Sektörel

Enerji ve Çevre Fuarı'nda hidrojen enerjili ev!

15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı'nda güneş, rüzgâr ve hidrojen enerjisinin bir evin ihtiyacını karşılamada kullanıldığı küçük gezici ev projesi gibi çalışmalar sergileniyor  

15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı'nda güneş, rüzgâr ve hidrojen enerjisinin bir evin ihtiyacını karşılamada kullanıldığı küçük gezici ev projesi ile yakıt pilli yolcu taşıma aracı ve hibrid scooter gibi çalışmalar sergileniyor. Yüksek lisans öğrencilerinin tasarladığı gezici ev, bir mutfak, bir banyo ve bir yaşam odası ünitesinden oluşan, 15 metrekarelik boş alana sahip hareket ettirilebilir bir konteynır özelliği taşıyor.

Enerji sektörünü buluşturan 15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ICCI'de Türkiye'nin doğalgaza bağımlılığı gündeme oturdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için alınacak tedbirler sonucunda elektrik üretiminde doğalgazın payının 2020'ye kadar tedricen azaltılmasının hedeflendiği söylerken TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yeni doğalgaz santrallerinin yapımına izin verilmemesini istedi.

45 İLİ ÖZEL AYDINLATIR
Köktaş özelleştirmeler konusunda 2008'de yakalanan ivmenin 2009 içinde de hız kesmeden süreceğini kaydetti. Köktaş, Çoruh ve Osmangazi elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi sonrasında yıl sonuna gelindiğinde özel sektöre devredilen il sayısının 45'e ulaşacağının da altını çizdi. Köktaş elektrik üretiminde yerli kaynaklara önem verileceğini belirtti. Soner Aksoy ise halen elektriğin yüzde 55'inin doğalgazdan üretildiğine işaret ederek, "Bu dengeleri sarsan bir olay. Başkan Köktaş'tan öğreniyorum halen doğalgazla alakalı lisans verilmesi devam ediyormuş. Elektrik üretiminde 2020 yılında doğalgazın payının yüzde 20'lere inmesi için artık lisans vermiyoruz demek lazım" diye konuştu. Aksoy bunun ilan edilmesi durumunda yatırımcının daha hızlı bir şekilde yerli kaynaklara yöneleceğini de söyledi. Halen EPDK'da başvuru aşamasında 14 gaz santrali bulunuyor. Gazetecilerin toplantı sonrası "Herkes yenilenebilir enerji ile ilgili kanunu bekliyor" demesi üzerine, Aksoy, "Önce petrol ve gaz borsası ile ilgilensinler" diye konuştu.

Talebi karşılamak için 1 trilyon $ yatırım gerekli
ZORLU Enerji Grubu Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, dünya enerji talebinin 2030'a kadar yılda ortalama yüzde 1.6 artışla yüzde 45 oranında büyümesinin beklendiğini belirterek, bu artışı karşılayabilmek için yılda 1 trilyon doların üstünde yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
Sabah