Ekonomi

Enerjide 1.5 milyar dolarlık yatırım geliyor! Hedef 45 milyar dolar

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı rüzgar ve güneş enerji santrali kurulması için ön lisans sürecinin tamamlandığını belirterek, “İlk etapta 1.5 milyar dolarlık yatırım olacak. Bu rakam katlanarak yükselecek” dedi.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, santral kurmak için rekor düzeyde başvurular olduğunu belirterek, "Verdiğimiz ön lisanslar ile 12 adet santral kurulacak


Türkiye depolamalı rüzgar ve güneş enerji santrallerinde önemli bir adım attı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, santral kurmak için rekor düzeyde başvurular olduğunu belirterek, "Verdiğimiz ön lisanslar ile 12 adet santral kurulacak. Toplamda 744 megavat kurulu gücü olacak. Bu yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir yatırımın sahaya yansıması demek" diye konuştu.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Verilen lisanslarla kurulacak olan depolama tesisleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarından en iyi şekilde yararlanacağımızı ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azalacağını belirten Yılmaz şöyle devam etti: “Henüz işin başlarındayız. 1.5 milyar dolarlık yatırım olacak. İlerleyen haftalarda da bu rakam katlanarak artacak. 45 mişlyar dolarları görmeyi hedefliyoruz. Bu yatırımlarla birlikte batarya teknolojilerinin geliştirilmesinde de önemli bir ivme kazanmış olacağız. Sektörün 270 milyar doları aşan talebi var. Bu da yaptığıız öngörüleri doğruluyor.”

 

EPDK’YA 4 BİN 369 BAŞVURU YAPILDI

Kasım 2022 tarihi itibariyle depolamalı RES ve GES başvurusu aldıklarını ifade eden Yılmaz, “Yatırımcılar herhangi bir yarışmaya gerek olmadan EPDK’ya başvuru yapabiliyor. Bugüne kadar 4 bin 369 adet, toplamda 221 bin megavat gücünde başvuru oldu. Yapılan değerlendirmelerin ardından teknik yeterliliği olan teklifler teminat yeterliliğinin de sağlanması ile ön lisans alabiliyor. Gelen başvurular Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye gönderiliyor. Olumlu değerlendirme alanlar teknik olarak değerlendirme yapılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gönderiliyor. Sonuçta yapılan titiz çalışmalarla uygun görülen başvurulara ön lisans veriliyor” şeklinde konuştu.

19 Kasım 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren elektrik depolamalı rüzgar ve güneş santrallerine ilişkin düzenleme ile ilgili depolamalı rüzgar ve güneş santrallerin kesintili kaynak kapasitesinden bağımsız olarak değerlendirme yapılması, herhangi bir kapasite tahsis yarışmasından bağımsız olarak bağlantı görüşü oluşturulabilmesi ve rüzgar santralleri için ölçüm zorunluluğunun aranmaması gibi değişiklikleri içeriyor.