Genel

Engin Aksoy: Şehirler uçtan uca akıllı olacak!

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, "akıllı şehirler" üzerine bir çalışma yaptıklarını belirterek, bu sayede vatandaşların belediyecilik hizmetlerinden en güzel şekilde yararlanacaklarını söyledi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, "akıllı şehirler" üzerine bir çalışma yaptıklarını belirterek, bu sayede vatandaşların belediyecilik hizmetlerinden en güzel şekilde yararlanacaklarını söyledi.


Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların belediyecilik işlemlerini kolaylaştırmak için e-belediyecilik hizmetlerinin verilmesinin akıllı şehir uygulamalarına örnek olduğunu ifade ederek, "Bunu yapan belediyenin uçtan uca akıllı olduğunu söyleyemeyiz. Sadece güzel bir dijital uygulamadır." dedi.


Akıllı şehir kavramının dünyada çok konuşulan bir konsept olduğunu belirten Aksoy, şöyle konuştu:


"Ancak 'akıllı şehir' kavramını uçtan uca uygulayan bir şehir bulunmuyor. Amacımız Türkiye'deki şehirleri gerçekten akıllı şehir yapabilmek. Türkiye'de ve dünyada ilk kez uçtan uca akıllı şehirler yaratabilmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili de çalışmalara başladık. Geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu ile Türkiye'deki belediyelerin dijitalleşme endekslerini ölçtük. Belediyelerin dijitalleşmelerinin ne durumda olduğunu ve ihtiyaçlarını belirledik."


- "Fayda sağlayacak hizmetler sunulmalı"


Belediyelerin verimliliklerini nasıl artırabileceklerine ve vatandaşların işlerini daha kolay nasıl halledebileceklerine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Aksoy, şirketlerin, müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için dijitalleştiği bir dönemde belediyelerin de vatandaşlarını iyi anlayıp, onlara fayda sağlayacak hizmetleri ve teknolojileri sunması gerektiğine dikkati çekti.


Aksoy, belediyelerin, belediyecilik işlerinde verimliliği artırmak için akıllı şehir uygulamalarını hayata geçirebileceğini dile getirerek, bu konuda Bursa'nın öncü belediyelerden biri olduğunu aktardı.


Sağlık, trafik ve ulaşımla ilgili hizmetler, e-belediyecilik gibi uygulamaları kullanarak çok geniş kapsamlı akıllı şehirler ortaya çıkarmak istediklerini belirten Aksoy, "Trafikle ilgili bir çözümü ortaya koyup 'bu belediye akıllı belediyedir' demek istemiyoruz. Kentleri uçtan uca akıllı şehir haline getirmek ve vatandaşların belediyecilik hizmetlerinden en güzel şekilde yararlanmaları için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.


- "Amsterdam'da çalışma yaptık"


Akıllı durak sistemleri, duraklarda veya toplu ulaşım araçlarında ücretsiz internet imkanı sağlama gibi uygulamaların akıllı şehirlere örnek olduğunu ve bunları bazı belediyelerle hayata geçirdiklerini dile getiren Aksoy, şunları kaydetti:


"Amsterdam'da şehir merkezindeki mağazaların ışıklandırma sistemleriyle ilgili çalışma yaptık. Gerek olmayan durumlarda, gece karanlığında veya vatandaşın önünden geçmediği zamanlarda mağaza ışıkları yanmıyor. Hem tasarruf hem de oluşabilecek arızaya karşı önlem sağlıyor. Çöp toplama işlemlerinde konteynerlerin içine sim yerleştiriliyor. Bu simle çöp kamyonuna konteynerlerin ne kadar dolu olduğu bilgisi gidiyor. Çöp kamyonu her yeri dolaşmaktansa sim kartlardan gelen bilgilere göre önce dolan konteynerlerin olduğu yere gidiyor. Bu hem çok ciddi bir tasarruf ve optimizasyon hem de çevre temizliği sağlıyor. Çünkü ihtiyaç olan yere daha çabuk gidiliyor."


Refüjlerdeki yeşil alanların sulama sistemlerinin de akıllı sistemlerle kontrol edilebildiğini vurgulayan Aksoy, "Yağmur yağsa bile sulama sisteminin çalıştığını görürsünüz. Bu yeşil alanlara sim kart yerleştirilerek toprağın nemi ölçülüyor. Toprağın suya ihtiyacı varsa fıskiyeler çalışmaya başlıyor. Bu tahmin edilenden çok daha büyük bir tasarruf. Her gün sabah belli saatlerde çalışmasındansa ihtiyaç olduğunda çalışması çok önemli fayda sağlıyor. Aslında hayatımızda gördüğümüz her şeyin dijital bir çözümü var." diye konuştu.


Vodafone, 2013 yılında başlattığı "Akıllı Şehir Endeksi" çalışmasını 26 büyükşehirde gerçekleştirmişti.


AA