Endüstriyel mutfak sektörü satışlarını yüzde 20 arttırdı!
Çevre ülkeler arasında birinci Avrupa’da ise ikinci büyük üretici konumuna ulaşan Türkiye endüstriyel mutfak sektörü ihracatta rekor kırıyor. Endüstriyel mutfak sektörü geçtiğimiz seneye oranla satışlarını yüzde 20 arttırdı...
Endüstriyel mutfak ekipmanlarını kimler kullanıyor?
Yiyecek içecek sektörüne yönelik bu gün hâlâ birçok ülkede teknolojik olmayan ve üniversal bir nitelik göstermeyen yerel cihazlar tercih ediliyor. Ancak tüm dünyada toplumsal yaşamın doğal sonucu olarak insanların evleri dışında yemek yedikleri, modern mutfak ekipmanlarının kullanıldığı kurumlar, endüstriyel mutfak sektörünün gelişmesi açısından büyük potansiyel barındırıyor.
Sağlık kurumları ve huzurevleri, eğitim kurumları, personel yemekhaneleri, askeri birlikler, resmi daireler, cezaevleri, restoranlar, otel ve tatil köyleri, fast-food ve self servis restoranları, pub, bar, café ve büfeler pazar açısından lokomotif görevi görürken bu potansiyelden beslenen sektör, tüm dünyada 20 milyar dolar civarında bir pazar hacmine ulaşmış durumda.
Endüstriyel mutfak sektörü hacmi ve sektörel büyüklüğü ne durumda?
Dünya endüstriyel mutfak pazarından aldığı payı her geçen gün artıran firmaları için Türkiye’de Pazar büyüklüğü 1 milyar dolar civarında. Türkiye endüstriyel mutfak sektöründe son on yılda ortalama büyüme oranının yüzde 10 olduğu, sektörün Türkiye ekonomisinden aldığı payın ise yüzde 3,2 olduğu aktarılıyor.
Dünya endüstriyel mutfak pazarında Türkiye’nin bugün geldiği noktada çevre ülkeler karşısında üstünlüğü eline geçirdiğini belirten İnoksan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, Avrupa’nın ise ikinci büyük endüstriyel mutfak ekipmanları üreticisi konumuna ulaşıldığına dikkat çekiyor. Endüstriyel mutfak, çamaşırhane ve masaüstü ekipmanlarının tümünü kapsayan sektörün, ihracat rekoruna koştuğunu , ayrıca önemli zincir projelerde ve işbirliklerinde tercih edilirliğin en üst seviyede olduğunu belirtiyor.
2014 yılında da bu olumlu gidişatın ve büyümenin devam edeceği öngörüsünde bulunan İnoksan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, yaşanan bu olumlu sürecin, firmaları yatırım yapmaya teşvik edeceğini söyledi.
Globalde rekabet oldukça zor
İnoksan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık global arenada rekabetle ve sektörle ilgili şunları söyledi: “Endüstriyel mutfak sektöründe üretici ve sanayici olmak oldukça zor. Zira, yüzyıllık dünya devleri ile global pazarda rekabet yapıyoruz. Dünya markaları belli bir ürün grubunda, örneğin; fırın, soğutucu, pişirici gibi alanlarda üretim yaparken, biz Türkiye’deki üreticiler neredeyse hepsini aynı tesislerde üretmeye çalışıyoruz. Onlar belli bir ürün grubunda uzmanlaşırken malzeme satın almadan üretim planlamaya kadar daha sade daha pratik çalışıyorlar. Bizler tüm bu süreçlerde büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü sektör hacmimiz dünya markaları ile mukayese edilemeyecek ölçülerde. Her üründen azar azar çok ürün üretmeye çalışıyoruz.”
İnoksan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, açıklamalarına şöyle devam etti: “Rekabetin liderlik koltuğunu sağlamlaştırdığı bir sistemde rakipler ile aradaki farkı her daim korumak esastır. Bu konuda farkındalık yaratmak, rakiplerden bir adım önde olabilmektir. Bir markaya ilişkin çarpıcı işlere imza atmak yeterli olmayabilir çoğu zaman. Bu durumda gündemi takip ederek yeniliklere adapte olmak başarıyı getirecektir. Örneğin bir ülkenin rekabet gücünü belirlemede en önemli kriter, mevcut durumun geçmişle değil, diğer rakip ülkelerle karşılaştırılması ile elde edilen sonuçlardır. İşletmelerde de durum aynıdır. Eğer siz gelişmenizi sürdürürken rakipleriniz sizden daha fazla gelişme göstermişse rekabette bir adım geride kalmışsınız demektir. Yeniliklerden haberdar iken harekete geçen işletmeler her daim güncel kalacak ve rakiplerinden ayrışacaktır.” Dedi
1980 yılında Bursa’da başlayan uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından bugün İnoksan, müşterilerinin güveni ve tercihi ile endüstriyel mutfak sektöründeki öncülüğünü ve liderliğini sürdürmektedir. Türkiye’de en yüksek kalitede sacı İnoksan kullanıyor. Türkiye ekonomisine 3000 kişilik bir istihdam yaratan, 5 kıtaya ihracat gerçekleştiren, yurtiçinde 6 bölge müdürlüğü, 40 bayi ve 80 yetkili teknik servis ağına sahip İnoksan, sektörün dinamiklerini belirliyor.