Enerji Yönetmeliği ile 6 milyar dolar tasarruf edilebilir!
Soyak Holding CEO"su Emre çamlıbel Enerji Verimliliği Yönetmeliği Mevcut Binalarda Uygulanırsa Türkiye Yılda 6 milyar dolar tasarruf edebilir dedi
1. Yalıtım Konferansı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Sayın Mustafa Demir, İZODER Başkanlar Kurulu Üyesi Levent, Ürkmez, Saint-Gobain Isover Austria Genel Müdürü Robert Schild, Soyak Holding CEO"su Emre çamlıbel gibi isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Yalıtım İle Yeşil Beklentiler panelinde konuşan çamlıbel, Enerjiye yılda 75 milyar dolar harcanan ülkemizde Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği"nin mevcut binalarda uygulanması hayati önem taşıyor dedi.
1. Yalıtım Konferansı 10-11 Aralık tarihlerinde sektörün önde gelen temsilcilerini buluşturdu.
Konferansın ilk günü gerçekleştirilen Yalıtım İle Yeşil Beklentiler paneline konuşmacı olarak katılan Soyak Holding CEO"su Emre çamlıbel, Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği"nin Uygulanabilirliği, Gayrimenkul ve Enerji Piyasalarına Etkisi konusunda görüşlerini aktardı.
1. Yalıtım Konferansı"nda konuşmacı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten çamlıbel,
Gayrimenkul sektörünün Enerji Verimliliği ve Tasarrufu konusunda iş dünyasına öncülük etmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye"de Aralık 2009"da yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"nin önemini vurgulayan çamlıbel, Sektör, yönetmeliğin inşaat maliyetini artıran ancak işletme maliyetini düşüren uygulamalarını destekliyor. Türkiye"nin enerjiye yılda 75 milyar dolar harcadığı, bunun yüzde 40"ının ise binalarda kullanıldığı göz önüne alındığında, konunun önemi ortaya çıkmaktadır. Bir binada harcanan enerjinin yaklaşık yüzde 75'i ısıtma için kullanılmaktadır. Mevcut binalarda yapılacak ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalarla Türkiye genelindeki binalarda yüzde 25"lik bir iyileşme sağlandığı takdirde, Türkiye yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf edecektir. Bunu yapmak için ise, yaklaşık 25 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gereklidir.
Dar gelirliler için konut ihtiyacının olduğu ülkemizde Enerji kaynaklarının verimli ve etkin kullanılmasının da önemi dikkate alınarak, bu yönetmeliğin Teşvik sistemleri ile desteklenmesi gereklidir. Almanya"da ve diğer gelişmiş ülkelere baktığımızda bu teşviklerin iyi örnekleri bulunmaktadır. Bu uygulamalar arasında 75.000 Euro"ya kadar kredi, %20si hibe, kalanı 10-20 yıl düşük faiz uygulamaları bulunmaktadır. Dedi.
Bu uygulamaların, aynı zamanda aidatlarda sağladığı tasarrufla ev ekonomisine de katkı sağladığına değinen çamlıbel, geleceğin sağlıklı kentlerinin fonksiyonelliği konfor ve mimari estetikle birleştiren konut projelerinden geçtiğini söyledi. Ülkemizde bulunan 18 milyon mevcut binanın yaklaşık %80"ni yalıtımsız. Bu binalara yapılacak 25 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık 4-5 senede geri dönüşü olacaktır. Bu da ekonomimize büyük bir katkı demektir. Önümüzdeki dönemde sektörün önünü açacak ve ülkemize katkı sağlayacak uygulamaların hayata geçirilmesini bekliyoruz dedi.
İZODER Başkanlar Kurulu Üyesi Levent Ürkmez"in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele katılan isimler arasında ünlü oyuncu Ediz Hun, REC Türkiye Genel Sekreteri Önder Algedik, Saint-Gobain Isover Austria Genel Müdürü Robert Schild, BTM Holding Yöneticisi Kemal Gel, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Ataç da yer aldı. Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, yeni yapılacak binalarda, mimari tasarım, ısı yalıtım, ısıtma soğutma, aydınlatma gibi binanın sabit ekipmanları konularındaki asgari performans kriterlerini belirlerken, binalara enerji kimlik belgesi hazırlanmasını, denetim uygulamalarını da kapsıyor. Böylelikle enerjinin verimli ve etkin kullanılmasıyla çevrenin korunmasını amaçlıyor.