04 / 07 / 2024

EPDK açıkladı! Türkiye’nin LPG ithalatı yüzde 22,16 yükseldi

EPDK açıkladı! Türkiye’nin LPG ithalatı yüzde 22,16 yükseldi

Türkiye’de rafinerici ve dağıtıcı lisans sahiplerince bu senenin eylül ayında yapılan LPG ithalatı, geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 22,16 yükselerek 333 bin 713 ton olarak gerçekleşti. İşte haberin ayrtıntıları...



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2023 yılı eylül ayına ait olan LPG Piyasası Sektör Raporu’nu yayımladı. Bu rapora göre, rafinerici ve dağıtıcı lisans.sahiplerince yapılan LPG ithalatı, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 22,16 yükselerek 333 bin 713 ton olarak yapıldı.

Söz konusu ayda en çok ithalat yapılan ülke sıralaması kapsamında ise, Cezayir, ABD, Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Yunanistan olmak üzere beş farklı ülkeden LPG ithalatı yapıldığı kaydedildi. Rafinerici lisansı sahiplerinin, Eylül ayında toplam LPG üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,76 fazlalaşarak 95 bin 12 ton olduğu belirtildi.

Rafinerici ve dağıtıcı lisans sahiplerince yapılan LPG ihracatı, yüzde 58,43 yükselerek 41 bin 281 ton olarak yapıldı. BU kapsamda da en çok ihracat yapılan ülke sıralamasına göre, Bulgaristan, İsviçre, Avusturya, Romanya, Lübnan, Yunanistan, KKTC, Ukrayna, Hırvatistan ve Türkiye Serbest Bölge olmak üzere 10 farklı ülkeye/bölgeye LPG ihracatı yapıldığı belirtildi.

EPDK açıkladı! Türkiye’nin LPG ithalatı yüzde 22,16 yükseldi

TOPLAM SATIŞ 374 BİN 435 TON

LPG dağıtımındaki  lisans sahiplerine 2023 yılı Eylül ayında 54 bin 638 ton tüplü LPG, 11 bin 510 ton dökme LPG ve 308 bin 287 ton otogaz ve LPG olmak üzere toplamda  374 bin 435 ton LPG satışı yapıldı.

Eylül ayı satışı fiyatları bir önceki senenin yine aynı ayı ile karşılaştırıldığında, tüplü LPG satışı yüzde 2,56 düştü, dökme LPG satışı yüzde 13,70 ve otogaz satışı yüzde 7,74 olarak yükseldi. Böylece toplam LPG satışı yüzde 6,27 artış oldu.

Eylül ayında tüplü LPG yüzde 14,59, dökme LPG yüzde 3,07 ve otogaz yüzde 82,33 pazar payına sahip oldu. Dağıtıcı lisans sahiplerince 4 bin 510 ton Standardize LPG satışı yapıldı.

LPG NEDİR?

LPG likit petrol gazıdır ve doğalgaz ya da petrol damıtımından sağlanmaktadır. Buna göre, dünya kapsamında 21 milyondan çok araçta kullanılması ile günümüzde en fazla alternatif yakıt konumunda olan LPG, Türkiye'de de yaklaşık olarak 5 milyon araçta bulunmaktadır. Bu araçlar hem benzin hem de LPG ile çalışabilmektedir.

Benzin ve motorine yeni zam var mı? Brent petrolde ibreler kırmızıyı gösteriyor! Sürücüler dikkat! 

Benzin, motorin, LPG alacaklar hemen bakın! Akaryakıtta sert rüzgar: Son dakika fiyatlar kaç TL? 

Akaryakıta indirim geliyor mu? Benzin, motorin, LPG fiyatlarına hemen bakın! 10 Kasım güncel fiyatlar...

Brent petrolde büyük düşüş! Benzin ve motorine indirim gelir mi? Akaryakıtta son dakika gelişmesi! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön