Ekonomi

Enflasyon sonrasında asgari ücret rakamı güncellendi! Bakan asgari ücretle ilgili kriteri açıkladı

Mart ayında açıklanan enflasyon oranı yıllık bazda 20 yılın zirvesine çıkarak, yüzde 61,14 oldu. İlk 3 ay enflasyon yüzde 22,81 oldu. Milyonlarca işçi, kamu çalışanı ve emekliler için temmuz ayını beklemeden yeni asgari ücretin duyurulmasını istedi. Asgari ücrete 2022 yılında yüzde 50,54 oranında zam yapıldı ve asgari ücret 4 bin 253 liraya çıktı

Türkiye'de bugün açıklanan enflasyon rakamları geçtiğimiz Aralık ayında asgari ücreti güneşe tutulmuş kar gibi adeta eritti. Asgari ücrete 2022 yılında yüzde 50,54 oranında zam yapıldı ve asgari ücret 4 bin 253 liraya çıktı.  Enflasyondaki yüksek artış milyonlarca asgari ücretlinin aldığı zammı 3 ayda eritti. Asgari ücrete zam yapıldığı günden bu yana enflasyondaki artış yapılan bin 428 lira zammın bin 37 lirasını yutmuş vaziyette. Yani bugün 4 bin 253 liranın alım gücü 3 bin 216 liraya geriledi.  Türkiye'de yıllık enflasyon 20 yılın zirvesine çıkarak, yüzde 61,14 oldu. İlk üç ayda ortaya çıkan enflasyon yılbaşında milyonlarca işçiye yapılan yüzde 50,54 oranındaki zammı geride bıraktı. 4 bin 253 liralık asgari ücretin alım gücü bin 37 lira düşerek 3 bin 216 liraya geriledi. Çarşı pazarda önüne geçilemeyen fiyat artışları karşısında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Enflasyon şu anda yüzde 60'ın üzerinde. Problem mi? Problem. Ama faiz kıskacından da çıkarttık… Piyasa canlı, işler elhamdülillah iyi. Kapasite kullanım oranları 79-80’lerde. Ticaret iyi. Bundan sonra yapmamız gereken şey, fiyatlardaki davranış bozukluğunun giderilmesi." şeklinde konuştu. 

MİLYONLARIN GÖZÜ ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDA

Enflasyonun Mart ayında beklentilerin üzerinde çıkması milyonlarca çalışanın asgari ücretle ilgili düzenlemenin ne zaman yapılacağı ve söz konusu artışın kaç lira olacağına çevrildi. Enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomistler asgari ücrete yarıyıl zammı gelmesi halinde, 2022'nin ilk 6 aylık enflasyon rakamının ya da buna yakın bir oranın esas alınabileceğini belirtiyor. Uzmanlara göre, olası yeni asgari ücret zammı son verilere göre yüzde 20-25 civarı bir orana denk gelebilir. Bu durumda asgari ücrete Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere yaklaşık 850 ya da 950 TL zam gelebilir. Buna hesaba göre, yeni asgari ücret 5 bin 203 TL'ye ulaşabilir.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN: ASGARİ ÜCRETE ARTIŞ YOK ENFLASYON FARKI DEĞERLENDİRİLECEK

Asgari ücretle çalışanların, parasının büyük bölümünü ayırmak zorunda bulunduğu gıda fiyatlarında TÜİK’e göre son bir yılda yüzde 70, Birleşik Kamu İş’in hesaplamalarına göre ise yüzde 118 oranında artış yaşandı. En düşük memur maaşı, 6 bin lira sınırına dayanan açlık sınırını zor karşılarken, asgari ücretle çalışan milyonlarca işçi ve emeklinin eline geçen para, açlık sırının bile oldukça altında kaldı. Son dönemde kendini iyiden iyiye hissettiren ekonomik yoksullaşmas 2021 yılının son aylarından itibaren açlık tehlikesini büyütmeye başladı.

"SİYASİLER KENDİ DEĞERLENDİRMELERİNİ YAPAR BENİ KONUŞMAMI BAKAN OLARAK DEĞERLENDİRİN"

Tüm bu gelişmeler ışığında Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise ekonomi piyasalarındaki asgari ücret zammı beklentisiyle alakalı açıklama yaptı. Bilgin, asgari ücrete geçtiğimiz yılın sonunda yüzde 50'nin üzerinde bir artış yapıldığını söyleyerek Temmuz ayında asgari ücrete zam görüşmesi değil enflasyon farkı görüşmeleri yapılacağını bildirdi. Bilgin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Siyasetçiler, siyasi pozisyonları açısından kendi değerlendirmelerini yaparlar. Demokraside mekanizmalar böyle işler. Benim konuşmalarımı çalışma hayatında sorumlu Bakan olarak değerlendirmek lazım. Temmuzda toplu sözleşmelerin enflasyon farkı var. Bunları karıştırmamak lazım. Temmuz ayı geldiğinde hem memurlar ile hem işçilerle yaptığımız sözleşmeleri değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.