24 / 12 / 2024

Enerjisa 5 yılda 10 milyar liralık yatırım yapacak!

Enerjisa 5 yılda 10 milyar liralık yatırım yapacak!

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Enerjisa'nın gelecek dönemde yapacağı yatırımlara ilişkin, "Sadece elektrik dağıtım tarafında yılda 1-1,5 milyar lira olmak üzere, 5 yılda toplam 10 milyar liraya yakın yatırım planlıyoruz." dedi.




Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Enerjisa'nın gelecek dönemde yapacağı yatırımlara ilişkin, "Sadece elektrik dağıtım tarafında yılda 1-1,5 milyar lira olmak üzere, 5 yılda toplam 10 milyar liraya yakın yatırım planlıyoruz." dedi. 


Sabancı Holding ve Alman enerji şirketi E.ON'un ortak olduğu Enerjisa'nın yapacağı yatırımları AA muhabirine değerlendiren Göçmen, E.ON'la başarılı bir ortaklık yürüttüklerini belirtti. 


Enerjisa'yı yalnızca elektriği satan bir şirket konumundan çıkarmak istediklerini vurgulayan Göçmen, şöyle devam etti:


"Şu anda çok sayıda enerji müşterisi sabit tarifeyle enerji alıyor. Türkiye liberalleştiği oranda, yepyeni bir büyüme potansiyeli çıkacak. Sabit telefondan mobil telefona geçer gibi bir süreç yaşayacağız. Şirket olarak buna hazırlanıyoruz. Enerjisa’yı yalnız elektriği satan değil, danışmanlık hizmeti veren ve müşterinin evinde elektrik üreten ve yöneten bir şirket haline getirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda hem sektör hem şirket olarak bambaşka ve çok daha olumlu bir gündemimiz olacağını düşünüyorum.”


Gelecek dönem yatırım planlarını da anlatan Göçmen, "Sadece elektrik dağıtım tarafında yılda 1-1,5 milyar lira olmak üzere yatırım yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Yani elektrik dağıtımında yılda 1-1,5 milyar lira olmak üzere, 5 yılda toplam 10 milyar liraya yakın yatırım planlıyoruz. Üretimde ise şu an devam eden yatırımlarımızı aşağı yukarı bir yıl içerisinde tamamlamış olacağız." diye konuştu.


- "Yatırımların çoğu kayıp-kaçağı engellemek için"


Göçmen, Türkiye'de 2020'den sonraki elektrik tarife döneminde yatırımların büyük bir kısmının konvansiyonelden, yenilenebilir ve akıllı şebekeler gibi yeni teknoloji içeren segmentlere kayacağını düşündüklerini kaydetti.


Elektrik dağıtımındaki özelleştirmenin 2013'te tamamlandığını anımsatan Göçmen, “Özelleştirmenin 2013 yılında tamamlanmasıyla, sektörde şu an yatırımların çoğu kayıp-kaçağı engellemeye gidiyor. Sistemler gelişip, yatırım ihtiyaçları, acil ihtiyaçlardan geleceğe yönelik ihtiyaçlara kaymaya başladığı zaman, yeni teknoloji içeren yatırımlara da daha fazla kaynak aktarılacak." ifadelerini kullandı. 


- "Kendi kendine yeten yapılar kurulmalı" 


Göçmen, yenilenebilir enerjinin daha hızlı gelişmesi için de Türkiye’nin bu alana daha farklı gözle bakmayı öğrenmesi gerektiğini vurguladı.


Büyük santrallerden daha ufak ve kendi kendine yeten üretim birimlerine geçilmeye başlanması gerektiğine dikkati çeken Göçmen, “Kendi kendine yetebilen, üretim eksik kalırsa şebekeden alan, fazlaysa şebekeye veren, daha küçük ve esnek yapılar kurulmalı. Örneğin Türkiye’deki bir milyondan fazla yazlık konut, üniversiteler, hastaneler ve alışveriş merkezlerinin her biri, kendi enerjilerini kendileri üreten birimler haline gelmeli. Bunun için gerekli teknik altyapı oluşturulmalı. Bu olguyu yönetebilen bir de şebeke yönetimi oluşturmak lazım.” değerlendirmesinde bulundu.




AA




Geri Dön