Sektörel

Engelsiz Yaşam Evleri geliyor!

SERÇEV ailelerini kaybeden engellilere miras olarak kalan menkul değerler, ailelerinin çocukları için biriktirdiği fon ve devlet desteğini kapsayan sandık ile engelliler için "Yaşam Evleri" kurulmasını öngören bir projeye başlıyor. 

Ailelerinin, engelli bireyler için çeyiz hesabı veya bireysel emeklilik sistemine benzer şekilde oluşturulacak bir fona para yatırmasını, devletin de bu fona destek vermesini öngören proje, aile büyüklerinin vefatından sonra engellilerin bakımlarını sürdürecek  evlerin kurulmasını planlıyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; SERÇEV Proje Koordinatörü İbrahim Arslan, yapılan açıklamada Türkiye'de engeliler için ilk kez gerçekleştirilmesi planlanan "Yaşam Evleri"  projesi hakkında bilgiler verdi. 

Arslan, engelsiz yaşam evlerinin bir an önce hayata geçirilmesi için yakın zamanda birçok olumlu görüşme yaparak projede sona yaklaştıklarını, ancak devletin desteğine de ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. 

Projeyi planlarken, dünyadaki benzer örnekleri incelediklerini, modelin diğer ülke örneklerinden farklı olduğunu vurgulayan Arslan, "Biz öldüğümüzde çocuklarımız ölmemeli. Ailede engelli çocuk olduğu anlaşıldığında, çocuğun geleceğine yatırım için aile para biriktirmeye başlayabilmelidir." dedi. 

Engelli fonuna devlet desteği şart
Eskiden engellilerin yaşam süresinin kısa olduğunu belirten Arslan, son yıllarda sağlık standartlarının yükselmesi sonucu yaşam süresinin uzadığına dikkati çekti. 

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de engelli çocuğa sahip olanların yüzde 52'sinin manevi destek, yüzde 9'unun ise maddi destek alabildiğini ifade eden Arslan, bu verilerin engelli ailelerin hem maddi hem manevi yönden ihtiyaç içinde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Türkiye'de 8 milyon engellinin 5 milyonunun bakım desteği aldığını, SERÇEV öncülüğünde yapılacak proje ile devletin de kara geçeceği değerlendirmesinde bulunan Arslan, şunları söyledi:

"Eskiden bu 5 milyon engelliye aileleri bakardı. Şimdi yetmiyor, devletimizin bakması gerekiyor. Nasıl çeyiz fonuna, bireysel emeklilik fonuna devlet katkıda bulunuyor, çocuğun engelli olduğunu öğrendiklerinde aileler de para biriktirmeye başlayabilsinler. Bize bir fon yaratın. Devletin desteğine ihtiyacımız var. Aileler her ay parasını versin. Devlet de bunun üzerine katkı yapıyı eklesin. Devletin de karına bu proje." 

" Bizden sonra çocuğumuza kim bakacak?"
"Bizden sonra çocuğumuza kim bakacak?" sorusunun bütün engelli ailelerini kaygılandırdığına işaret eden Arslan, projenin de bu kaygı ile hazırlandığını dile getirdi ve şunları söyledi; 

"Ailesi ona ne seviyede bakabildiyse o seviyede engelliler hayatlarını devam ettirebilmeli. Annesi, babası ölünce akrabalar bazen bakmayabiliyor. Çocuğumuz 2, 3 yaşındayken para biriktirelim bu fonda. Devlet bu tasarruf için bir fon kurmalı veya kanuni düzenleme ile bankalara bu maksatla hesap oluşturma yetkisi vermelidir. Aynı çeyiz hesabı veya bireysel emeklilik sistemlerinde olduğu gibi, devlet bu fonlara mümkün olan en üst seviyede katkı payı eklemelidir. Bu fon işletilerek büyütülsün.

Görüşmelerimiz sonucunda, her banka buna hazır, devletin müsadesini bekliyor. Aile 10 lira veriyorsa, 25 lira da devlet versin. Bu fon anne, babası öldüğünde ya da bakamayacak yaşa geldiğinde bu çocuğu alalım, engelsiz yaşam evlerine yerleştirelim. A, B, C, D tipi evler planlıyoruz. Çok para biriktirmiş olanla, az para biriktirmiş olanlar farklı kategorilerdeki evlerde kalırlar.  Aile büyüklerinin vefatından sonra miras olarak bırakılan kaynakların da evler için fona eklenmesini planlıyoruz. Büyütülen fonlar, 18 yaşını geçen engelli gence ortalama ömür beklentisi oranında ömür boyu gelir olarak aktarılmalıdır. "