Ekonomi

EPDK Başkanı resmen açıkladı: 110 milyar dolarlık rekor başvuru geldi!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık rekor başvuru geldiğini açıkladı.Yaptığı açıklamada depolama düzenlemesinin enerji sektöründe çığır açtığını dile getiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, öncelikli hedeflerinin enerji arzını artırmak ve elbette bunu yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla yapmak olduğunu kaydetti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan ve 19 Kasım 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren elektrik depolama düzenlemesi sonrasında, depolamalı rüzgar ve güneş santrali kurmak için yapılan başvurulara ilişkin son gelişmeleri aktardı.

Yaptığı açıklamada depolama düzenlemesinin enerji sektöründe çığır açtığını dile getiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, öncelikli hedeflerinin enerji arzını artırmak ve elbette bunu yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla yapmak olduğunu kaydetti. Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada artık depolama sistemleriyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santrallerinin de baz yük santralleri gibi çalışabileceğini kaydetti.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu kapsamda daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesinin sisteme dahil edilebileceğini ve Türkiye'nin arz güvenliğinin güçleneceğini de bildirdi.

Yerli teknoloji ve batarya üretiminin gelişimi de hızlanacak

Emre amade kapasitenin artırılmasıyla sistem güvenliğinin pekiştirileceğine ve kesintili üretimden dolayı sıkıntı yaşayan sistem işletmeciliğinin rahatlatılacağına değinen Mustafa Yılmaz söz konusu başvurulara ilişkin bazı veriler de paylaştı.

Yaptığı açıklamada düzenleme yayımlanalı henüz 2 hafta olmadan kurumlarına depolamalı rüzgar ve güneş santrali kurmak için rekor düzeyde başvuru yapıldığını kaydeden Mustafa Yılmaz, şu anda 110 milyar dolara ulaşan bir yatırım talebi söz konusu olduğunu belirtti.

Yaptığı açıklamada mevcut kapasite dikkate alındığında, bu miktarın 40-45 milyar dolarının sahaya yansımasını beklediklerini kaydeden Mustafa Yılmaz, yatırımcının ortaya koyduğu bu iştahın sektör ve ülke için gurur verici olduğunu kaydetti. 

Mustafa Yılmaz açıklamasında kendilerinin bu düzenlemeyi, ülkenin potansiyeline inanarak ve yatırımcımıza duyduğumuz güvenin boş çıkmayacağını bilerek yaptıklarını söyleyen, 'Enerji sektöründe yeni bir dönem başlıyor' derken bu içi boş bir söylem olmadığını da belirtti.

Yalnızca yatırım tutarı olarak değil, istihdam, yerli teknolojilerin ve batarya üretiminin gelişimi noktasında da Türkiyeyi çok güzel günler beklediğini kaydeden Mustafa Yılmaz, söz konusu bu süreçte bize daima destek olan Sayın Cumhurbaşkanı ve Bakanlığa da teşekkür ettiğini bildirdi.

Yaptığı açıklamada söz konusu başvuruların 334'ünün depolamalı güneş, 575'inin depolamalı rüzgar tesisleri için olduğunu söyleyen Mustafa Yılmaz, EPDK'ye şu ana kadar yapılan başvuruların kurulu güç olarak 67 bin 349 megavata karşılık geldiğini söyledi.

Hali hazırda 909 adet başvuru gerçekleştirildiğini dile getiren Mustafa Yılmaz, bunlardan 19 bin 881 megavat kurulu gücündeki 334 başvurunun güneş enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi, 47 bin 468 megavat kurulu gücündeki 575 başvurunun ise rüzgar enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretimi tesisi kapsamındaki başvurular olduğunu da bildirdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, elektrik depolamalı rüzgar ve güneş santrallerine ilişkin düzenleme, söz konusu santrallerin kesintili kaynak kapasitesinden bağımsız şeklinde değerlendirilmesi, herhangi bir kapasite tahsis yarışmasından bağımsız olarak bağlantı görüşü oluşturulabilmesi ve rüzgar santralleri için ölçüm zorunluluğunun aranmaması gibi bazı değişiklikleri içeriyor.

Söz konusu düzenleme, elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcıların, taahhüt ettikleri depolama tesisinin kurulu gücü kadar rüzgar ve güneş enerjisi projesi kurmak için ön lisans başvurusu yapmasına da imkan veriyor.

EPDK, TOGG için devreye girdi: Uygulama 1 Ocak'ta başlayacak

Elektrik sektöründe büyük skandal! Milyarlarca lira iade edilecek

Migros enerji şirketini kurdu, lisansa başvuracak