Ekonomi

Enflasyon verisi sonrasında dolarda düşüş!

ABD enflasyonunun Ekim ayında beklentilerin altına düşmesiyle dolar değer kaybetti. ABD Çalışma Bakanlığı Ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ekim'de aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 7,7 artarak beklenenden fazla yavaşladı.

ABD Çalışma Bakanlığı Ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Buna göre, Ekim'de Amerikalı tüketicilerin hayat pahalılığı bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı.

Piyasa beklentisi bu dönemde TÜFE'nin aylık yüzde 0,6 artacağı yönündeydi. TÜFE de Eylül'de aylık bazda yüzde 0,4 arttı.

Ülke TÜFE'si Ekim'de yıllık bazda yüzde 7,7 arttı.

Bu dönemde TÜFE'nin yıllık yüzde 8 artması bekleniyordu. Ekim ayında beklenenden fazla yavaşlayarak dokuz ayın en düşük seviyesine ulaşan tam yıl enflasyonu Eylül ayında yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

Söz konusu dönemde tüketici fiyat enflasyonunun ana itici gücü konut, gaz ve gıda fiyatlarındaki artışlar olmuştur.

Barınma endeksi ekimde aylık yüzde 0,8 ve senelik yüzde 6,9 arttı. Gıda endeksi de aynı dönemde aylık yüzde 0,6 ve senelik yüzde 10,9'luk artış kaydetti. Enerji endeksi ise ekimde aylık yüzde 1,8 ve senelik yüzde 17,6 arttı. Enerji kalemi altındaki benzin fiyatları da ekimde aylık yüzde 4 ve senelik yüzde 17,5 yükseldi.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ekimde aylık yüzde 0,3 ve senelik yüzde 6,3 artış ile piyasa beklentilerinin altında seyretti.

Söz konusu dönemde çekirdek enflasyona ilişkin piyasa beklentileri aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,5 artması yönündeydi. Çekirdek TÜFE, eylülde aylık yüzde 0,6 ve senelik yüzde 6,6 artmıştı.

Analistler, ekim ayı enflasyonunda tahminlerin üzerindeki yavaşlamanın fiyat artışlarının hız kestiğine dair umut verdiğini ve ABD Merkez Bankası'nın agresif faiz artışlarında gevşemeye gitmesi için alan sağladığını belirtti.

Dolar endeksi, 109'un altına gerileyerek iki ayın en düşük seviyesine indi.

Analistler, ekim ayında tahminlerin üzerinde yavaşlama kaydeden enflasyonun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki faiz artırımlarının boyutunu küçültebileceğine dair umutları artırdığını belirtti. Peki, 1 Dolar kaç TL? Dolar ne kadar? İşte 10 Kasım 2022 dolar kurunda son durum...

10 KASIM 2022 DOLAR, EURO VE STERLIN'DE SON DURUM!

DOLAR
ALIŞ(TL) 18,4611
SATIŞ(TL) 18,4724
EURO
ALIŞ(TL) 18,7773
SATIŞ(TL) 18,7901
STERLİN
ALIŞ(TL) 21,5687
SATIŞ(TL) 21,6061
Benzin ve motorin ne kadar oldu? İşte 10 Kasım Perşembe güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!
İslam Memiş'in 'perşembe' ısrarındaki gram altın gerçeği!
Selçuk Geçer'den çok konuşulacak dolar uyarısı!