Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Gazprom Başkanı Miller ile görüştü!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller ile bir araya geldi. Gazprom tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dönmez ile Miller’ın Moskova’da gerçekleştirilen “Rus Enerji Haftası" kapsamında bir araya geldikleri açıklandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller ile görüştü.

Gazprom tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dönmez ile Miller’ın Moskova’da gerçekleştirilen “Rus Enerji Haftası" kapsamında bir araya geldikleri açıklandı.

Açıklamada, "Rus gazı Türkiye’ye Mavi Akım ve TürkAkım boru hatları üzerinden güvenilir bir şekilde sevk edilmektedir." cümlelerine yer verildi.

Peki, daha önce neler olmuştu? İşte ayrıntılar...

GAZPROM TEHTİT YAĞDIRMIŞTI!

Rus enerji şirketi Gazprom, Ukrayna tutumu sebebiyle daha önce gaz sevkiyatının düşürüldüğü Moldova'nın doğal gaz ödeme yükümlülüklerini 20 Ekim'e kadar yerine getirmemesi halinde sevkiyatları durdurabileceğini açıklamıştı.

Moldova'da 2022 senesi ocak ayında yeterli doğal gaz temin edilememesi sebebiyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

Gazprom'dan yapılan açıklamada doğrultusunda Moldova'ya bu ay günlük 5,7 milyon metreküp doğal gaz sevk edileceği açıklandı.

Rus enerji şirketinden yapılan açıklamada Moldova'ya dönük sevkiyatlarının Ukrayna'nın tutumu sebebiyle düştüğü bilgisine yer verildi. Moldova'nın 2022 senesi boyunca sevk edilen gaza ilişkin ödeme yükümlülüklerini düzenli olarak ihlal ettiği de belirtildi.

Yapılan açıklamada, Gazprom’un 20 Ekim’e kadar ödeme şartlarının yerine getirilmemesi hâlinde şirketin gaz tedarikini tamamen kesme ve sözleşmeyi feshetme hakkı da dahil olmak üzere tüm haklarını saklı tutacağı ifadelerine yer verildi. Açıklamanın devamı ise şu şekilde:

“İleride, Moldova tarafından sözleşme koşullarındaki değişiklikleri ima eden herhangi bir talep, yalnızca sözleşmeye uygun yapılacak ilaveler şeklinde resmileştirilecektir."

İTALYA VE AVUSTURYA'NIN GAZINI KESMİŞTİ!

Rus enerji şirketi Gazprom’un 1 Ekim 2022 itibariyle İtalya ve Avusturya’ya üzerinden gaz akışını durdurduğunu belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan İtalyan enerji şirketi ENI’den yapılan yazılı açıklama Gazprom'un Avusturya üzerinden gaz akışını sağlayamayacağını duyurduğu bildirildi. Şirketten yapılan yazılı açıklamada, Gazprom'un kendilerine Avusturya üzerinedn gaz akışının mümkün olmadığının ve dün talep edilen gaz miktarının da teslim edilemeyeceğinin bildirildiği kaydedildi. Açıklamada, Tarviso giriş noktasından ENI'ye Rus gaz arzının sıfır olacağı bildirilirken gaz arzının tekrar sağlanması halinde şirketin yeni bir güncelleme ile durumu bildireceği açıklandı.

Asgari ücrette son dakika! 1 Ocak 2023'de asgari ücret ne kadar olacak?
Beklenen gün geldi! Altında yarın yer yerinden oynayacak!
Esnaflar bu haber size, kısa bir süre önce açıklandı! Tam tamına 100 milyar Türk Lirası...