Ekonomi

Enflasyon rakamları öncesi bunlara dikkat! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor...

TÜİK tarafından saat 10:00'da duyuracağı ve sepetteki ağırlıkların güncelleneceği ocak ayı enflasyonunda 20 senenin zirvesinin gelmesi öngörülüyor.   

Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, Ocak enflasyonunu kaleme aldığı yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ocak ayı enflasyonu verileri bugün saat 10:00'da açıklanacak. 

Bu sonuçla 20 senenin zirvesini görecek TÜFE'de; TL'nin birikimli değer kayıpları, asgari ücret zammı, artan enerji fiyatları ve sigara ve alkollü içereceklerde ÖTV kaynaklı fiyat yükselişlerinin rol oynaması da tahmin ediliyor. 

Ocak enflasyonu öncesinde önemli bir sinyal paylaşan İTO İstanbul enflasyon verisi, tüketici fiyatlarının Ocak ayında geçtiğimiz seneye göre yüzde 50.91 ile Nisan 2002 tarihinden bu yana, yani 20 seneye yakın sürenin en fazla yükselini kaydettiğini ortaya koydu. 

Ağırlıklar değişecek

TÜİK tarafından her sene Ocak'ta, yıla ilişkin sepeti yenileniyor ve ağırlıklar değişiyor. Aktaş, daha önce yüzde 13.5-15.5 arasında öngördüğü ocak ayı TÜFE yükselişini, yeni 'ağırlıklar' sebebiyle yüzde 12 civarına düşürdü.

Ocak'ta çok yüklü zamla karşılaşan elektrik, doğalgaz ve sigaranın 2022 ağırlığının daha düşük olacağına dikkat çeken Aktaş, "Ağırlığı artan otomobilde ise zam yok. Akaryakıt zamları ise ağırlık artışıyla birlikte TÜFE oranını yukarı itecek" değerlendirmesinde bulundu. 

ÜFE'de artış yüzde 100'e ulaşacak

Diğer taraftan biriken maliyet baskısıyla Aralık'ta yüzde 80 yükselişin kaydedildiği üretici fiyatlarında, bu kez de petrol fiyatları, enerji kesintilerinin yaşattığı birim maliyet ve stok maliyeti ve yükselen işletme maliyetlerinin etkisi ile daha yüksek seviyeler öngörülüyor. Ocak ayı ile beraber ÜFE'nin de yüzde 100 seviyelerini göreceği de öngörülenler arasında yer alıyor. 

Kripto paralarda tarihi zirve hayal mi oldu? Piyasada yaprak kıpırdamıyor!

Doğal gaz faturasında adı olanlar dikkat! 1.150 lira destek ödemesi için...

Gram altında kritik seviye! Bu eşik aşılırsa...

Emeklilerin maaşları katlanıyor! İşte promosyon tutarları...

Emlakta 2022 nasıl geçecek?