Ekonomi

Enflasyon yüksek, faizler düşük! Yatırımcı parasını nereye yatırsın? En fazla hangi yatırım aracı kazandırdı?

Bir yandan yüksek enflasyon bir yandan gerileyen faiz oranları yatırımcıları kara kara düşündürüyor. Geçen yılki performanslara baktığımız zaman bazı yatırım araçlarının reel getiri sağlamak bir yana enflasyonun oldukça gerisinde kazanç sağladığı dikkati çekiyor.Vatandaş bir taraftan sürekli değişen etiketler karşısında şaşkına dönerken, bir taraftan da yüksek enflasyon nedeniyle sürekli değer kaybeden TL bütçeleri zorladı

Dünya genelinde ve Türkiye’de geçen yıl tırmanışa geçen enflasyon tüketicilerin kabusu oldu. Vatandaş bir taraftan sürekli değişen etiketler karşısında şaşkına dönerken, bir taraftan da yüksek enflasyon nedeniyle sürekli değer kaybeden TL bütçeleri zorladı. Ekonomik sıkıntıların yanı sıra zorunlu harcamalarından bir kenara ayırıp para biriktirmeye çalışanlar ise birikimlerinin değerini korumak için oldukça zorlandı.

Yüksek enflasyonun yanı sıra faiz oranlarının da gerilemesi özellikle reel getiri anlamında yatırım seçeneklerini daralttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, hisse senedi hariç diğer yatırım enstrümanlarında reel getirinin oldukça sınırlı olduğu görülüyor.

Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi yani Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; devlet iç borlanma senetleri (DİBS) yüzde 6,47, külçe altın yüzde 4,86 reel getiri sağladı. Yabancı para birimlerinden euro yüzde 4,35, mevduat faizi brüt olarak yüzde 1,57 kazandırırken, dolar ise yüzde 0,50 oranında tasarruf sahiplerine reel getiri sağladı.

TÜFE ile indirgendiğinde ise devlet iç borçlanma senetleri yüzde 4,97, külçe altın yüzde 3,39, euro yüzde 2,89 reel getiri sağladı. Mevduat faizi brüt olarak yüzde 0,15 oranlarında yatırımcısına reel getiri sunarken, dolar yüzde 0,91 oranı ile yatırımcısını zarara uğrattı.

DOLAR KAYBETTİRDİ

BIST 100 endeksi ise, üç aylık dönem itibariyle Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 45,17, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 45,95 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı arasında yer aldı. Dolar Yurt içi Üretici Fiyat Endesi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 5,99, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,48 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

ALTI AYDA NE OLDU?

Altı aylık değerlendirme baz alındığında ise Borsa İstanbul 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 68,19, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 78,23 oranlarında yine yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı arasında yer aldı. Aynı dönemde külçe altın en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILIN GÖZDE YATIRIM ARACI

Yatırım araçlarının yıllık performansına baktığımız zaman ise yine en yüksek reel getirinin BIST 100 endeksinde gerçekleştiğini görülüyor. Borsa İstanbul 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 34,44, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 61,81 oranlarında reel getiri ile yatırım araçları liginin şampiyonu oldu.

Yıllık bazda diğer yatırım araçlarına baktığımız zaman ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; devlet iç borçlanma senetleri yüzde 20,81, külçe altın yüzde 30,20, dolar yüzde 30,40, euro yüzde 34,80 ve mevduat faizi brüt olarak yüzde 41,25 oranlarında yatırımcısını üzdü.