Enerji sektörü yeşil bina standartlarıyla tanıştı!
Enerji sektörü yeşil bina standartlarıyla tanıştı. Bursagaz’ın Genel Müdürlük binası, Bursa kent merkezinde LEED-çevre dostu bina sertifikası alan ilk bina olarak kayda geçti.
Enerji sektörü enerjinin tasarruflu kullanılmasını öngören uluslar arası yeşil bina standartları ile tanıştı. Altensis’in danışmanlık hizmeti verdiği Bursagaz’ın Genel Müdürlük binası, alanında ilk LEED Platin sertifikayı alan bina oldu. Bursagaz aynı zamanda Bursa kent merkezinde LEED-çevre dostu bina sertifikası alan ilk bina olarak kayda geçti. Kendi enerji ihtiyacının yüzde 7’sini rüzgar ve güneş enerjisinden sağlayan bina, aynı zamanda yağmur sularını biriktirerek bahçe sulamasında kullanıyor.
Konut projelerinden alışveriş merkezlerine, fabrika binalarından otellere kadar geniş bir alana yayılma sürecindeki çevre dostu yeşil bina standartları ile bu defa enerji sektörü tanıştı. Altensis’in danışmanlık hizmeti verdiği Bursagaz’ın Genel Müdürlük binası, enerji sektöründe dağıtım işi yapan firmalar arasında ilk LEED Platin sertifikayı alan bina oldu. Bursagaz aynı zamanda Bursa kent merkezinde LEED- çevre dostu bina sertifikası alan ilk bina olarak kayda geçti. Yıllık enerji ihtiyacının yüzde 7’sini rüzgar ve güneş enerjisinden sağlayan bina, terasında topladığı yağmur sularını bahçe sulaması ve rezervuarlarda kullanıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Altensis Kurucu Ortaklarından Serkan Emin, daha önce enerji üretimi yapan birkaç firmanın binasında yeşil bina sertifikası alındığını ama dağıtım sektöründe Bursagaz’ın sertifikasının ilk olma vasfı taşıdığını açıkladı.
Yeşil bina standartlarının çevreyi korumakla birlikte enerjinin de tasarruf edilmesi anlayışından ortaya çıktığını hatırlatan Serkan Emin, bu açıdan enerji sektöründeki bu tarz çevreci hareketleri çok daha anlamlı bulduklarını ifade etti. Serkan Emin, Bursagaz binasının bazı ilkleri de içerdiğine işaret ederken, Türkiye’de ilk defa bina cephesine entegre transparan güneş panellerinin bu binada kullanıldığını açıkladı. Emin,
“Türkiye'de ilk defa göreceğiniz bir diğer uygulama ise parans aydınlatma, güneşe göre konumunu ayarlayan iki adet ışık toplayıcı aracılığıyla gün ışığı almayan alanlara fiberoptik kablolar üzerinden gün ışığı taşınıyor” dedi.
Bursagaz Proje Müdürü Fatih Er ise, “İnşaat aşamasında dahi çevresel kirliliği önleyecek çalışmalar yaptık, bina teraslarındaki yağmur sularını ve binanın çevresindeki drenaj sularını biriktirip filtrelerden geçirerek 20 metreküp yağmur suyu biriktiriyoruz. Bunu bahçe sulamasında ve tuvalet rezervuarlarında kullanıyoruz. Bina enerji ihtiyacının 142 kW’lık kısmını doğalgaz ile çalışan trijenerasyon sistemi ile binamızda üretiyoruz” açıklamasını yaptı.
Bursagaz Genel Müdürü Dr. Markus Rapp da, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde konumlanan Bursagaz’ın yeni genel merkez binasının çevre performansının mimari tasarımından başladığını, binanın yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmayı azami seviyeye çıkaracak şekilde tasarlandığını söyledi. Dr. Markus Rapp, Bursagaz binasının yeşil binalarda en yüksek sertifikasyon derecesi olan LEED Platin sahibi olmasının gururunu yaşadıklarını açıkladı.
Bursagaz kullanıcılar ve çevre üzerindeki negatif etkiyi en aza indiren inşaat ve tasarım uygulamalarını içerenbinası ile uluslararası 11 standart, 54 kriter ve 110 puan üzerinden yapılan bir değerlendirmeden 83 puan alarak geçti.
Bursagaz’ın Yeşil Bina Özellikleri
Teknoloji odaklı yönetim anlayışıyla hizmetlerini sürdüren Bursagaz’ın çevreye duyarlı genel müdürlük yenilenebilir enerji sistemleriyle mimari tasarımı bütünleştiren tavrı, çalışanlara sağladığı sosyal alanlarıyla yeni nesil ofis tasarımlarına örnek olacak niteliklere sahip. İşte Bursa kent merkezinin ilk çevre dostu binası sıfatına sahip
Bursagaz binasının yeşil bina özellikleri:
Binanın inşaatında geri dönüşümlü malzemeler kullanıldı.
Bina, elektrik ve mekanik sistemlerinin enerji verimliliği göz önünde bulundurarak inşa edildi.
Kullanıcıların çalışırken manzaradan faydalanabilmesi ve güneş ışığının efektif seviyede kullanılabilmesi için bina cephesinde optimum seviyede cam kullanıldı.
Cephedeki güneş panelleri ve rüzgar türbini sayesinde binanın enerji ihtiyacının %3'ü güneş ve rüzgar enerjisinden karşılanıyor.
Güney cephesinde transparan güneş pilleri kullanılıyor.
Binanın teras ve güney cephesinde kullanılan fotovoltaik güneş panelleri
yaklaşık 50 kW güçte elektrik üretiyor. Yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik birde toplanarak aydınlatma armatürlerinde ve prizlerde kullanılıyor.
Bursagaz’ın rüzgar türbini ise 600 Watt elektrik üretme kapasitesine sahip.
Bina, enerji ihtiyacının 142 kW’lık kısmını doğalgaz ile çalışan trijenerasyon sistem ile kendi bünyesinde üretiyor.
Bina teraslarındaki yağmur suları ve binanın çevresindeki drenaj suları biriktirilip filtrelerden geçiriliyor; bahçe sulamasında ve tuvalet rezervuarlarında tekrar kullanılıyor.