21 / 05 / 2024

Enerji kimliği 1 Ocak'ta başlıyor!

Enerji kimliği 1 Ocak'ta başlıyor!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca AB'ye uyum sürecinde konutlar için getirilen 'Enerji Kimlik Belgesi'' alma zorunluluğunun Ocak 2011'den itibaren uygulamaya konulacağı bildirildi



Bakanlık tarafından 2008'da çıkartılan ve yeni yılda yürürlüğe girecek 'Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'' gereğince, yeni yapılacak binaların, yıllık enerji tüketimi miktarına göre 'Enerji Kimlik Belgesi''nin düzenlenmesinin gerekeceği belirtildi.
Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

 

Binalara enerji kimlik belgesi 1 Ocak'ta başlıyor

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca AB'ye uyum sürecinde konutlar için getirilen 'Enerji Kimlik Belgesi'' alma zorunluluğu Ocak 2011'den itibaren uygulamaya konulacak.

1 Ocak'tan itibaren yeni yapılan binalar, ısı yalıtımı ve enerji tüketim değerlerini gösteren kimlik belgeleri olmadan satılamayacak ya da kiralanamayacak. Eski binalar için ise uygulama 2017 yılında başlayacak. Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, Avrupa'da üstünde özenle durulan ve sıkı denetimlerle uygulanan ısı yalıtımının, Türkiye'de de hak ettiği değeri bulmaya başladığını söyledi. 2011'in yalıtım yılı olacağını belirten Ulu, 'Yani binalara ısı yalıtımını yaptırmak kaçınılmaz olacak. Yalıtımdan kaçış mümkün olmayacak.' dedi. Kubilay Ulu, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) tarafından hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Taslağı'na göre de 2012'den itibaren yalıtımsız binalardan alınan vergilerin artacağını kaydetti. Enerji Kimlik Belgesi'nde binanın ısıtma, soğutma ve aydınlatma için gerekli toplam enerji giderinin yıllık maliyeti ve yalıtım durumuyla ilgili hesaplamalar yer alacak.
Zaman

 

Binalara enerji tasarrufunda beyaz eşya modeli

Yıl başından itibaren zorunla hale gelecek œEnerji Kimlik Belgesi ile binalar aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A"dan G"ye kadar sınıflandırılacak. Belgeyle konutlarda tüketilen enerjide yüzde 50 tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"nca AB"ye uyum sürecinde konutlar için getirilen œEnerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu Ocak 2011"de zorunlu hale geliyor. Uygulama ile yeni inşa edilen binalar için 1 Ocaktan itibaren, mevcut binalar için de 2017"ye kadar œEnerji Kimlik Belgesi verilecek. 2011"in getirilecek zorunlu uygulamalar, yönetmelikler ve kanunlarla adeta yalıtım yılı olacağını belirten Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, œAB"ye uyum sürecinde yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunlu. Ayrıca, bugüne kadar 19 ilde uygulanmakta olan Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun da, Bakanlar Kurulu Kararı ile yeni yılda bütün illerde uygulanacak. Yani yalıtımdan kaçış mümkün olmayacak dedi.  

KİRAYA VERMEK ZORLAşžACAK  

Binanın ısıtma, soğutma ve aydınlatma için gerekli toplam enerji giderinin yıllık maliyetine kadar birçok bilgiyi içeren belge ile konutların aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A"dan G"ye kadar sınıflandırılacağını anlatan Ulu, œA sınıfı, tasarruflu ve SEG (Sera Gazları Emisyonu Göstergesi) emisyonu düşük konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve SEG emisyonu yüksek konutları işaret edecek diye konuştu. Yeni bir ev satın almak ya da kiralamak isteyenlerin öncelikle binaların œEnerji Kimlik Belgesine bakacaklarını anlatan Ulu, şunları söyledi: œEnerji Kimlik Belgesi sayesinde yeni binaların yalıtımsız olması yüzde 100 engellenirken enerjide en az yüzde 50 tasarruf sağlanıyor. Belge ile mevcut binalara da ˜ne kadar erken yalıtım yaptırırsan o kadar iyi olur" mesajı veriliyor. çünkü yalıtımsız binalara artık her konuda fazla tüketen, fazla masraf çıkaran binalar olarak bakılacak ve değerleri azalacak. Belgesi olmayan ya da düşük enerji sınıfına sahip evler, kiralama ve satın almada tercih edilmeyecek.  

Yalıtımsız binadan fazla vergi alınacak

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, bu uygulamaların sadece yeni binaları değil mevcut binaları da ilgilendirdiğini ifade ederek, œEnerji Kimlik Belgesi, mevcut binalarda 2017"den itibaren zorunlu olacak. Ayrıca Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) tarafından hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Taslağı"na göre, 2012"den itibaren yalıtımsız binalardan alınan vergiler artacak. Yani mevcut binalar ne kadar erken yalıtılırsa o kadar karlı olacak diye konuştu. Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği"nin yapı denetim firmaları tarafından denetlendiğini belirten Ulu, yılbaşından itibaren ülkemizdeki hiçbir ilde ısı yalıtımından kaçmanın mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.
Türkiye


Geri Dön