Genel

Enerji sektöründe 7 milyar dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleşti!

Özelleştirmelerin ağırlıkta olduğu 2013 işlemlerinin değeri, 2012'deki 9.5 milyar dolarlık değerin altında kaldı. 2013 yılında şirket birleşme ve satın almalarını çok büyük ölçüde yerli şirketler gerçekleştirdi...

Özelleştirmelerin ağırlıkta olduğu 2013 işlemlerinin değeri, 2012'deki 9.5 milyar dolarlık değerin altında kaldı. 2013 yılında şirket birleşme ve satın almalarını çok büyük ölçüde yerli şirketler gerçekleştirdi. 


PwC Türkiye Eneıji Sektörü Danışmanlığı tarafından hazırlanan ve 2013 yılı değerlendirmesi ile 2014 yılı beklentilerini içeren Türkiye Enerji Sektöründe Birleşme ve Satın Almalar Raporu yayınlandı. Bu yıl 6'ncısı yayınlanan rapora göre, 7 milyar dolarlık toplam değer ve 40 işlemle 2013 yılı 2012'ye göre biraz daha durgun geçti. 


Özelleştirmeler, 2013'te de birleşme ve satın alma işlemlerinde önemli bir paya sahip oldu. Toplam işlem değerinin büyük kısmını elektrik dağıtımı ve perakende şirketleri, Kangal ve Hamitabat elektrik santralleri ve Başkent Gaz için yapılan özelleştirmeleri oluşturdu. 


Rapora göre geçen yıl şirket birleşme ve satın almalarına yerli şirketler hâkim oldu. Yüzde 98 yerli yatırımcıya karşılık, yüzde 2 yabancı yatırımcı oranlarıyla gerçekleşen işlemlerde yabancı ilgisi rüzgâr eneıjisi alanındaki birkaç işlemle sınırlı kaldı. Rapor 2013'ün işlemsayısı bakımından da 2012'ye göre durgun bir yıl olduğunu ortaya koydu. 2012'de 45 olan işlem sayısı 2013'te 40'a düştü. 


Ortalama işlem hacmi de 2012 yılında 211 milyon dolar iken 2013'te 175 milyon dolar oldu. Altyapı hizmetleri sektöründeki toplam işlem sayısı 37 olurken Başkent Gaz ile özelleştirme portföyündeki elektrik dağıtım şirketleri Ayedaş ve Toroslar, işlem değerlerini yükseltti. Yenilenebilir enerji şirketlerini hedef alan çok sayıda küçük satmalma işlemi yaşandı. 

Abu Dabi ulusal eneıji şirketi TAQA'nın Afşin Elbistan enerji santrallerine ve linyit sahalarına yapacağı yatırımı ertelemesiyle, Türkiye bu varlıklar için yeniden ortak arayışına girdi. 


Petrol ve gaz sektöründe ise işlem faaliyetleri belirgin bir şekilde azaldı. Küçük akaryakıt dağıtıcıları ve depolama şirketlerine yönelik satın almalarda yalnızca bir işlem gerçekleşti. Gaz sektöründe ise Kalyon İnşaat, Socar Gaz'ın yüzde 12 dolaylı hissedan oldu. Elektrik ve doğalgaz dağıtım ve elektrik üretim şirketlerini içeren özelleştirmelerle, kamu şirketlerinin yer aldığı işlemlerin toplam işlem değeri içindeki payı ise 2012'de yüzde 67 iken 2013'te yüzde 92'ye çıktı. 


Afşin Elbistan hareket getirebilir PwC Türkiye Eneıji Sektörü Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, bu yılın da çok hareketli geçmeyeceğine dair sinyaller olduğunu dile getirdi. Engin Alioğlu rapor sonuçlarım şöyle değerlendirdi: "Siyasi ve ekonomik belirsizlikler ile özelleştirme portföyünde eskiye göre daha az çekici varlıkların bulunması nedeniyle 2014 yılıyla ilgili öngörülerde temkinli olmakta fayda var. Bununla birlikte, Afşin Elbistan kömür madeni ve enerji santraline yönelik yeni bir yatırım karan sektöre harekedilik getirebilir. Petrol ve gaz alanında durgunluğun devam edeceğini bekliyoruz. Akaryakıtta birleşme ve satın alma gerektirmeyen alternatif hacimsel büyüme modellerinin ortaya çıkması, işlem ortamının hareketlenmesini engelleyebilir." 


Dünya Gazetesi