Ekonomi

Enflasyona endeksli tahvil ne demek enflasyona endeksli tahville nasıl para kazanılır?

TÜFE’ye endeksli tahviller özellikle enflasyonda yükseliş beklenen bu dönemde oldukça yoğun ilgi görüyor. Peki Enflasyona endeksli tahvil ne demek enflasyona endeksli tahville nasıl para kazanılır? Bu tahviller ile reel getiri garantisi yanında düzenli anapara ve faiz ödemesi sunmak suretiyle yatırımcılara farklı bir varlık seçeneği sunulmaktadır

Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve borçlanma vadesinin uzatılması amacıyla, 2007 Şubat ayında TÜFE’ye Endeksli Devlet Tahvili ihracına başlandı. 

Bu tahviller ile reel getiri garantisi yanında düzenli anapara ve faiz ödemesi sunmak suretiyle yatırımcılara farklı bir varlık seçeneği sunulmaktadır. Söz konusu tahviller enflasyondaki değişmelere rağmen değişiklik göstermeyen öngörülebilir bir reel nakit akışı sağlamaktadır. Senetlerin dönemsel reel nakit ödemeleri herhangi bir şekilde değer kaybına uğramamaktadır.

SABİT NAKİT AKIŞI SAĞLANIYOR

TÜFE’ye Endeksli Anüite Devlet Tahvillerinin vadesine kadar gerçekleşecek dönemdeki enflasyon seviyesi ne olursa olsun ödenen reel nakit akışı sabittir. Dolayısıyla yıllık gelir sigortası sözleşmesi akdetmek isteyen şirketlerin yükümlülüklerini uzun vadede yönetebilecekleri yeni bir yatırım enstrümanı ihraç edilerek sigortacılık sektörünün gelişimine ve tasarrufların artırılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

ENFLASYONA ENDEKSLİ TAHVİLİN AVANTAJLARI

TÜFE’ye endekslenen kupon ödemeleri ve anapara ile birlikte yatırımcısına dönemler itibarıyla nakit akış sağlar. Yatırımcısına enflasyon oranının üzerinde bir getiri sağlayarak yatırımcısını enflasyona karşı korumaktadır. 

TÜFE'ye Endeksli Devlet Tahvilleri, reel getiri garantisi vermek suretiyle yatırımcılara farklı bir yatırım seçeneği sunmaktadır. T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kıymetin ilk ihracında belirlenen kupon faizinin üzerine yine T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen referans endekslere göre ilgili kupon dönemi için enflasyon farkı ilave edilmektedir. 

Böylece tahvillerin anapara ödemeleri herhangi bir şekilde değer kaybına uğramamakta, TÜFE'ye Endeksli Devlet Tahvilleri ’ne yatırılan anaparanın satın alma gücü de korunmaktadır. TÜFE’ye Endeksli Devlet Tahvilleri’nin vadesine kadar gerçekleşecek dönemdeki enflasyon seviyesi ne olursa olsun ödenen reel getiri sabittir. 

 

DEFLASYON OLMASI DURUMUNDA BİLE ANAPARADA AZALMA OLMAZ

Tahvile ilişkin tüm ödemelerde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilan edilen Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) kullanılmaktadır. Bu çerçevede, itfa tarihindeki referans endeksin ihraç tarihindeki endeksten düşük olması durumunda vadede nominal 100 TL üzerinden ödeme gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla, tahvilin vadesi boyunca deflasyon olması durumunda anaparada herhangi bir azalma söz konusu olmaz.

Kupon ödemelerinde ise, kupon ödeme tarihindeki referans endeksin ihraç tarihindeki endeksten düşük olması durumunda, nominal değer olan 100 TL üzerinden T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen oran üzerinden kupon ödemesi yapılacaktır. Böylece, reel getiri hiçbir kupon döneminde T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen oranın altına düşmez.