29 / 06 / 2024

Engelli araçlarında ÖTV istisna süresi 5 yıldan 10 yıla çıkıyor! İşte yeni düzenleme

Engelli araçlarında ÖTV istisna süresi 5 yıldan 10 yıla çıkıyor! İşte yeni düzenleme

TBMM’ye önümüzdeki hafta sunulması planlanan yeni vergi paketinde engellilere sağlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimine de kısıtlama getirilmesi gündemde. İşte vergi yeni vergi paketiyle engellilere yönelik ÖTV muafiyetli araç alımında yapılması beklenen değişiklikler…



Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı vergi reform paketinin önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması bekleniyor. Yeni düzenmede engelli araçlarının ÖTV istisna süresi ve alım satımıyla ilgili yeni düzenlemeler de yer alıyor. Engelli araçlarında ÖTV istisna süresinin 10 yıla çıkarılması konuşulurken, ÖTV’den muaf araç satın alan ailenin, engelli yakınının ölümü halinde kendisine kalan aracın ÖTV’sini ödemesi de gündemde.

İLK 5 AYDA SATILAN ARAÇLARIN YÜZDE 30’U ÖTV MUAFİYETLİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nan çalışmasına göre engelli araç satışlar nedeniyle vazgeçilen ÖTV tutarı 2024’te 54,8 milyar Türk irası, KDV tutarı da 10,9 milyar Türk Lirası olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk 5 ayında satılan araçların yaklaşık yüzde 30’u ise bu şekilde satıldı.

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, https://x.com/senolbabuscu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni vergi paketinde yer alan ve engelli raporu ile araç satın alımıyla ilgili yapılacak yeni düzenlemeyi duyurdu. Babuşçu, angellilerin araç alımındaki ÖTV istisna süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasının planlandığını belirterek, mevcut durum ile önerilen yeni alternatif maddeleri açıkladı.

MEVCUT DURUM

2024 yılı izin hesaplanması gereken özel tüketin vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil satış bedeli 1 milyon 591 bin 200 TL’nin (bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında artmaktadır) altında olan binek otomobilleri, 2800 santimetreküp altında motor silindir hacmine sahip eşya taşımaya mahsus taşıtlar ile motosikletlerin, engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan ya da engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran mamul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzede ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

ÖNERİLEN DÜZENLEMELER

1. Alternatif: ÖTV Kanunu’ndaki istisnanın revize edilmesi

İstisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması
Taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi
Her sene yeniden değerleme oranında artan tutarın (araç satış bedelinin) yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması
Cumhurbaşkanının, yeniden değerleme oranında artan tutarı, yüzde 50’sine kadar artırma yetkisinin kaldırılması

2. Alternatif:

ÖTV Kanunu’ndaki istisnanın kaldırılması teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması

Yeni tasarıyı yapılan usulsüzlükler nedeniyle destekleyenler de  mağduriyetleri yüzünden haksızlık olarak değerlendiren de oldu.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR 

 

Mevduat faizlerinde Haziran 2024 değişikliği! 1 milyon TL'nin banka banka aylık getirisi belli oldu! Hemen bakın!

Benzin ve motorin zammı ertelenmişti, yeni tarih belli oldu! Arabası olanlar hemen bu tarihe bakın!

İslam Memiş 'Geçmiş olsun' diyerek duyurdu! Kuyumcuların kapısında kuyruk oluşacak!

Konut kredisi faizlerinde son dakika! 1 milyon liranın geri ödemesi 5 milyon lirayı geçti!

Mülk sahibi olmak isteyip kredibilitesi yetmeyenler için yeni formül!

 

 

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön