Sektörel

Endüstriyel gayrimenkul alıp satarken nelere dikkat edilmeli?

Geçtiğimiz günlerde kuruluş sürecini tamamlayan Ultra Sanayi Platformu (USP), endüstriyel gayrimenkul satışlarına yenir soluk kazandırmayı planlıyor. Peki endüstriyel gayrimenkul alıp satarken nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Geçtiğimiz günlerde kuruluş sürecini tamamlayan Ultra Sanayi Plaformu (USP), endüstriyel gayrimenkul satışlarına yenir soluk kazandırmayı planlıyor. Dünya Gazetesi'nden Barış Sedef'in haberine göre; endüstriyel gayrimenkul danışmanlarının buluştuğu toplantıda açıklamalarda bulunan platformun kurucusu ve yönetim kurulu üyesi Fatih Demir, ilk etapta 15 kişiyle yola başladıklarına ve sanışman sayısını en fazla 40 kişiyle sınırlandıracaklarına dikkat çekti.

Plaform üyelerinin farklı markalarda olan yalnızca endüstriyel gayrimenkul satış ve kiralaması gerçekleştiren gayrimenkul danışmanlarından meydana geldiğini dile getiren Demir, üyelerinin tamamının endüstriyel tesis ve lojistik satışı ve kiralamaları yaptığını vurguladı. Gayrimenkul satışı alanında üyelerinin senelik satış tutarının 2 milyar TL seviyesinde olduğu ifade eden Demir, "Türkiye'de sadece endüstriyel gayrimenkul alanında yer almak istiyoruz. Ülkemizde endüstriyel yatırımların öneminin daha fazla artacağını düşünüyoruz. Özellikle endüstriyel gayrimenkul alanında almak satmak veya kiralamak isteyen sanayiciler kimlerle muhatap olacağı konusunda sorunlar yaşıyor. Ayrıca tek kişi veya tek markaya bağlı kalma fikri çoğuna sıcak gelmiyor. Platform olarak bu problemi ortadan kaldırmayı hedefliyoruz, bundan sonra bizimle çalışan mülk sahipleri veya alıcı adayları, marka bağımsız ve tüm Türkiye'de bu işi en iyi şekilde yapmaya ve hizmet vermeye çalışan bu ekiple ilerleyebilecek" diye konuştu. 

Endüstriyel gayrimenkul satışlarında seçenekler daha kısıtlı

Demir, son bir senedir sanayi tarafındaki endüstriyel gayrimenkul satışlarının hız kazandığına dikkat çekti. Bu durumun beraberinde fiyat yükselişlerini de getirdiğinin altını çizen Demir, "Sonuç itibari ile konut satışı yaparken alıcılara binlerce alternatif sunabilirsiniz. Ancak endüstriyel gayrimenkul satışlarında seçenekleriniz daha kısıtlı, ayrıca uzman olmadığı halde sanayide hizmet vermeye çalışan gayrimenkul danışmanının yanlış yönlendirmesi sonucu yatırımcıya çok büyük maliyetler çıkabilir, bizim amacımız sadece kazandırmak" açıklamasında bulundu. İstanbul özelinde yeni sanayi parsellerinin oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Demir, "Yetkili mercilere bizim de farklı tavsiyelerimiz oldu. Bu alandaki ihtiyaçlar doğru tespit edildiğinde etkili çözümler bulabiliriz" şeklinde konuştu.

İstanbul'da sanayi iki bant üzerinden genişliyor

Ultra Sanayi Platformu (USP) Üyesi İkbal Şuşut, platformlarına üye olma koşullarıyla ilgili bilgiler verdi. Şuşut, "Bir gayrimenkul danışmanının platformumuza üye olabilmesi için sadece endüstriyel gayrimenkul satış ve kiralaması yapması gerekiyor. Ayrıca belirli bir metrekare üzerinde satış ve kiralama yapmış olmalı. İlan verdiği gayrimenkullerin gerçek satış ve kiralama rakamlarında olması gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Esas hedeflerinin piyasada endüstriyel gayrimenkul sektörüne ve endüstriyel gayrimenkul danışmanına belirli bir standart getirmek olduğunun altını çizen Şuşut, "Bu standartlar ortaya konulduğunda yatırımcılarımızın yer bulma konusundaki işleri de kolaylaşacak" diye konuştu.

Diğer bir yönetim kurulu üyesi Hasan Can ise, İstanbul'daki nüfusun yükseliş eğiliminde olduğuna dikkat çekerek, "İstanbul ve İstanbul sanayisi iki banttan gelişiyor. Bunlardan ilki İkitelli ve Esenyurt tarafından Tekirdağ Çerkezköy'e giden bant. Diğeri ise Tuzla'dan Kocaeli Gebze'ye giden bant. Artan nüfus beraberinde ekstra iş alanlarını da gerektiriyor. Bu noktada yeni sanayi parsellerinin oluşturulması oldukça önemli" şeklinde konuştu.

Gayrimenkul alırken nelere dikkat edilmeli?