Eğitim

Enerjiden feragat edilerek Atatürk Barajı boşaltıldı

Bakan Eroğlu, komşu ülkelerin su sıkıntısı çekmemesi için enerjiden feragat edilerek Atatürk Barajı'nın boşaltıldığını bildirdi

Fırat ve Dicle'ye ilişkin Bakanlar Toplantısı, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Jamal Rasheed ve Suriye Sulama Bakanı Nader al Bounni'nin katılımıyla Rixos Grand Otel'de gerçekleştirildi. Eroğlu, Fırat ve Dicle havzaları için son üç yılın son derece kurak geçtiğini, barajlardaki aktif doluluk oranının minimum işletme seviyesine düştüğü dönemlerin de yaşandığını anımsattı. Eroğlu, "Tabii ki komşu ülkelerin sıkıntı çekmemesi için enerjiden feragat etmek pahasına Türkiye'nin en büyük rezerv hacmine sahip Atatürk Barajı boşaltılmıştır. Atatürk Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 10 seviyesine düşmüştür'' dedi. Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Jamal Rasheed de Irak'ın su açısından durumunun hiç iyi olmadığını, ülkesinin güney bölgelerinde kuraklık nedeniyle kitlesel göçler yaşandığını söyledi. Suriye Sulama Bakanı Nader Al Bounni ise suyun paylaşımına ilişkin 1987'de imzalanan anlaşmada belirtilen miktardan daha az su aldıklarını dile getirdi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Eroğlu: Komşulara su için Atatürk Barajı boşaltıldı

Fırat ve Dicle nehirlerine ilişkin üçlü bakanlar toplantısı, dün Rixos Grand Otel'de gerçekleştirildi

Toplantıya, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Jamal Rasheed ve Suriye Sulama Bakanı Nader al Bounni katıldı. Türkiye'nin, Irak ile Suriye'yi su bakımından rahatlatmak için enerjiden feragat ettiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:
"2006-2007 ve 2008 yıllarında Güneydoğu Anadolu'ya düşen yağışlarda normale göre Dicle havzasında yüzde 24, Fırat havzasında yüzde 46 azalmalar olduğu ortaya çıkmıştır. Komşu ülkelerin sıkıntı çekmemesi için enerjiden feragat etmek pahasına Türkiye'nin en büyük rezerv hacmine sahip Atatürk Barajı boşaltılmıştır. Atatürk Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 10 seviyesine düşmüştür."
Rasheed de "Irak'ta su açısından durum hiç ama hiç iyi değil" dedi. Bounni de 1987'de imzalanan anlaşmada belirtilen miktardan daha az su aldıklarını savundu. 
Milliyet

