Sektörel

Enerji sertifikalı binaların yolu teknolojiden geçiyor

Gelecek yıl Avrupa Birliği ile Türkiye'de her binaya enerji sertifika verilecek

Yeni binaların yolu standart ve planlamadan geçiyor. Yüklenici ve yapıcı firmaların teknoloji yatırımı yapmadan enerji sertifikası alması pek mümkün olmayacak. Yapılan binanın dayanıklılığı, kullanılan malzemelerin yalıtım özelliği, karbon salınımı, enerji tüketimi için yazılım yatırımı yapması gerekiyor. Yurtdışında yaygın olarak kullanılan, Türkiye'de son yıllarda büyüyen yazılım pazarındaki en önemli firmalardan biri olan Autodesk oyundan endüstriyel tasarıma kadar her alanda kullanılan çözümlere sahip. Portekiz mevcut evlerin bile sertifika almasını zorunlu hale getirirken diğer Avrupa ülkeleri ve Türkiye'de yeni yapılan binalarda bu sertifikaya uygunluk kontrol edilecek. Böylece Doğu Anadolu ile Akdeniz bölgesindeki farklı meteorolojik farklılığa göre tasarım yapılacak. Autodesk tüm bu koşullara uyum sağlayacak tasarımların oluşması için tasarım desteği sunuyor.

30 yılda binalar yenilenecek
Tüm dünyada 30 yıl içinde tüm binaların yüzde 75'inin yenilenmesi gerekeceğini belirten Autodesk Türkiye Genel Müdürü Tolunay Tomruk "Artık yeni yapılan binalarda standartlara dikkat etmek gerekiyor. Türkiye'deki inşaat firmaları uluslararası platformda başarı elde etmek için bu standartlara ve planlamaya önem vermeli. Biz de hız pek önem taşımıyor. Ancak uluslararası projelerde rol almak için teknoloji yatırımı yapmak gerekiyor. Bu konuda öncü olan şehirler daha yaşanır hale gelecek" diye konuştu. Ofis ve alışveriş merkezlerini işleten şirketler binada ne kadar ampul, ne kadar kablo yatırım yapması gerektiğini bilmesi gerektiğini söyleyen Tomruk, "Şirketler işini şansa bırakmak istemiyor. Önüne gelen projelerin genel harcamasının ne olacağını görerek yatırım yapıyor. Tasarımda yapılan değişikliğin işletme giderine ne kadar yansıyacağını anında görüyor" dedi.

Evin dekorasyon deneyi internette
Salon, mutfak, yatak odası tasarımı için evinizin bitmesini beklemeyeceksiniz. "L" şeklinde bir salon, uzun dikdörtgen şeklinde mutfak dekorasyonu internetten rahatlıkla yapılıyor. Siz duvarın rengine, perdeye, kanepenin, masanın yerleşeceği yerlere karar veriyorsunuz. Bunun için sadece evinizin ölçüsü hatta kabaca şekli elinizde olsun yeter. Eviniz bitmeden tasarım derdi bitiyor.

Manzarasını görmeden alma!

Binlerce TL ödeme yaparken ve belki de bir o kadar borca girerken evin içinden manzara nasıl görünüyor bakmak ister misiniz? Evin içinden manzaraya baktıracak teknolojiler yine Autodesk yazılımlarının yeteneği ile sunuluyor. Sabah, öğlen ve akşam nasıl güneş aldığını 3 boyutlu animasyonlarla görülebiliyor
Sabah Emlak