EnerjiSa, ilk rüzgar santral yatırımını devreye aldı
Sabancı-Verbund ortaklığındaki EnerjiSa Yenilenebilir Enerji Yılı ilan ettiği 2011 in ilk adımını çanakkale deki rüzgar santralını devreye alarak attı
Sabancı-Verbund ortaklığındaki EnerjiSa Yenilenebilir Enerji Yılı ' ilan ettiği 2011 'in ilk adımını çanakkale 'deki rüzgar santralını devreye alarak attı. Santraldaki türbinlerin kanat çapları iki futbol sahasına denkliğiyle Türkiye 'nin en büyüğü oldu. Enerji Bakanı Taner Yıldız Petrol varilinin 120 dolara vardığı bu günlerde bu açılış çok daha anlamlı dedi.
ENERJİSA, çanakkale 'nin Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye beldesinde inşa ettiği 30 MW kurulu gücündeki ilk rüzgar santral yatırımını devreye aldı. Enerjisa Yenilebilir Enerji Yılı ilan ettiği 2011 'in ilk açılışını dün yaparken, Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, bunu yeni HES 'ler (hidrolik elektrik santralı) ve yeni RES 'ler (rüzgan elektrik santralı) izleyeceğini açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız petrol fiyatının giderek arttığı bu günlerde böyle bir açılışı ayrıca anlamlı bulduğunu dile getirdi.
şeffaf piyasaya güven
EnerjiSa 'nın toplam kurulu gücü 1385 MW olan doğalgaz ve HES yatırımlarının ardından açtığı ilk RES 'i için düzenlenen törende konuşan Güler Sabancı, 2011 'de yenilenebilir enerji projelerini ardı arında devreye alacaklarını belirtti. Bu yatırımın serbest ve şeffaf piyasaya duydukları güvenin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Sabancı, Bu santral 55 bin ton karbon salınımının çevreye yayılmasını engelleyecek. Rüzgarda hedefimiz 300 MW 'a ulaşmak. Bu santralın ardından 142 MW gücündeki Hacınınoğlu HES, 85 MW kurulu güce sahip Menge Barajı ve HES ile 39 MW kurulu güce sahip Dağpazarı RES devreye alınacak dedi.
Rüzgarlı hava isabeti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, açılış için rüzgarlı ve enerjik bir günün seçilmesinin çok isabetli bularak, şöyle konuştu: Hemen sordum rüzgar kaç metre bölü saniyeyle esiyor. 19/6 saniyeyle esiyor ' dediler. çok güzel. 25 'e kadar yolu var. Biz yağmur, kar yağdığında, rüzgar estiğinde sevinenlerdeniz çünkü bunların hepsi potansiyel enerji. Özel sektör de enerji ailesi 'nin ayrılmaz bir parçası.
İki futbol sahasına eşit
çanakkale RES ile birlikte EnerjiSa 'nın mevcut enerji santrallarının toplam kurulu gücü 1415 MW 'a ulaştı. çanakkale RES 'in ise rüzgar türbinleri, bir futbol sahasının iki katına eşit alanı temsil eden 101 metrelik kanat çapıyla Türkiye 'deki en büyük kanat çapına sahip olacak. 13 rüzgar türbini ile üretilen elektrik enerjisi, Enerjisa çanakkale Doğalgaz Kombine çevrim Santrali 'nde bulunan 31.5 kV şalt tesisine aktarılacak ve ana yükseltici trafo ile 154 kV ulusal şebekeye iletilecek.
Lisans alanlar yatırımı yapsın, bizi oyalamasın
MART sonuna kadar en az 1700 MW 'lık rüzgar santral lisanslandırmasının tamamlanmış olacağını belirten Taner Yıldız, şunları dile getirdi: Lisans müracaatında bulunan 128 bin MW ve 50 bin civarında lisanslanmış proje var. Buradan işadamlarımıza da sesleniyorum: Lütfen lisans müracatlarındaki yatırımları gerçekleştirin veya gerçekleştirmeyle alakalı ortaklıklar yapın.
Nükleersiz de, rüzgarsız da olmaz
TANER Yıldız, Türkiye 'nin her tarafını rüzgar santralleriyle donatsalar bile böyle bir sistemin çalışmayacağını anlatırken, şöyle konuştu: Biz bunları baz yük dediğimiz nükleer ve doğalgaz santrali gibi senenin hemen hemen bütün saatlerinde çalışabilecek bir yapının üzerine oturtmalıyız ki Türkiye 'nin enerji tüketen noktaları sıkıntıya düşmesin. Mersin 'de Sinop 'ta nükleer santral yapıyorsak, mutlaka bu rüzgar santrallerini, su santrallerini desteklemektir, veya tersi.
2010 'da Cumhuriyet 'in üretim rekoru kırıldı
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Enerjisa çanakkale Rüzgar Santralı 'nın açılışındaki konuşmasında 2010 'un özel sektör enerji üretimi yatırımları açısından Cumhuriyetin rekor tarihi olduğunu vurguladı. Geçen yıl, toplam 4 bin MW kurulu gücünde üretim tesisinin devreye alındığını, bir başka rekorla da toplam 528 MW kurulu gücünde rüzgar santralının işletmeye girdiğini belirten Köktaş, Ülkemizde bugün 1300 MW düzeyine ulaşan rüzgar enerjisi kurulu gücünün neredeyse yarısı geçen yıl tamamlandı. Bu da 1 milyar liranın üzerinde bir yatırıma denk geliyor dedi.
Hürriyet/Merve ERDİL