02 / 05 / 2024

Enerji verimliliğinde 2023 hedefi 15 milyar TL!

Enerji verimliliğinde 2023 hedefi 15 milyar TL!

8-11 Ocak 2014 tarihleri boyunca sürecek olan 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF) WOW Convention Center’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan katılımıyla kapılarını ziyaretçilerine açtı.




33. Enerji Verimliliği Haftası’nın en önemli etkinliği Expotim tarafından düzenleniyor. 8-11 Ocak 2014 tarihleri boyunca sürecek olan 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF) WOW Convention Center’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan katılımıyla kapılarını ziyaretçilerine açtı.

 

Yerli ve yabancı uzman konuşmacıların önemli fikirlerini paylaştığı, 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı bu yıl 70’in üzerinde yerli ve yabancı firmanın katılımıyla kapılarını açtı. Sektörde uluslararası deneyime sahip Expotim tarafından düzenlenen fuarda Türkiye’nin enerji verimliliği konusundaki 2023 hedefleri masaya yatırıldı. Fuarın açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan enerji verimliliği konusunda devlet tarafından yapılan teşviklere dikkat çekti. 


Daha önce 500 bin liraya kadar olan enerji verimliliği yatırımlarını destekleme miktarının bakanlığın inisiyatifi ile 1 milyon liraya çıkarıldığını, son 4 yılda enerji verimliliği konusunda 30 projeye yaklaşık 10 milyon TL’lik desteğin bakanlık tarafından yapıldığını belirten Mercan; “Enerji verimliği konusunda 1 milyon TL’ye kadar olan projelere destek veriyoruz. Bu projelere bakanlığımız tarafından yüzde 30 teşvik veriliyor. Şuan hazırlanmış olan, değerlendirmeye aldığımız 70 proje daha var. Bu projeler onaylanırsa, bakanlığımız tarafından yaklaşık 21 milyon liralık teşvik daha vereceğiz. Elbette dileğimiz bu firma sayılarının 100-150’lere çıkmasıdır” dedi. Gelecek günlerde sanayide enerji verimliliğini artırma konusunda bir takım projeleri de hayata geçireceklerini belirten Mercan, enerji verimliliği ile ilgili yapılan yatırımlar nerede olursa olsun 5. bölge teşvikinden faydalanması konusunda bir görüş birliği olduğunu belirterek, "Bu anlaşma önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu kararı olarak hayata geçirilecek" dedi.


Ülke kalkınması için büyük önem taşıyan enerji verimliliğinin 2023 yılı hedeflerinin başında  %20’lik iyileşme hedefi bulunuyor. Enerji verimliliğinde 3 temel konuyu ele aldıklarını belirten Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, bu doğrultuda da yapılan bütün yatırımların aslında yerli kaynağa yapılan yatırım olduğunu belirtti. Enerji verimliliğinin; çevreyi koruma, enerji arzını azaltmak ve ekonomiye katkı sağlamanın en önemli misyonu olduğunu belirten Yazar “2007 yılından bu yana enerji verimliliğinde büyük ivme kazandık. Ancak hedeflerimiz büyük. 2014 yılında beklentimiz enerji verimliliği projelerinin daha çok gündeme gelmesidir. Enerji verimliliğinin bir seçenek olmadığını bunun bir zorunluluk olduğunun umarım her geçen gün daha çok farkına varılır” dedi. 



DEV MARKALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE BİZ DE VARIZ DİYOR 


5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF)’nda yerli ve yabancı 70 firma başta ev aletleri olmak üzere, yalıtım sistemleri, sanayi ürünleri gibi farklı alanlarda enerji verimliliğine katkı sağlayacak en son projelerini ve ürünlerini sergiledi. Enerji verimliliğine katkı sağlamak için kamuoyunu bilinçlendirme konusunda adımlar atan katılımcı firmalar, özellikle kişilerin gider kaybını önleyerek hem kişisel bütçelere hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Her gün farklı bir konunun ele alınacağı oturumların da düzenleneceği 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF) 11 Ocak Cumartesi öğlene kadar ziyaret edilebilecek.



Geri Dön