Enez'de Lagün göllerin kiralanması tepki yarattı!
Edirne"nin Enez ilçesinde,'Denizle irtibatlı ve denizin etkisi altında bulunan göller' olarak bilinen lagün göllerinin özel bir şirkete kiralanması protesto edildi
Edirne"nin Enez ilçesinde, 'Denizle irtibatlı ve denizin etkisi altında bulunan göller' olarak bilinen lagün göllerinin özel bir şirkete kiralanması protesto edildi. Köy-Koop Edirne Birliğinin öncülüğünde, sivil toplum örgütlerinin katılımı ile göl kenarında basın açıklaması yapıldı. Birlik Başkanı Ahmet Erken, konuşmasında, Köy-Koop"un ortağı olan Enez Su Ürünleri Kooperatifinin, yasal hakkı olan Lagün Göllerinin klasik şekilde üretim ve balıkçılık yapması için verdiği haklı mücadelenin yanında olduklarını söyledi.
Kooperatifin 1970"li yıllardan beri işlettiği Bücürmene, Dalyan ve Taşaltı lagünlerinin üç yıl önce kooperatifin elinden alındığını, bu hakkın iadesi için talepte bulunduğunu anlatan Erken, şöyle devam etti: 'Kooperatifin talepleri önemsenmediği gibi, başvuran şirketin önerisinin ön izin ve sonrasında onay gördüğü ve işin kiralanması için Edirne İl Genel Meclisi gündemine getirildi. Geçen üç yıl içinde lagünler kooperatif tarafından çalıştırılamamış ve geçimlerini sağlayan balıkçı ortakları bundan zarar görmüşlerdir. Kooperatifin tüm taleplerine rağmen göller özel şirkete verilmiş, Valiliğin ve Trakya Üniversitesi uzmanlarınca şirketin belge ve raporları reddedilmesine karşın Bakanlık onaylamıştır.Bu lagünlerin birkaç metre altında Kale tarafında yapılan kazılarda liman kalıntıları ortaya çıkarılmış ve liman 5 bin yıllık batık gemilerle bir tarih bulunmaktadır. Bu nedenle burada modern anlamda balık yetiştiriciliği değil klasik anlamda ortağımız kooperatifin yaptığı gibi lagünlerin ağzı açılarak ve dalyanlarla balık avlanarak üretim yapılmalıdır.'Lagünlerin temizlenmesi projesinin çED raporu ve onayı bulunmadığını iddia eden Erken, şunları kaydetti: Öncelikle Enez lagünleri, Enez halkının, Enez balıkçılarınındır ve bunların ortaklığı ile kurulmuş S.S. Enez Su Ürünleri Kooperatifinindir.
Kooperatifin kiralama talebine herhangi bir cevap verilmediği gibi alelacele şirkete verilmesi, durumunun hızlandırılması anlaşılır gibi değildir.
Ayrıca lagünlerin temizlenmesi ile elde edilecek kum çevre inşaatlar için iştah açıcı ve büyük gelir getiricidir. Onun için lagünlerin temizlenmesi, ıslahı balık üretimi için değil kum içindir. Ortağımız Enez Su ürünleri Kooperatifinin ve ortakları üreticinin yanındayız. Lagünler, kooperatifin yasal hakkıdır.' Enez Belediye Başkanı Ahmet çayır ise Enez Su Ürünleri Kooperatifinin yüzlerce ortağı olduğunu ve insanların ekmeğini buradan sağladıklarını bildirdi. Enez"de 4 göl bulunduğunu ifade eden çayır, şunları kaydetti:'4 gölümüz vardı, bunlardan birisi Gala Gölü. Diğer üçü de bu lagün göllerimizdi. Son üç yıl önce bu lagün göller Bakanlık tarafından kooperatifimizin elinden alındı. Bu göller, Enez"de yaşayan insanların kimliğinin bir parçasıdır. Bu göller Enez dışından birilerine verildiği takdirde Enezli insanların bunları içine sindirmesi mümkün değildir. Biz belediye olarak kooperatifin 9 numaralı kurucu üyesiyiz ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadelede tüm Enez"liler olarak balıkçılık kooperatifinin yanındayız. Bu duyarlılıkta bu durumu protesto etmek için Edirne ve çeşitli ilçelerden gelen herkese teşekkür ederim.'Enez Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Nevzat Koçataş da Enez"deki lagün göllerini, kurulduğu günden bu yana işlettiklerini, ancak son 3 yılda göllerkendilerine kiralanmadığı için bundan mahrum kaldıklarını söyledi.Koçataş, 'Daha sonra ıslah amacıyla ihaleye çıkarıldı. Tarım veKöyişleri Bakanlığı tarafından projemiz kabul edilmedi ve özel bir şirketinprojesi kabul edildi. Enez"de 200"e yakın ailenin geçim kaynağı olan gölleri kooperatiften başkası işletemez. Su Ürünleri Kanunu"na göre bu böyle. Ama biroldu bitti ile göller elimizden alınmak isteniyor. Enezliler olarak göllerimiziişlemek istiyoruz' dedi.Protesto eylemine katılanlara daha sonra Belediye Düğün Salonu yanında balık ekmek ikram edildi.
AA