Türkiye Atatürk Barajı'nı boşalttı ama Irak'ı yine de memnun edemedi

Fırat ve Dicle'den su alan Irak ve Suriye, Ankara'da son üç yıl içinde su seviyesi giderek düşen nehirler için çözüm arayışı içine girdi. "Irak ile Suriye'yi rahatlatmak ve susuz bırakmamak için enerjiden bile feragat ediyoruz" diyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında yağışlarda Dicle havzasında yüzde 24, Fırat havzasında yüzde 46 azalmalar olduğunu açıkladı. Buna karşın Irak, "Irak'ta su açısından durum hiç ama hiç iyi değil. Birlikteliğimizi artıralım" derken, Suriye, Irak'a insanlık açısından destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Ankara'da üçlü zirve
Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Jamal Rasheed ve Suriye Sulama Bakanı Nader al Bounni'nin  `Fırat ve Dicle'ye ilişkin Bakanlar Toplantısı' için Ankara'da bir araya geldi. Fırat ve Dicle Nehirleri'nde su seviyesinin önceki yıllara göre büyük bir azalış gösterdiğine dikkat çeken Bakan Eroğlu, Fırat ve Dicle'den beslenen komşu ülkelerin sıkıntı çekmemesi için enerjiden feragat etmek pahasına Türkiye'nin en büyük rezerv hacmine sahip Atatürk Barajı'nın boşaltıldığını açıkladı.
Eroğlu, her üç ülkenin de küresel ısınmanın potansiyel etkileri bakımından risk grubunda yer aldığını, Fırat ve Dicle havzaları için son üç yılın son derece kurak geçtiğini belirtirken, barajlardaki aktif doluluk oranının minimum işletme seviyesine düştüğü dönemlerin de yaşandığını kaydetti. Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
"2007 ve 2008 yıllarında suyun Irak ve Suriye açısından ne derece önemli olduğu anlaşılmıştır. Fırat havzasında uzun yıllar yağış ortalaması ile 2006-2008 dönemine ait yağış ortalamasının karşılaştırılması neticesinde uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 14'lük bir yağış azalması olduğu görülür.
Dicle havzası 2008 yılı değerleri uzun dönem yağış-akış değerleriyle karşılaştırıldığında yağışta yüzde 32, akışta yüzde 53 azalma olduğu tespit edilmiştir. Dicle havzası uzun yıllar ortalaması ile 2006-2008 yıllarına ait yağış ortalaması karşılaştırıldığında ise yüzde 9 periyot azalması olduğu görülecektir. Bildiğiniz gibi 2006-2007 ve 2008 yıllarında Güneydoğu Anadolu'ya düşen yağışlarda normale göre Dicle havzasında yüzde 24, Fırat havzasında yüzde 46 azalmalar olduğu ortaya çıkmıştır. Tabii ki komşu ülkelerin sıkıntı çekmemesi için enerjiden feragat etmek pahasına Türkiye'nin en büyük rezerv hacmine sahip Atatürk Barajı boşaltılmıştır. Atatürk Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 10 seviyesine düşmüştür."
Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Jamal Rasheed de su kaynaklarının yönetimi konusundaki işbirliğinin daha üst seviyelere taşınmasını istediklerini dile getirdi. "Irak'ta su açısından durum hiç ama hiç iyi değil. Kuraklık giderek yaygınlık kazanıyor" diyen Rasheed, su depolama kapa-sitelerinin de giderek azaldığını ifade etti. Abdüllatif Jamal Rasheed ayrıca, ülkesinin güney bölgelerinde kuraklık nedeniyle kitlesel göçler yaşandığını, susuzluk nedeniyle ekilebilir arazilerin miktarını da azaltmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Rasheed, "Türkiye sınırından Suriye'ye saniyede 500 metreküp su geçiyor ama bize geçen su miktarının ele alınması gerekiyor. Geçen yıllar içerisinde Fırat'tan Irak'a gelen su miktarında ciddi oranlarda azalma olduğu da görülüyor. Dicle'nin Irak sınırı içerisindeki bölümü de güç durumda" diye konuştu.

Mutabakata varıldı
Toplantının ardından Veysel Eroğlu, Abdüllatif Jamal Rasheed ve Nader al Bounni mutabakat zaptı imzaladı. Eroğlu, görüşmelerin faydalı geçtiğini, Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde ortak ölçüm istasyonları kurulması ve mevcut istasyonların kalibre edilmesi,  iki nehirden bırakılan suyun mevsimlik olarak izlenmesi konusunda mutabakata varıldığını söyledi. (Radikal)

Suriye'den Irak'a destek
Suriye Sulama Bakanı Nader Al Bounni de, "Iraklı kardeşlerimiz de barajlarımızın boş olduğunu biliyor ve bizim de insani ihtiyaçlarımızı karşılamamız gerekiyor" sözleri ile Irak'a destek verdi. Ayrıca Al Bounni, suyun paylaşımına ilişkin 1987'de imzalanan anlaşmada belirtilen miktardan daha az su aldıklarını savunurken, "Bunu son 11 ayda gelen su miktarından anlıyoruz" dedi. Fırat ve Dicle nehirlerinden gelen su miktarının giderek azaldığını belirten Al Bounni, her damla sudan gerektiği gibi yararlanmak gerektiğini belirtti. Al Bounni, Irak'a destek verilmesi gerektiğinin de altını çizerek, "Barajları tehlikeye atamayız" dedi.
Radikal