English Time 2020’ye kadar 100 şubeye ulaşacak!
22 yıldır dil eğitimi hizmeti veren English Time franchising sistemiyle şube sayısını artıracak. Türkiye'nin her yerinden franchising talepleri aldıklarını söyleyen English Time Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şimşek, 42 olan şube sayısını 2020 yılında 100'e ulaştırmayı hedeflediklerini ifade ediyor…
Türkiye'deki dil okulları pazarı oldukça büyük. Öyle ki her yıl Türkiye'de İngilizce öğrenmek için yaklaşık 300 milyon TL harcandığı ifade ediliyor. 22 yıldır dil eğitimi hizmeti veren ve Doğa Grup’un markaları arasında yer alan English Time, geçtiğimiz yıl itibariyle franchising vermeye başladı. Markanın en büyük hedefi 81 ilde şube açmak. Şu an 42 şubesiyle hizmet veren marka için 2020 hedefi Türkiye genelinde 100 şubeye ulaşmak. English Time Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şimşek, “Bundan 10 yıl önce Van şubesine ya da Elazığ şubesine franchise verdiğimizde orayı denetleme şansımız yoktu ama şu anda yeni yaptığımız yazılımlarla, takip sistemleriyle, kampus geliştirme ve denetim birimi adı altında yaptığımız denetimlemelerle franchising vermeye başladık. İstanbul’da aldığımız başarıyı, verimi aynı şekilde Van’da da görmek istiyoruz" diyor. Fatih Şimşek, Ekonomist'ten Burcu Tuvay'ın sorularını şöyle yanıtladı:
English Time’ın kuruluş öyküsünü kısaca anlatır mısınız?
English Time Dil Okulları 1997 yılında eğitimci Fethi Şimşek tarafından getirildi. Türk, eğitimin duayeni diye adlandırabileceğimiz Fethi Şimşek Doğa Okulları’nın, Kültür Eğitim Kurumları’nın, Okyanus Koleji ve Era Koleji’nin de kurucusu aynı zamanda. Bir dili öğrenmenin en iyi yolu kendi ana vatanı, biz bunu inkar etmiyoruz ancak herkesin yurtdışına gitme imkanı olmadığı için 1997 yılında English Time kuruldu. Yabancı hocalarla eğitim veriyoruz.
Kaç şubeye ulaştınız?
Şu anda 42 şubemiz var. Bugüne kadar hep kendi şubelerimizi açma stratejisiyle hareket ettik. 2018’in başında franchising mantığıyla tüm Türkiye’de paylaşma noktasıyla hareket etmeye başladık. O günden bu yana yaklaşık bir buçuk yılda 12 tane yeni şubemiz oluştu. Ağustos sonuna kadar yaklaşık 10 yeni şubemiz daha katılacak aramıza. 2020 Eylül hedefimiz ise Türkiye'de 100 şubeye ulaşmak.
Hangi illeri hedefliyorsunuz?
Şu anda aslında Türkiye’nin tüm illerinden talep alıyoruz. Biz 2018’e kadar franchise sistemini uygulamadık. Bunu uygulamamamızın sebebi, doğru bir eğitim modeli doğru bir insanla bir araya gelmediği zaman doğru bir sonuç çıkmaz düşüncesiydi. Bundan 10 yıl önce Van şubesine ya da Elazığ şubesine franchise verdiğimizde orayı denetleme şansımız yoktu ama şu anda yeni yaptığımız yazılımlarla, takip sistemleriyle, kampüs geliştirme ve denetim birimi adı altında yaptığımız denetimlemelerle franchising vermeye başladık. İstanbul'da aldığımız başarıyı, verimi aynı şekilde Van’da da görmek istiyoruz. Amasya, Çorum, Kırıkkale, Uşak, Kütahya yeni açılacak şubelerimizden birkaçı.
Franchising verdiğiniz kişilerde aradığınız belli kriterler var mı?
Diğer franchise veren firmalar daha çok işin finansal kısmına bakıyorlar. Evet işin bir finansal tarafı var mı, var. Ancak biz daha çok eğitimci kimliğine bakıyoruz. Daha önce eğitimcilik yapıp yapmadığına bakarak, kesinlikle eğitimci olmayana franchise vermiyoruz.
Franchising koşullarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Franchise giriş bedeli bölgenin nüfusuna, potansiyeline göre 50 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor.
Biz okul olduğumuzu düşünüyoruz, dil okuluyuz diyoruz. Dil okulu olarak devam ettiğimiz için her franchise’ımızı bir kampüs olarak görüyoruz. Burada yatırım maliyetimiz 200 bin ile 250 bin TL arasında değişiyor. Minimum 8 derslik istiyoruz.
Şubelerde kaç kişiye istihdam sağlanıyor?
Şu anda toplam şu iki tane şubede sadece eğitim danışmanı olarak adlandırdığımız yaklaşık personel sayısı 220 ile 230 arasında. Bunun dışında da tüm Türkiye'de 450 eğitimcimiz var.
Yatırımın geri dönüşü ortalama kaç yıl sürüyor?
İşletmenin, işletmecinin veya bölgenin durumuna göre değişiyor. Ama şu var kimi yatırımcımız daha kampüsünü açmadan yatırımını geri almayı başardı.
Nasıl oluyor?
Biz öğrencilerden aldığımız avanslarla sermayemizi döndürüyoruz. Tabelayı taktığımız yerlerde ilk etapta 100 tane kayıt aldığımız zaman bu 100 tane kayıtla aslında bütün yatırım maliyetini karşılayabiliyoruz. Ortalama olarak baktığımızda bizim yatırımızın dönmesi 1 -1,5 yıl arasında değişiyor.
Bir şubenin aylık cirosu ya da ciro hedefi nedir?
İstanbul genelinde yaklaşık aylık 400 bin TL ciro yapan şubelerimiz var. Anadolu’da da aşağı yukarı 250-300 bin TL arasında ciro yapılıyor ve her yıl bunun üstüne yüzde 10 artış hedefleniyor. Yüzde 20-ile yüzde 30 arasında değişen kar marjıyla çalışıyoruz. Şubelerimizde ciro üzerinden bir pay alıyoruz, yüzde 3 gibi bir merkez payımız var. Bunun dışında herhangi bir ücret almıyoruz.
Şubelerinize ne gibi destekler ağlıyorsunuz?
Dediğim gibi biz bugüne kadar merkez yapısıyla hareket ettiğimiz için’ kendi şubelerimize verdiğimiz tüm hizmetleri aslında bundan sonra franchise'lara da vermek, franchise verdikten sonra bu hizmetleri götürebilme stratejisi geliştirdik. Bununla ilgili kampüs geliştirme ve denetim birimini kurduk. Milli Eğitim Bakanlığı işlemleri ile ilgili her türlü desteği sağlıyoruz. Cali çenter desteği veriyoruz. Özellikle yeni açtığımız şubelerde ve devamında da sistematik olarak bütün kampüslerimizin olduğu yerlerde data araması ve yönlendirme yapılıyor. Biz burada yabancı eğitim koordinatörlerimizle bütün şubeleri gezip oradaki eğitim kalitesini görüp ona göre standartları tekrardan değiştirebiliyoruz, güncelleyebiliyoruz, düzeltebiliyoruz. Bunun dışında hukuksal olarak verdiğimiz destekler de var.