Enerji maliyetleri çimento ve inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?
Enerji maliyetlerinde meydana gelen artış ve yeni inşaat projelerinin azalması ikinci yarıdan itibaren çimentonun büyüme hızında yavaşlamayı getirdi. Peki enerji maliyetleri çimento ve inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?
Enerji maliyetlerinde meydana gelen artış ve yeni inşaat projelerinin azalması ikinci yarıdan itibaren çimentonun büyüme hızında yavaşlamayı getirdi. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; 2018 ve 2019 senelerinde kaydedilen daralmayı 2020'de inşaat sektöründe başlayan toparlanma ve ihracatla aşan çimentocuların, 2021'i iç pazarda yüzde 1.35 gibi sınırlı bir büyümeyle kapatması öngörülüyor. Dış pazarlarda kalitesi kadar özellikle fiyat avantajıyla ön planda olan Türk çimento sektörü, koronavirüs salgınının neden olduğu dalgalanmalar kadar enerjideki yükselişin de etkisini hissetmeye başladı. 2020 yılında 31.4 milyon tonluk ihracat yapılırken, bu sene yüzde 4.4'lük bir daralma ile 30 milyon tonluk ihracat yapması tahmin ediliyor. Böylece geçtiğimiz sene 90.6 milyon ton olan toplam üretiminde 90 milyon ton seviyelerinde olacağı kaydediliyor. Yükselen maliyetlerin sektöre yatırım gerçekleştiren şirketleri ve istihdamı tehdit ettiğinin altı çiziliyor.
Fiyat avantajını olumsuz etkileyecek
Bu senenin ocak - ağustos aylarında çimento üretiminin geçtiğimiz senenin aynı dönemine oranla yüzde 14,8'lik yükselişle 50,2 milyon tona çıkarken, iç satışların yüzde 16,1'lik artışla 38,2 milyon tona yükseldiğini kaydeden Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan, “Yaşanan tüm güçlüklere rağmen çimento üretimi ve iç pazardaki tüketim bu seviyelerde gerçekleşti. Bu yılın sonunda, iç pazardaki satış öngörümüz 60 milyon ton seviyeleri olması yönünde. Ancak, enerji maliyetlerindeki yüksek artışın, çimento sektörü oyuncularının sürdürülebilir finansal geleceğini tehdit ettiğini söyleyebilirim. Bu durum, sektörümüze yatırım yapan ve geniş istihdam sunan üyelerimizi oldukça zorluyor” diye konuştu.
Çimento maliyetinin yüzde 80'lik bölümünün, döviz bazlı enerji maliyetleri meydana getirdiğine dikkat çeken Şardan, "Son dönemde yaşanan dövizdeki artışın yanısıra; kömür, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki yükseliş elbette ürünün maliyetini de artırmakta. ÇEİS'in bu konuda bir yönlendirme yapması söz konusu değildir" dedi.
Maliyetler fiyatlara asgari yansıtılıyor
Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik ise, son dönemde küresel ölçekte kaydedilen enerji krizinin üretim maliyetlerini çok etkilediğine vurgu yaptı. Piyasalardaki önü alınamayan bu artış trendinin döviz kurunun yüksek olmasının da etkisiyle, ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre TL bazında elektrikte yüzde 78; petrokokta yüzde 301 ve ithal kömürde yüzde 422 seviyelerinde artışlar olarak maliyetlerimize yansıdı” şeklinde konuştu.
"İnşaatı zorlamayacak politikalar yürütülüyor"
İnşaat sektörünün en önemli paydaşlarından biri olduğuna dikkat çeken Fatih Yücelik, "Ayrıca yıllara sari ilişkilerimiz dolayısıyla da inşaat sektörünü zora sokmayacak şekilde politikalarımızı yürütmekteyiz. Başta vadeli satışlar olmak üzere finansal desteğimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi çimentonun birinci sinif bir yapının tüm maliyeti içindeki payının yaklaşık yüzde 3 düzeyinde olduğu düşünüldüğünde diğer maliyet unsurlarını da inşaat sektörü içerisinde göz ardı etmemek gerekir" açıklamasında bulundu.
İnşaat sektörü teknoloji yardımıyla büyüyecek!