Ekonomi

Engelli ve yaşlı evde bakım aylığı üzerinden hem zam hem sigorta haberi!

Evde bakım maaşı alan vatandaşlar için hem sigorta hem de zam yapılacağı duyuruldu. Yaşlı veya engelli aile bireylerine evde bakanların aylıkları artırılacak, evde bakım aylığı alan vatandaşlar sosyal güvenlik çerçevesine dahil edilecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli ve yaşlıjpg'/> Yaşlı bakım ücretlerine zam ve sigorta  Ailesine evde bakan vatandaşlar sorumlulukları gereği çalışmak isteyebilir ancak bu mümkün olmayabilir

Yaşlı bakım ücretlerine zam ve sigorta 

Ailesine evde bakan vatandaşlar sorumlulukları gereği çalışmak isteyebilir ancak bu mümkün olmayabilir. Yaşlılar için esnek çalışma koşulları ile istihdam yaratılacak, evde bakım için uzman hemşireler yetiştirilecek. Ayrıca gerekli malzemelerin alımına da devlet destek verecek. Yaşlı bakımı ücreti artarken sigorta da yapılacak.

Evde bakım maaşının 2023 yılında 1.000 TL daha artması bekleniyor. Artış miktarının memur maaşlarının katsayısına bağlı olduğu söyleniyor. Memur maaşlarına ise Temmuz ayında enflasyon farkı, 6 aylık enflasyon oranı ve toplu iş sözleşmesine göre %6 zam yapıldı. %6’lık zamda TÜFE’nin 21.42 olduğu hesaba katılırsa 19.18 oranında bir etki yaratması bekleniyor.

 

Evde bakım maaşı 5.637 TL’ye yükselecek

Memur maaşlarının faktöre göre yüzde 19,18 oranında artması durumunda evde bakım aylığı alan kişiler 5.168 TL ödeme alacak. Sosyal katkının gerçekleşmesi halinde evde bakım maaşının 5 bin 168 TL yerine 5 bin 637 TL olacağı düşünülüyor.

Evde bakım aylığı gereksinimleri öncelikle %50 engellilik raporu gerektirir. Burada yaşlı ve hasta vatandaşlara bakanlar bu ödenekten faydalanabilir. Bu ücret gelir testi ile ödendiği için hanedeki kişi sayısına göre kişi başı 5.671 TL tahsis edilmesi halinde evde bakım aylığı ödenmeyecektir.

Sosyal destek alanlar bu rakamlara göz atın! Tek tek açıklandı! Yaşlılık aylığı, engelli maaşı, evde bakım parası...

Yaşlılık aylığı, engelli maaşı, evde bakım yardımında son dakika! Maaşlara yeni zam var mı?

Yaşlılık aylığı, engelli maaşı, evde bakım yardımı kaç TL oldu? Hemen bu rakamlara göz atın!