Ekonomi

EPDK’dan akaryakıt piyasası için flaş karar! Resmi Gazete'de yayımlandı! 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak!

Akaryakıt piyasasındaki düşük marjlardan yakınan sektör çalışanları, birçok satış noktasının yıl başında kapanma tehdidinde bulunduğunu söyledi. EPGİS, Petrol piyasasına ilişkin yeni kararını Resmi Gazete'de yayımladı. Üye işyeri lisans ücreti 20.360 TL olarak belirlendi. Hem EPGİS hem de PUİS’ten art arda yapılan bu açıklamanın ardından EPGİS petrol piyasası için yeni kararını Resmi Gazete’den duyurdu

Akaryakıt piyasasında kâr marjlarının düşüklüğünden yakınan sektör temsilcileri yıl başına kadar birçok bayinin kapanma riski ile karşı karşıya olduğunu dile getirmişti. Hem EPGİS hem de PUİS’ten art arda yapılan bu açıklamanın ardından EPGİS petrol piyasası için yeni kararını Resmi Gazete’den duyurdu. Bayilik lisans alma bedeli 20.360 TL olarak belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleyicisi (EPDK), elektrik, şarj şebekesi işletmeci lisansları, doğal gaz, petrol, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) için yeni yıla ilişkin önlisans ve lisans ücretlerini belirledi. EPDK Kurulu'nun bu konudaki kararı bugün Resmi Gazete'de yayınlandı.

Dolayısıyla petrol piyasasında yeni yılda toplanan lisans ücreti 116 bin 750 lira olacak. İşletme izni alma maliyeti petrokimya için 116 bin 750 lira, biyodizel için 39 bin 800 lira, endüstriyel atık izin belgesi için 305 bin 930 lira. Madeni yağ ruhsatları için ruhsat harçları 387 bin 750 lira olarak belirlendi.

LPG piyasasında LPG satış lisansı için ruhsat bedeli 1 milyon 156 bin 230 lira olarak belirlendi.  Lisans suret çıkarma bedeli ise 7 bin 920 lira olacak. LPG otogaz bayilik lisansı lisans alma bedeli 20 bin 360 lira olarak belirlendi. Söz konusu kararlar, 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.

“YILBAŞINDA BAYİ KAPANMALARI BAŞLAR”

Geçen ay akaryakıt piyasasını oldukça eleştiren Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt tüccarlarının zor durumda olduğunu ve düzenleme beklediğini söyledi. Yıl sonuna kadar çok sayıda işyerinin kapanıp iflas edeceğini söyleyen yetkili isim, bayilerin gelirlerinin giderlerini karşılamadığını vurgulayarak "maktu ödeme değil, satıştan pay" istediklerini aktardı.

ÖTV VE KDV’NİN BİRLEŞTİRİLMESİ TALEBİ!

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı İmran Okumuş, şu anda akaryakıt bayilerinin giderlerinin gelirleri karşılamadığını belirtti ve piyasadaki durumu şu şekilde yorumladı:

“Enerji maliyetleri, genel giderler ve özellikle yıl sonunda asgari ücrette olacak artış bayileri zorlayacaktır. Zaten şu anda gelirler giderleri karşılamıyor. Şu anda en azından bizim üyelerde bayi kapanması yok ama çözüm bulunmazsa yılbaşında bayi kapanmaları başlar. ÖTV ve KDV’nin birleştirilmesi ve bir kısmının bayiye verilerek tüketiciye yansımayacak bir çözüm önerdik. Temel olarak maktu olan gelirlerin de oransal olmasını önerdik. Görüşmelerimiz de devam ediyor. Sıcak baktıklarını belirttiler. Yılbaşından önce düzenleme çıkar diye bekliyoruz.”

Ziraat Bankası'ndan dev kampanya! 31 Aralık 2022’ye kadar vaktiniz var! 
Bankada param varsa evde bakım maaşı kesilir mi? İşte yanıtlar!
2023 evde bakım maaşı alanlara müjde! Evde bakım maaşı ne kadar 2023?