Ekonomi

Enerji fiyatları 2023'te yüzde 11 düşecek!

Dünya Bankası, enerji fiyatlarının bu sene yüzde 59,1 yükselmesi ile 2023 yılında yüzde 11,2 oranında düşüş göstereceğini öngördü. Raporda, küresel ekonomide keskin bir yavaşlamanın ve yakın bir küresel durgunluk korkularının emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekildi

Banka, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Ekim 2022 sayısını "Pandemi, Savaş, Resesyon: Alüminyum ve bakır fiyatlarının itici güçleri" adı altında paylaştı.

Raporda, küresel ekonomide keskin bir yavaşlamanın ve yakın bir küresel durgunluk korkularının emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekildi.

Raporda yer alan bilgilere göre; küresel ekonomik yavaşlamanın yoğunlaşmasıyla önümüzdeki iki yıl içinde emtia fiyatlarının gevşemesi muhtemel, ancak fiyatlar beş yıllık ortalamalarının oldukça üzerinde.

Raporda, Avrupa'da enerji mevcudiyetine ilişkin endişelerin önümüzdeki kış sezonunda arttığı, ancak enerji piyasasının bir takım arz sorunlarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.

ENERJİ FİYATLARININ BU SENE YÜZDE 60 ARTACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR!

Yükselen emtia fiyatlarının enflasyonist baskıları uzatabileceğine dikkat çekilen raporda; petrol, doğal gaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyat endeksinin bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 59,1 yükselmesinin beklendiği bildirildi.

Raporda, enerji fiyat endeksinin 2023'te ise yüzde 11,2 düşmesinin beklendiği, ancak söz konusu düşüşe rağmen fiyatların son 5 yıldaki ortalamanın yüzde 75 üzerinde olmaya devam etmesinin beklendiği kaydedidildi.

Tarım ürünleri, metaller ve mineraller gibi enerji dışı emtia fiyatlarından oluşan endeksin ise bu yıl yüzde 10,5 artacağının tahmin edildiği belirtilen raporda, söz konusu endeksin gelecek yıl ise 8,1 düşmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Raporda, Brent türü ham petrolün varil fiyatının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 42 artışla ortalama 100 dolar seviyesinde gerçekleşeceği, 2023'te ise yüzde 8 azalışla ortalama 92 dolara gerilemesinin beklendiği aktarıldı. Raporda, Brent türü ham petrolün varil fiyatının 2024'te ise ortalama 80 dolar seviyesinde olmasının beklendiği kaydedildi.

ALTINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR!

Değerli metaller ile ilgili fiyat endeksinin ise bu sene yüzde 4 ve gelecek sene yüzde 3,6 azalmasının beklendiği belirtilen raporda, altının ons fiyatının bu yıl geçen seneye oranla yüzde 1,4 ve 2023'te yüzde 4,2 azalacağı tahmini yer aldı.

Raporda, tarımsal ürünlerin fiyat endeksinin ise bu yıl yüzde 13,4 artmasının beklendiğine işaret edilirken, gelecek yıl yüzde 4,5'lik azalış tahmin edildi.

Metal fiyatlarının ise bu yıl yüzde 2,9 artarken gelecek yıl yüzde 15 düşeceğinin tahmin edildiği belirtilen raporda, metal fiyatlarındaki düşüş beklentisinin büyük ölçüde zayıf küresel büyüme ve Çin'deki ekonomik yavaşlama endişelerinden kaynaklandığı bildirildi.

Asgari ücret 1 Ocak 2023'te bu kadar olacak! İddialar peş peşe sıralandı!
BBP lideri Mustafa Desteci EYT'liler için tarih açıkladı!
Benzin ve motorine indirim mi gelecek? İşte 26 Ekim Çarşamba güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!