Enerji ataşeleri dünyada yatırım avına çıkıyor!
Türkiye, bu alandaki etkinliğini daha da artıracak. Hükümet, bu amaçla "enerji diplomatları" görevlendirmeye hazırlanıyor. 5 ülkede görev alacak 'enerji ataşeleri'nin sayısı, beş yıl içinde 20'yi bulacak.
İlk enerji ataşelerinin görev alacağı ülkeler arasında, son dönemde tarihi projelerin yürütüldüğü ABD, Rusya ve Fransa da var. 2015'ten itibaren görevlendirilecek ataşeler, petrolden doğalgaza, kömürden çeşitli maden aramalarına kadar uluslararası ortaklıklar için çalışma yürütecek. Dışişleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarının ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında, ilk enerji ataşelerinin görevlendirileceği ülkeler de belli oldu. 2015'te ABD, Rusya, Fransa, Azerbaycan ve Irak'ta ataşeler işbaşı yapacak. Dünyadaki enerji politikalarına yön veren ABD, özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı'nın inşasında rol oynamıştı. Petrol ve doğalgaz aramaları konusunda ABD firmalarının dünya genelinde etkinliği bulunurken, Doğu Akdeniz'den Karadeniz'e ve çevre ülkelere kadar geniş bir coğrafyada çalışma yürütülüyor. Bu nedenle ABD'de de bir "enerji ataşesi" görev yapacak.
DEVLERLE YAKIN TEMAS
Rusya ile doğalgaz başta olmak üzere, enerji alanındaki işbirliği hızla büyümeye devam ediyor. Fransa, nükleer santraldan Total'in petrol ve doğalgaz aramalarına kadar Türkiye ile işbirliği yapıyor. Azerbaycan, Hazar'daki enerji kaynakları nedeniyle en büyük partnerlerden biri konumunda. BTC'nin yanı sıra, Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı önem taşıyor. TANAP'ın yapımı için çalışma sürerken, Hazar'da ortak arama için işbirliği bulunuyor. Irak ise Kerkük-Yumurtalık hattından ortak petrol ve doğalgaz aramalara kadar önemli bir ülke konumunda yer alıyor.
Akşam