" diyor. 



Sektörden çıkmıyoruz


Sektörden çıkmayı düşünmediklerini söyleyen yetkili, binanın satılması durumda nereye taşınmak istediklerini konusundaki sorumuzu ise yanıtsız bırakıyor.


Resmi olarak iflas kararı alınmasına  rağmen Ender Çikolata'da şu an üretim fiilen devam ediyor. Geçen ocak-mayıs ayları arasında yaklaşık 1.5 milyon YTL civarındaki ücretlerini alamadıkları için üretime ara veren işçilerle varılan anlaşmanın ardından üretim yeniden devam ediyor. Öğrendiğimize göre şimdilik ücretlerin ödenmesi konusunda bir sorun yaşanmıyor.


Ender Çikolata'nın distribütörlüğünü ise gıda dağıtım ve pazarlama şirketi Kopuz Şirket Grubu yapıyor. Bu konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Kopuz Şirketler Grubu Başkan Vekili Şemsi Kopuz, kendisinin bir bağlantısı olmadığın kardeşi Ali Kemal Kopuz'un bu işle ilgilendiğini belirtiyor. Kopuz, "Ender değerli bir marka. Dağıtım ve pazarlamasını yapıyorlar. Üretime de katkıda bulunuyorlar. Dayanışma içinde beraberce şirketi ayağa kaldırmaya çalışıyorlar. Karşılıklı bir menfaat içinde işbirliği var. Hamdi Bey'le Ali Bey çok eski dostlar" diyor.


"Ender Çikolata'yı satın almak ya da ortak olmak gibi bir düşünceniz var mı?"  şeklindeki sorumuza ise, "Böyle bir şey yok. Geçmişte zor durumda olan Sağra'yla da bu tip işbirliğine gittik. Ender milli bir çikolata markası. Bu markaların Türkiye ekonomisine kazandırılması lazım. Her türlü destekle arkasındayız. Bu gibi markalara sahip çıkmak gerekiyor. Geçmişte de dönem dönem dağıtımını biz yapıyorduk" şeklinde yanıt veriyor.


Kopuzlar Gıda'dan görüştüğümüz bir başka yetkili ise, "Ender Çikolata'yla 2007 sonuna distribütörlük anlaşmamız var. Hammadde sağlıyoruz. Önümüzdeki yıl için yeni bir anlaşma imzalamadık" diyor.



Kendi binasında kiracı...


Kopuz, sohbetimiz sırasında satılığa çıkarılan fabrika binasıyla ilgili olarak ise ilginç bir detay da veriyor: "Bildiğim kadarıyla fabrika binası Aytaş Gıda'nın sahibi Metin Ayla'ya satıldı. Şu an Hamdi Bey o binada kiracı" diyor. Bunun üzerine aradığımız Aytaş Gıda'dan bir yetkili de iki yıl önce binayı leasing yoluyla satın aldıklarını doğruluyor. Yetkili uzun süredir fabrikayı satamamaktan şikayet ediyor, "Fabrika çok merkezi yerde. Üzerinde haciz falan da yok. Herkes orayı Ender'in olarak bildiği için `nasıl olsa batmış, kelepir fiyata kapatayım' diye düşünüyor. Emlakçımız bizim satın aldığımızı söylemesine rağmen satılık fiyatının üçte ikisini teklif ediyorlar" diyor.   


Türkiye'nin ilk çikolatacısı


Ender Çikolata Şekerleme Gıda Hamdi Kitapçı tarafından ilk Türk çikolatacısı olarak 1949 yılında İstanbul'da kuruldu. Kapasite arttırımı nedeni ile 1983 yılında Şirinevler'deki yeni fabrikada imalata başlandı. Şirket, iflas sürecinden önce 10 bin metrekare kapalı alanda, 250 çalışanı ile, günlük 40 ton çikolata ve çikolatalı ürün, ayrıca 20 ton şekerleme kapasitesi ile faaliyet gösteriyordu.
KEZBAN GEBETAŞ/TEK BORSA