Kent Haberleri

Engelliler için Temmuz'a kadar yollar, tesisler ve kamu alanları dönüşecek!

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapılar ile mevcut yol, kaldırım, spor tesisleri ve kültürel alanların, özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilmesi Temmuz ayına kadar sağlanacak

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapılar ile mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal-kültürel altyapı alanlarının özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilmesi, yasal süre sonu olan Temmuz ayına kadar sağlanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, yaptığı açıklamada, 2005 yılı Temmuz ayında çıkarılan Özürlüler Kanunu’nun, "kamuya ait açık alanlar, binalar ve ulaşım araçlarının engellilere uygun hale getirilmesi" için 7 yıl süre tanıdığını, bu sürenin Temmuz ayında dolacağını anımsattı.

Sürenin dolmasına aylarla ifade edilebilecek kısa bir süre kaldığını belirten Çiftçi, "Zamanın çoğu bitti, azı kaldı. Bu kısa süre içinde geriye dönüp ’neler yapılmış’ diye baktığımızda, çok fazla bir şey yapılmadığını görüyoruz çünkü bununla ilgili yükümlü kişiler ve kurumlar tam olarak neler yapacaklarını bilmiyorlar" dedi.

Bu noktada genel müdürlük olarak devreye girerek ne yapılması gerektiği konusunda belediye başkanlıkları ve kamu kurum idarecileriyle fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Çiftçi, şöyle devam etti:

"Bunun için de standartları oluşturduk. Bir kamu binasının içinde neler olmalı, engellilere uygun hale getirmek için neler yapılmalı, asansörü, rampası, kapı genişliği, yer döşemeleri, kaymaz zemin malzemeleri, lavaboları, bütün bu faktörleri içeren bir kontrol listesi oluşturduk. Bir kamu kurumu temsilcisi, bu listeyi kendi binasında kullanarak, uygulayarak ihtiyaçlarını tespit edebilir. Hangiler uygun, hangi konular uygun değil, bunları belirleyebilir. Bunların dışında açık alanlarla, caddeler, sokaklar, parklar, ulaşım araçlarıyla ilgili de
 yine standartları oluşturduk ve bunları kamu kurumlarımızla paylaşıyoruz."

Engellilere, dava açma hakkı

"Ulaşılabilirlik" adı verdikleri bu çalışmayla kurum yetkilileri için eğitim toplantıları düzenlediklerini anlatan Çiftçi, "Ancak tüm bu çalışmalara rağmen, Temmuz’da bütün bunlar bitmemiş olacak. Yani her taraf engellilere uygun hale gelmemiş olacak ama bizim en önemli arzumuz, hiç olmazsa ana caddeleri, en azından bir kamu binasını örnek teşkil etmek üzere bitirebilmek ve ulaşım araçlarını mümkün olduğu kadar ana güzergahlarda birer araç olacak şekilde engellilere ve yaşlılara uygun hale getirebilmek" diye konuştu.

Kanunla belirtilen uygulamaların süresinde yapılmaması durumunda engellilerin kamu kurumlarına dava açma hakkı doğabileceğini bildiren Çiftçi, şunları kaydetti:

"Bu çok şık bir durum değil. Hiçbir kamu kurumu böyle bir sürece girmek istemez. Herkes elinden gelen gayreti gösterecektir. Ama dünyanın hiçbir yerinde tam olarak, dört dörtlük, mükemmel bir şehir, bir cadde, bir ülke düşünemiyoruz. Böyle bir örnek yok zaten. Mutlaka eksiğimiz kalacak ama bizim arzumuz en az derecede sıkıntı yaşayacağımız yaşanabilir çevreler, şehirler oluşturmak. Bunun için önemli olan bu hassasiyeti kazanabilmek. Bu hassasiyeti hepimiz birer vatandaş olarak kazandığımız zaman öyle zannediyorum ki para da bulunacak, işler de çözülecek, o düzenlemelerin hepsi yapılmış olacak."

İlgili kanun maddeleri

1 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen 5378 Sayılı Özürlüler Kanununda yer alan konuyla ilgili maddeler şöyle:

"Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir.

Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir."

AA