Ekonomi

Enflasyon düşse de vatandaşın cebine yansımayacak

İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı yüzde 99 ve yüzde 100'lük enflasyon rakamlarından sonra gözler TÜİK'in 3 Eylül'de açıklayacağı enflasyon rakamlarına çevrildi. Enflasyon rakamlarına ilişkin gelecek yılla ilgili iyimser bir tahmin geldi ancak enflasyon düşse bile yoksulluk değişmeyecek.Prof

Ekonomi politikasına yönelik yaptığı sert açıklamalarla dikkat çeken Ekonomist Özgür Demirtaş'tan bir iyi bir de kötü haber geldi. Prof.Dr. Ögür Demirtaş, önümüzdeki yılbaşından sonra enflasyonda bir yavaşlamanın görüleceğini ancak alım gücünün kaybedilmiş olması nedeniyle bu olumlu seyrin vatandaşın cebine aynı şekilde yansımayacağını söyledi.

Enflasyonun yavaşlama trendine girmesini beklediğini ancak fiyatlarda bir değişiklik olmayacağını kaydeden Demirtaş konuyla ilgili sosyal medya paylaşımında, siyasetçilerin çıkıp enflasyonu düşürdük diye müjde vereceğini ancak kimsenin alım gücünün geldiği durumla ilgili açıklama yapmayacağını ifade etti.

Twitter hesabından paylaşım yapan Özgür Demirtaş, enflasyondaki düşüşün piyasalara yansımayacağını, vatandaşın alım gücü üzerinde olumlu bir etki yaratmayacağını dile getirdi. Demirtaş, "Bir siyasetçi de çıkıp enflasyonu indirdik ama paramparça ettiğimiz alım gücünüzü arttıramıyoruz demeyecek" dedi.

Paylaşımlarında "Enflasyonun gelecek yıl içinde düşmeye başlayacağını düşünüyorum" diyen Demirtaş, bunun sadece fiyatların artış hızının düşmesi anlamına geleceğini ancak fiyatları düşürmeyeceğini söyledi.

"Olan oldu, tahribat yapıldı, alım gücü düştü zaten" şeklinde açıklama yapan Demirtaş, enflasyonun bir kaç nedenden ötürü düşebileceğini; bunlardan ilkini baz etkisi olduğunu söyledi. Hali hazırda fiyatlar çok yüksek olduğu için aynı hızla artmasının mümkün olamayacağını kaydeden Demirtaş, hükümetin faiz artırmasa bile krediyi kestiğini ve piyasada yaprak kıpırdamadığına dikkat çekti. Demirtaş, "Gelecek yıl içinde enflasyon bu şekilde düşecek olsa bile artık olan oldu. 100 liralık gelirimiz vardı ve 100 liralık mal alabiliyorduk. Gelirimiz 170 liraya çıktı ama aldığımız ürünler 100 liradan 280 liraya çıktı. Artık o 280 liralık ürünler daha yavai hızda artsa bile aynı malları gelirimizle alamaz olmuştuk, bu değişmeyecek" ifadelerini kullandı. Demirtaş, enflasyon inince siyasetçilerin bununla ilgili gülerek konuşacağını ancak kimsenin çıkıp "enflasyonu indirdik ama paramparça ettiğimiz alım gücünüzü artıramıyoruz" demeyeceğini kaydetti