Ekonomi

Enflasyon aralıkta neden düşük çıktı? İşte o sorunun yanıtı!

Aralık ayı enflasyon rakamları şaşırttı. TÜİK verilerine göre enflasyon aralıkta aylık bazda yüzde 1,18, yıllık bazda iste 64,27’ye gerilediği duyuruldu. İşte salı günü yapılan bu açıklamayla herkesin kafasında, “Acaba ne oldu da enflasyon düştü?” sorusu belirdi. İşte bu soruya Merkez Bankası cevap TÜİK verilerine göre enflasyon aralıkta aylık bazda yüzde 1,18, yıllık bazda iste 64,27’ye geriledi

Türkiye’de özellikle milyonlarca emekli ve memurun merakla beklediği aralık ayı enflasyon rakamları şaşırttı. TÜİK verilerine göre enflasyon aralıkta aylık bazda yüzde 1,18, yıllık bazda iste 64,27’ye geriledi.

İşte salı günü yapılan bu açıklamayla herkesin kafasında, “Acaba ne oldu da enflasyon düştü?” sorusu belirdi.

İşte bu soruya Merkez Bankası (TCMB), bugün yaptığı açıklamayla cevap verdi.

TCMB, yayımladığı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda da, aralıkta yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda belirgin bir düşüş kaydederken, hizmet grubundaki gerilemenin ise görece sınırlı kaldığını duyurdu.

TCMB raporuna göre yıllık tüketici enflasyonuna katkı aralıkta bir önceki aya kıyasla temel malda 6,96 puan, gıda ve alkolsüz içeceklerde 6,04 puan, enerjide 3,52 puan, hizmette 2,48 puan ve alkol-tütün-altında 1,12 puan azalmış oldu.

"ÖTV MATRAH DÜZENLEMESİYLE OTOMOBİL FİYATLARI GERİLEDİ"

Merkez Bankası açıklamasında, temel mal grubunda aralıkta ÖTV matrah düzenlemesinin etkisiyle otomobil fiyatları yüzde 1,71 gerileyerek alt grup aylık fiyat artışını sınırladı. Böylece dayanıklı mal alt grubunda yıllık enflasyon 41,37 puan geriledi ve yüzde 48,13 oldu.

“ENERJİ FİYATLARI YÜZDE 2,12 GERİLEDİ”

TCMB raporuna göre, enerji fiyatları aralıkta yüzde 2,12 azalırken, grup yıllık enflasyonu 23,57 puan düşüşle yüzde 94,43'e geriledi. Söz konusu gelişmede, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki geri çekilmeyi takiben akaryakıt fiyatlarında gözlenen yüzde 10,45'lik düşüşün etkisi hissedildi.

İŞLENMEMİŞ GIDADA 25,35 PUANLIK DÜŞÜŞ, İŞLENMİŞ GIDADA YAVAŞLAMA

Açıklamaya göre bu dönemde, yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 23,99 puan azalışla yüzde 73,25'e, işlenmiş gıdada 25,35 puanlık düşüşle yüzde 82'ye geriledi.

Rapora göre, işlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler bu dönemde sebze grubunda daha belirgin olmak üzere taze meyve ve sebze fiyatlarında gerileme gösterdi.

Diğer yandan işlenmiş gıdada aylık fiyat artışı önceki aylara kıyasla yavaşlayarak yüzde 2,23 olarak gerçekleşirken, bu artışta ekmek-tahıllar, katı-sıvı yağlar ve konserve sebze ürünlerinin etkisi öne çıktı.

“RAFİNE PETROL, ELEKTRİK VE DOĞALGAZ İMALATI FİYATLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE GERİLEDİ”

Raporda, aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, bu dönemde rafine edilmiş petrol ürünleri ile elektrik ve doğal gaz imalatı fiyatlarının önemli ölçüde gerilediği vurgulandı. Rapora göre diğer sektörlerde fiyat artışları devam ederken, temel eczacılık ürünleri, su ve suyun arıtılması ve dağıtılması, içecekler, deri ve ilgili ürünler ile ev aletleriyle bağlantılı olan elektrikli teçhizat kalemleri öne çıktığının altı çizildi.