İmar

Ensar Vakfı'na ait Başakşehir'deki arazisinin imar planı değiştirildi!

Ensar Vakfı’na ait Başakşehir’deki 2031 metrekarelik arazinin imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından benzin istasyonu olarak değiştirildi.

Bakanlığın akaryakıt istasyonu izni verdiği parselin altından ise NATO Akaryakıt Boru Hattı geçiyor. Plan notlarına göre boru hattı kaydırıldıktan sonra inşaata başlanacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başakşehir, Altınşehir Mahallesi’nde bulunan mülkiyeti Ensar Vakfı’na ait 6016 - 6023 nolu parsellerle ilgili plan değişikliği teklifini onayladı. Atatürk Olimpiyat Stadı’nın yaklaşık bir buçuk kilometre güney batısında ve TEM Otoyolu’nun yaklaşık 200 metre kuzeyinde bulunan vakfın arazisi, uygulamadaki planlarda ticaret alanı fonksiyonunda kalıyordu. Parsellerin bulunduğu Altınşehir bölgesi, 2012 yılında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından Bakanlar Kurulu Kararı ile “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlenmişti. Böylece bölgedeki her türlü imar yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçmişti. 


BORU HATTI KAYDIRILACAK


NATO Akaryakıt Boru Hattı Koruma Kuşağı’nda kalan arazilerdeki imar faaliyetleri sıkı kurallara bağlı olduğu için, bu tür arazilere inşaat izni almak oldukça güç gerçekleşiyor. İnşaatların boru hattına belli uzaklıkta ve risk oluşturmayacak şekilde yapılması gerekiyor. Söz konusu plan değişikliği teklifinde konuyla ilgili olarak düzenlenen plan notunda yer alan ifade şöyle: “Planlama sınırı içerisinde geçen NATO Boru Hattı Milli Savunma Bakanlığı’nın 07 Ağustos  2014 tarihli görüşü doğrultusunda işlem tesis edilecektir. Boru hattının deplase edilmesi halinde koruma kuşağından itibaren bırakılan 5 metre yapı yaklaşma mesafesi parsel sınırından itibaren 5 metre bırakılması suretiyle uygulama yapılacaktır.”


4 HAZİRAN’A KADAR İTİRAZA AÇIK


Plan notundaki “deplase edilmesi” ifadesi, boru hattının başka bir tarafa kaydırılması anlamına geliyor. Ensar Vakfı’nın arazisiyle ilgili Bakanlığın onayladığı yeni planlar için, yasal süreç gereği, yapılacak itirazlar için, 4 Haziran 2015 tarihine kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde askıda kalacak. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Hacıalioğlu plan değişikliğiyle ilgili şunları söyledi:  “Bir kere Bakanlığın burda ne işi var? Buna yerel belediye karar verir. Belediye bakar, hangi aralıklarla benzinci var, ilgili kurum görüşlerini alır. Bakanlık yaparsa o da olur, bu da olur. Bu şehircilik hukuğuna aykırıdır. 


AMAMEN RANTA DÖNÜK

Akaryakıt istasyonları imarı olabildiğince önemlidir. Her yerde alamazsınız. O nedenle bunlardaki rant değeri çok yüksektir. Her yerde ticaret alanı falan olur ama akaryakıt istasyonu alanı belirlemek ciddi bir kentsel ranta ilişkin girişimdir. Orada belli ki bakanlıkla ilişkiler çerçevesinde bunu yapmışlar. Usul açısından, şehircilik ilkeleri açısından önemli. Bakanlığın bütün plan yetkilerini eline almasının nedeni bu. Yani şehirdeki rantı kendisinin yönlendirmesi, kendisinin söz sahibi olması için planlama yetkisi var. Yasaların temel amacının ne olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi orada yeni bir afet alanı mı yaratıyor bakanlık, yoksa afet riskini önleme girişiminde mi bulunuyor. Bu tamamen ranta dönük plan değişikliği olduğu çok açık. Bakanlığın sayfasında her gün bir plan tadilatı var. Böyle bir şey olamaz gerçekten.”         


 Hürriyet