Engelli vatandaşların konut sorunu mecliste!
Engelli vatandaşların istihdam, sağlık, konut gibi alanlardaki sorunları meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, engelli vatandaşların istihdam, sağlık, konut gibi alanlardaki sorunlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanrıkulu sorularının Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.
Tanrıkulu'nun soruları
1. 7 Ağustos 2018 tarihi itibariyle Türkiye’de illere göre toplam kaç engelli vatandaşımız bulunmaktadır?
2. Engel türlerine göre bu kişilerin sayıları nedir?
3. Cinsiyet, yaş, eğitim, istihdam, yardım alma durumu, engellilik nedenleri olmak üzere istatistik çalışması yapılmış mıdır? Yapılmışsa, çalışmanın içeriği nedir?
4. 7 Ağustos 2018 tarihi itibariyle istihdam edilmesi gereken engelli memur sayısı nedir? Bahse konu kişilerden kaçı hakları olan kadrolara yerleştirilmiştir?
5. Yasalarla belirtilen engelli istihdam kotaları doldurulmamış ise, hangi gerekçelerle bu kotalar boş tutulmaktadır? Bu konuda görevlerini yapmayan veya gerekli denetimleri gerçekleştirmeyen kamu görevlileri hakkında hangi işlemler yapılmıştır?
6. Çalışamayan, çalışamayacak durumda olan engelli vatandaşlarımıza ne kadar aylık verilmektedir?
7. Türkiye'de İmar Yasası 1997 yılında değiştirilmiş ve yapıların engelli vatandaşlara uygun inşası zorunlu tutulmuştur. TOKİ tarafından yapılan veya yaptırılan binalarda TSE'nin standartları uygulanmakta mıdır? 1997 yılından sonra yapılan binaların denetiminde 3194 sayılı imar Yasası hükümleri dikkate alınmakta mıdır? TSE standartlarına ve dolayısıyla engelli vatandaşlara uygun olmayan şekilde kamu ve özet binalarını inşa edenler, bunların projelerini onaylayanlar hakkında ne tür işlem yapılmıştır?
8. Engelli vatandaşların gelirleri son derece kısıtlı iken ve hatta bir kısım engelli vatandaş hiçbir geliri olmadığı için engelli aylığı alırken; engelli vatandaşlardan neden muayene, ilaç, tıbbi malzeme, ameliyat ve tedavilerinde katkı payı istenmektedir?
9. Engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştıran tıbbi destek araçlarının tekerlekli sandalye, işitme cihazı gibi araç ve gereçlerin sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanan bedelleri neden düşük tutulmaktadır? Verilen bedellerle düşük kaliteli üründen başka seçenek bırakılmazken bir de bunların zorunlu kullanım süreleri hangi gerekçelerle uzatılmaktadır?
10. Engelli öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmesi için hangi tedbirler alınmaktadır?