29 / 04 / 2024

Engelli çocuğu olanlar dikkat! Engelli çocuk annesi nasıl erken emekli olur?

Engelli çocuğu olanlar dikkat! Engelli çocuk annesi nasıl erken emekli olur?

Engelli çocuğu olan anneler nasıl erken emekli olabileceklerini merak ediyor. Engelli çocuk annelerinin emeklilik yaşı öne çekiliyor. Peki engelli çocuk annesi nasıl erken emekli olur?



Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan anneler normal emeklilik tarihlerinden daha erken emekli olabiliyorlar. Paylaşılan detaylara göre engelli çocuk annelerinin prim günlerine ilave yapılarak emeklilik yaşları da öne çekiliyor. Peki,  Peki engelli çocuk annesi nasıl erken emekli olur? Erken emeklilik için nereye başvurmalı?

Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç, engelli çocuğu olan annelerin erken emeklilik hakkıyla ilgili merak edilen tüm detayları yazdı.

Ahmet Kıvanç'ın yazısı şu şekilde:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 28. maddesi uyarınca başkasının bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan annelerin erken emeklilik hakkı ver.

Ağır engelli çocuk anneleri 4/a (SSK), 4/b (BAĞ-KUR) veya 4/c’li (Emekli Sandığı) şeklinde sigortalı bir işte çalışıyorsa erken emeklilik hakkı doğuyor. Ayrıca verilen bilgiye göre isteğe bağlı sigortası olan 4/b’li anneler de bu haktan faydalanıyor.

Ağır engelli çocuk annelerinin prim günlerine, 4'te 1 oranında süre ilave ediliyor. İlave edilmiş olan bu süre nedeniyle de emekli aylıkları artar. Ayrıca, emeklilik yaş haddinden ilave süre kadar da indirim yapılır.

BAŞVURU NEREYE YAPILIR?

Engelli çocuk annelerinin sunulmuş olan bu erken emeklilik hakkından faydalanabilmek için bakıma muhtaç ağır engelli çocuğunun Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) tescilini yaptırması gerekli. Ayrıca tescil işlemi emeklilik başvurusu esnasında yapılabilmekle beraber daha önce yapılmasında yarar bulunuyor. Çünkü eğer çocuk yapılan tedavi sonucu iyileşirse, ağır engellilik durumu sonradan ortadan kalkarsa veya çocuk hayatını kaybederse o süreye kadar olan hakkın kullanımı imkansız olur.

Söz konusu tescil için 4/a ve 4/b kapsamında sigortalı olarak çalışan kadınlar ile 4/b kapsamında isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler çocuklarının ağır engelli olduğunun tespit edilebilmesi için bağlı oldukları sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da merkez müdürlüklerine başvuru yapmalı. Kamu görevlilerinin (4/c) de başvuruyu çalıştıkları kamu kurumlarına yapması gerekiyor. 

Verilen detaylara göre başvurularını yapan annelerin çocukları, sağlık raporu düzenleme yetkisine sahip olan kamu hastanelerine sevk edilir. Hastaneler tarafından düzenlenmiş olan raporun SGK Bölge Sağlık Kurulu tarafından onaylanmasıyla tescil işlemi yapılır.

 

Engelli çocuğu olanlar dikkat! Engelli çocuk annesi nasıl erken emekli olur?

2008'DEN SONRAKİ ÇALIŞMALAR DİKKATE ALINIR

Paylaşılan detaylar agöre engelli çocuk annelerinin prim günlerine 4’te 1 oranında ilave ediliyor. İlave edilmiş olan bu süreler emeklilik yaşından düşürülüyor. Örnek vermek gerekirse 2880 (8 yıl) prim günü varsa 720 gün (2 sene) ilave edilir. Emeklilik yaşı normalde 58 ise 56’ya indirilmiş oldu.

Prim indirimlerinde dikkate alınan gün, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den başlatılır. Kamu çalışanları için ise milat 15 Ekim 2008 tarihidir. Bu tarihlerden sonra geçen prim günleri dikkate alınmış olur.

Ayrıca söz konusu prim günlerinin dikkate alınabilmesi için o sürelerde bakıma muhtaç engelli çocuğun hayatta olması, çocuğun evlenmemiş olması, anne eşinden boşanmış ise çocuğun velayetinin kendisinde olması gerekli.

Çocuğun hayatını kaybetmesi, boşanma halinde velayetin anneden alınması, çocuğun evlenmesi veya engelli çocuğun 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kanunu dahilinde bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanmaya başlaması durumunda prim günlerine ilave hakkı sona erer. O tarihe kadar kazanılmış olan ilave süreler emeklilikte dikkate alınır.

Kendisi ya da eşiyle beraber evlat edinmiş olduğu ağır engelli çocuğu bulunan anneler de erken emeklilik hakkından faydalanır. Bu durumda erken emeklilik hakkı hesaplanırken, evlat edinme tarihleri dikkate alınır.

YIPRANMAYA TABİ İŞLERDE ÇALIŞAN ANNELER İKİSİNDEN DE FAYDALANIR

Eğeri ağır engelli çocuğu olan anne aynı zamanda fiili hizmet süresi zammına (yıpranmaya) tabi bir işte çalışıyorsa, örneğin asker ya da polis ise hem engelli çocuğu nedeniyle erken emeklilik, hem de mesleği nedeniyle sağlanmış olan yıpranma hakkından faydalanır.

SADECE BİR ÇOCUK İÇİN YARARLANILIR

Birden çok ağır engelli çocuğu olan anneler, her iki çocuk için de rapor almak zorunda. Fakat sadece bir çocuk için erken emeklilik hakkından yararlanırlar. Eğer çocuklardan bir tanesi yaşamını yitirirse hakkı diğer çocuk üzerinden devam eder.

Uzman isim açıkladı: Bu otomobiller yarı fiyatına satılıyor! Otomobil almak isteyenler için yeni yol...

Akaryakıt 50-60 liraları görebilir! Ünlü ekonomist tarih verdi! Sürücüler dikkat!

TCMB'nin kiraların düşmesi için önerilerine emlakçılardan tepki! 


Geri Dön