Ekonomi

EPDK’dan ceza yağdı! O faturalar geri ödenecek!

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPK), gerçek dışı bildirimler yaptığı tespit edilen 40 enerji şirketine soruşturma açılacağını duyururken, söz konusu bu şirketlerin tüketiciye 11 milyar TL’den fazla geri ödeme yapacağını duyurdu.

EPDK, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması (AUF) kapsamında gerçek dışı bildirimleri tespit edilen 40 şirket hakkında idari soruşturma açılacağını ve şirketlerin tüketiciye 11 milyar liradan fazla geri ödeme yapacağını bildirdi.

EPDK, yanlışlıkla ya da kasıtlı olarak EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL’nin geri ödenmesine karar verdiğini duyurdu. EPDK tarafından ayrıca, faiziyle 11 milyar TL’yi aşan bu miktarın, maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı bildirildi..

Kurum açıklamasında, son aylarda uluslararası piyasalardaki olağanüstü maliyet artışlarının arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve tüketicilerin bu maliyet artışlarından korunması için 1 Nisan 2022'de AUF'un geçici bir süre için uygulamaya alındığı anımsatıldı.

Geçtiğimiz senenin ekim ayında 6 ay uzatılan mekanizmanın katkısıyla Türkiye'de hiçbir santralin kapatılmadığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, “EPDK, bu süreçte fiyat hareketlerini titizlikle takip etmekte ve AUF kapsamında gerekli müdahaleler ivedilikle yapılmakta olup, sabit fiyatlı olan ve tüketicileri koruduğu için AUF kapsamına alınmayan ikili anlaşmalar da EPİAŞ’a sunularak güvence altına alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, EPDK’nın, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı toplantıda kurul tarafından bu anlaşmalar kapsamında sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ'a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 liranın geri ödenmesine karar verildiği hatırlatıldı.

EPDK açıklamasında, faiziyle birlikte 11 milyar lirayı aşan bu meblağın,  AUF mekanizmasının doğası gereği maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı vurgulandı.

EPDK tarafından geçtiğimiz yıl Rusya-Ukrayna savaşının ardından alınan AUF kararı ile azami uzlaştırma fiyatları; (MWh başına) doğal gaz santralleri için 4 bin 500, ithal kömürü santralleri için 2 bin 750, yerli kömür santralleri için 2 bin 050, yenilenebilir kaynaklar içinse 1540 TL olarak belirlenmişti

Karara göre, serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark 'destekleme bedeli' olarak kaynak bazlı destekleme havuzunda toplanacak. Havuzda oluşan gelirin, düzenlemeye tabi bütün tüketicilerin elektrik tüketimleri için kullanılarak, tüketicilerin piyasada oluşan artışlardan korunması hedeflenmekte.

Konuyla ilgili açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, arz güvenliğinin sağlanması ve olası maliyet artışlarının tüketiciye yansıtılmamasının öncelikli hedef olduğunu vurgulamıştı.