Genel

Enerjide yatırımcıya 40 milyar dolarlık fırsat!

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut: "Türkiye’nin 2023’e kadar enerjide yapması gereken yatırım 100 milyar dolar seviyesinde. Biz bu miktarın minimum 40 milyar dolarlık kısmının özel sektör tarafından yapılacağını düşünüyoruz” dedi.


Türkiye, yerli kömürde yatırım tutarının 1 milyar doları bulması beklenen Çayırhan B Santrali'nin haricinde yaklaşık 8 bin megavatlık santral kurulabilecek çeşitli rezervlerin de özelleştirilmesini planlıyor. Ayrıca, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'nın (YEKA) ilk örneği olan Konya-Karapınar'da bin megavatlık güneş enerjisi santralinin yatırım tutarının toplamda 1,3 milyar doları bulması bekleniyor.


Türkiye'nin 2023'e kadar enerjide yapması gereken yatırım miktarın 100 milyar dolar seviyesinde. Bu amacı gerçekleştirmek için kamu ve özel sektörün yatırımları hızla devam ediyor. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, “Biz özelleştirmeler ve diğer yatırımlarla bu miktarın minimum 40 milyar dolarlık kısmının özel sektör tarafından yapılacağını düşünüyoruz. Bu da aslında uluslararası yatırımcılar açısından bakıldığında fırsat aralığının ne olduğunu gösteriyor" dedi. Ermut, bu yılın ilk 5 ayında uluslararası doğrudan yatırım rakamları açısından bir düşüş yaşandığını, fakat ağustos itibarıyla tekrar yükseliş trendine girildiğini söyledi.

“DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM AĞUSTOSTA 1 MİLYAR DOLARI AŞTI"

Türkiye'ye mayısta 659, haziranda 857, temmuzda 717 ve ağustosta da 1 milyar 78 milyon dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğini bildiren Ermut, “Bu tabii ki yeterli değil, Türkiye'nin küresel doğrudan yabancı yatırım pastasından çektiği pay yüzde 1 seviyesinde gerçekleşiyor" dedi.

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

Ermut, şöyle konuştu: “ Türkiye'nin 2023'e kadar enerjide yapması gereken yatırım 100 milyar dolar seviyesinde. Sadece bu sene yapılacak iki ihalenin birden neredeyse 2,5 milyar dolar değeri olduğunu düşünürsek, önümüzdeki dönemler de atılacak adımlar ve bu sektörün potansiyeli açısından da fikir verdiğini düşünüyorum. Burada yerli yatırımcılarımızın da önemli bir payı olacak ama bunun önemli bir kısmını uluslararası sermaye ile yaptırabilirsek, bu değerin ülkemizde kalması sağlanabilir diye düşünüyorum."


Petrokimyada yeni yatırımlar yolda


Ermut, söz konusu yatırımlarda yerlilik ve Ar-Ge şartı bulunduğuna ve yatırımlarda kullanılacak ekipmanın Türkiye'de üretilmesi ile hem bir üretim merkezi oluşturulacağına hem de bu üretimin çevre ülkelere de ihraç edilebileceğine dikkati çekti. Bu projelere, Asya başta olmak üzere Amerika ve Avrupa'dan da yatırımcı ilgisinin somut bir şekilde belirgin olduğuna işaret eden Ermut, Türkiye'nin petrokimya yatırımları konusunda da çalışmaların devam ettiğini ve özellikle devreye girmesi beklenen rafineri yatırımlarıyla birlikte bu alanda da yeni yatırımları açıklayacaklarını kaydetti.




Yeni Şafak