Ekonomi

Engelli aracın ÖTV ödemesi ne kadar? Engelli araç alım limiti 2023 artacak mı?

Engelli araç ÖTV ödemesi gündemde yer alıyor. TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamlarından sonra engelli araç alım limiti araştırılmaya başlandı. İşte detaylar!Bu haber ile birlikte, engelli araç limitleri gündeme taşındı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyon oranlarının açıkladı. Bu haber ile birlikte, engelli araç limitleri gündeme taşındı. Ekim enflasyonundan sonra belli olan 2023 yılı yeniden değerlendirme oranları ile birlikte, engellilerin satın alabileceği ÖTV muafiyetli araç limitinde artış meydana geldi.

Peki Engelli aracın ÖTV ödemesi ne kadar? Engelli araç alım limiti 2023 artacak mı?

ENGELLİ ARAÇ ÜST LİMİTİ ARTMAYA BAŞLADI!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun yani TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları ile birlikte yeniden değerleme oranı da belli oldu. Yüzde 122,9 olarak belirlenen oran, engelli kişilerin ÖTV’siz satın alabileceği araç üst limitini de yükseltecek.

ENGELLİ ARAÇ LİMİTİ NE KADAR OLDU?

Yeni orana ışığında, 2022 yılında 450 bin 500 TL olarak uygulanan Özel Tüketim Vergisi muafiyetli araç limiti 1 milyon 4 bin TL’ye yükseldi. Böylelikle bu kategori içinde yer alan vatandaşlar, vergiler dahil söz konusu fiyatı ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyecek otomobilleri satın alabilirler.

YILDAN YILA ENGELLİ ÖTV ARTIŞI!

Otomobil fiyatlarında yaşanan artış araba alacak kişilerin gündeminde yer alıyor. Bu fiyat artışları Engelli bireyleri de yakından ilgilendiriyor. Yüzde 90 ve üzerinde engeli olan vatandaşlar, ÖTV'siz araç satın alabilirler. Ama burada da bir sınır bulunuyor. 2021 yılında 330 bin 800 lira olan fiyat sınırı 2022 yılı ile birlikte 450 bin lira 500 liraya çıktı. Yani daha detaylı anlatırsak, otomobil bayilerinde sıfırı 450 bin 500 lira ve altında olan otomobiller ÖTV'siz engelli aracı olarak satın alınabilecek.

Engelli araç fiyatları 2022 yılı itibarı ile Fiat, Toyota, Ford, Skoda, Volkswagen, Hyundai, Seat, Opel ve pek çok marka için yeniden belirlenmişti. Engelli ÖTV indirimi ile uygun fiyatlı araç sahibi olabilecek olan engeli vatandaşlar, 2022 engelli araç limiti çerçevesinde araç alabiliyordu.

İlk İşyerim projesi nerelerde? İlk evim ilk iş yerim nasıl başvurulur?

Trafik cezaları nasıl ödenir?