Ekonomi

Enflasyonda şok iddialar! Enflasyon 2023 yılında düşecek mi? İşte tahminler

Her geçen gün zamlanan fiyatlar vatandaşı canından bezdirdi. Ekonomi yönetimi enflasyonun baz etkisiyle düşüşe geçtiğini belirtirken 2023 yılında nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Seminerin açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masa Başkanı Murat Özyeğin tarafından yapıldı

Koç Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından her yıl düzenlenen “2023 Yılında Türkiye Ekonomisi” semineri dün yapıldı. Seminerin açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masa Başkanı Murat Özyeğin tarafından yapıldı.

 

Dünya Gazetesi’nden Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre, toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, bu yılın ikinci yarısında dünya gibi Türkiye’nin de normalleşme sürecine girmesi gerekeceğini belirterek, bunun en önemli koşulu da enflasyonun düşürülmesi ve ekonomik istikrarın tesis edilmesi olduğunu savundu. Enflasyonun çıkmış olduğu çok yüksek seviyelerden baz etkisiyle beraber düşme sürecine girmiş olmasını bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Turan, “Ancak enflasyonu düşürmede makro ihtiyati tedbirlerin para politikasının ikamesi olamayacağı noktasından hareket ederek para politikasını enflasyonla mücadele çerçevesinde formüle etmek, maliye politikasını enflasyonla mücadeleyi destekleyici şekilde kurgulamak gerekiyor” diye konuştu.

TEMKİNLİ BİR TAVIR BENİMSENMELİ

TÜSİAD Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin de, 2022 yılının muhtemelen kayıtlara 2009 krizi ve 2020 pandemisinin ardından son 30 yılın en düşük büyüme performansının gerçekleştirileceği yıl olarak tarihe geçeceğine vurgu yaptı. Özyeğin, 2023 yılı için önemli olanın, bu yeni süreci iyi yönetmek ve doğru politikalar izlemek olacağının altını çizerek bunun da en iyi yolunun risk almak yerine temkinli bir tavır benimsenmesi ve ekonominin içeriden ve dışarıdan gelebilecek olumlu ve olumsuz şoklara karşı esnekliğinin artırılması olduğunu düşündüğünü ifade etti.

ENFLASYON NE OLACAK?

Toplantıda konuşan ekonomistlerden Prof. Selva Demiralp, gelinen noktada enflasyonun yapısının tamamen bozulduğunu belirterek enflasyonun bundan sonra yüzde 40 seviyesinde yapışkan kalacağını öngördü.  “Fiyatlara müdahale olmadan ki bunu serbest piyasa ekonomisinde doğru bulmuyoruz” diyen Demiralp, enflasyonun yüzde 20’nin altına inmesinin çok zor olduğunu vurgulayarak “Büyüyoruz ama refah kaybı devam ediyor. Fakirleşerek büyüyoruz” görüşünü aktardı.

FED-PİYASA KAPIŞMASI

Prof. Cevdet Akçay da enflasyonun katmerli bir sorun haline geldiğini savunarak ABD’nin enflasyonu yüzde 5’in altına indirebilmekte zorlanacağını ve daha agresif, daha şahin davranmak zorunda kalacağını savundu. “FED-piyasa kapışması izleyeceğiz” diyen Akçay, Türkiye’de ise bir fiyat kaosu olduğuna işaret etti. Akçay, “Bugün gelinen noktada hiçbir Türk Lirası varlığın fiyatı doğru değil. Türkiye’nin enflasyon sorunu böylesine ehemmiyetsizleştirildiğinde işin içinden çıkamıyorsunuz” dedi.

YÜZDE 35’İN ALTI ÇOK ZOR

Prof. Hakan Kara da globalde son 40 yılın en düşük büyümesini öngörürken, bu yıl Türkiye’nin de yüzde 3’ün üzerinde büyümesinin pek mümkün olmadığını dile getirdi. Seçimin sonucu ne olursa olsun enflasyonda yüzde 35’in altının zor olduğunu söyleyen Kara, uygulanan politikalarla geleceğin refahından ödünç aldığımızı ifade etti.

Gizem Öztok Altınsaç ise enflasyonla yaşamaya devam edeceğimizi belirterek bu yıl Türkiye’nin büyümesini yüzde 3.5-4, enflasyonu yüzde 45-50 bandında beklediklerini dile getirdi.